Norovirus ja muut ripulitaudit

Norovirus aiheuttaa vatsataudin, jonka oireisiin kuuluu oksentelua, ripulia, vatsakipuja ja usein myös kuumetta. Norovirus on pääasiassa aikuisten tauti, mutta sitä tavataan myös lapsilla. Noroviruksen hoitoon ei ole lääkettä, vaan oireita helpotetaan kotikonstein.

Saat apua vatsatautioireisiin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa.

Lastenlääkärin chat-palvelu voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta.

Varaa aika lasten ripulia hoitavalle asiantuntijalle tai aikuisten vatsavaivojen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai numerosta 010 312 010.

Noroviruksen oireet

Norovirus on Suomessa yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja. Sen tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, kouristavat vatsakivut, oksentelu, ripuli ja usein myös kuume. Noroviruksen itämisaika on noin 12–48 tuntia, ja sen aiheuttamat oireet alkavat usein äkillisesti.

Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia. Taudille ei kehity pitkäaikaista vastustuskykyä, joten kerran sairastettu tauti ei suojaa uudelta tartunnalta.

Norovirus ei yleensä tartu muihin sen jälkeen, kun ripuli loppuu. On kuitenkin viisasta viettää oireiden päättymisen jälkeen kotona 1–2 päivää ennen paluuta töihin, kouluun tai päiväkotiin.

Norovirus leviää ennen kaikkea aikuisten keskuudessa, mutta sen aiheuttama tauti voi tarttua myös lapsiin.

Lapsilla noroviruksen kaltaisia oireita aiheuttaa myös rotavirus. Jokatalviset lasten rotavirusepidemiat ovat kuitenkin selvästi lieventyneet sen jälkeen, kun rotavirusrokote on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2009. Rotavirusripuli voi pitkittyessään kestää yli viikon ja aiheuttaa pienille lapsille kuivumisoireita.

Joskus vatsatauti voi olla myös bakteerin aiheuttama, mutta Suomessa tämä on harvinaista. Yleensä bakteerien aiheuttamat ripulitaudit ovat ulkomaan tuliaisia, niin sanottuja turistiripuleita.

Miten norovirus tarttuu?

Norovirus tarttuu helposti ihmisestä toiseen, ja viruksen voi saada myös pinnoilta, joita sairastunut on koskettanut.

Hyvä käsihygienia erityisesti WC-käyntien ja vaipanvaihtojen jälkeen sekä ennen syömistä tai ruoanvalmistusta heikentää vatsatautivirusten leviämistä. Käsien desinfiointi ei riitä, vaan tarvitaan huolellinen saippuapesu. Virusten tartuttamat pinnat kannattaa desinfioida, ja likaantuneet vuodevaatteet ja vaatteet tulee pestä mahdollisimman kuumalla vedellä.

Miten ripulia hoidetaan?

Ripulitautien tärkein hoito on riittävä nesteytys. Aikuisten tulee nauttia nesteitä jopa useita litroja päivässä. Lapsille nestettä voi antaa usein pieniä määriä kerrallaan, esimerkiksi lusikallinen laimennettua mehua kymmenen minuutin välein riittää pitämään nestehukan loitolla. Voimakkaasti makeutetut juomat kuten limsat ja sokerimehut voivat lisätä nestehukkaa, joten niitä tulee välttää. Imeväisikäisten imetystä tulee jatkaa normaalisti.

Nesteiden lisäksi elimistön tulee saada suolaa: voit esimerkiksi lisätä pari kidettä suolaa vedellä laimennettuun täysmehulasilliseen. Apteekeissa on saatavilla myös ripulikorvausjuomaa, joka sisältää valmiiksi elimistön tarvitsemia suoloja ja sokereita. Korvausjuoma sopii myös lapsille. Tarkista annosteluohjeet pakkauksesta.

Syöminen ei pahenna tautia, ja ravinteet imeytyvät suolistosta lähes normaalisti ripulista huolimatta. Keitot, vellit, soseet ja smoothiet voivat maistua paremmin kuin kiinteä ruoka. Älä kuitenkaan huolestu, vaikka syöminen ei onnistuisi: parin päivän ruokapaastosta ei ole haittaa, kunhan juomista saa riittävästi energiaa.

Noroviruksen hoitoon ei ole olemassa lääkkeitä tai rokotetta. Rotavirusrokote taas kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan.

Vatsatautioireiden lievitykseen voi tukihoitona käyttää maitohappobakteerivalmisteita.

Milloin vatsatauti vaatii lääkäriä?

Ripuli voi aiheuttaa varsinkin pikkulapsille ja ikääntyneille elimistön kuivumista. Kuivumisen huomaa siitä, että limakalvot kuivuvat ja väsymys on voimakasta. Jos juominen ei onnistu tai nesteet tulevat heti ulos, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Jos lapsen paino laskee, oksentelu tai ripulointi on jatkuvaa tai kyseessä on alle puolivuotias vauva, ole yhteydessä lääkäriin tai neuvolaan.

Jos kuume ei laske parissa päivässä, ulosteessa on verta, ripuli kestää kauemmin kuin kolme päivää tai ripuli on alkanut etelänmatkan jälkeen, taudinaiheuttaja on syytä tutkia lääkärin vastaanotolla. Bakteerien aiheuttamat vatsataudit saattavat vaatia antibioottihoidon.

Ajanvaraus

Saat apua ripuliin ja vatsatauteihin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta. Terveyssovelluksen chat-vastaanotot ovat avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Lastenlääkärin chat-palvelussa pääset asioimaan suoraan lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta. Lastenlääkärin chat-palvelu on avoinna Pihlajalinna Terveyssovelluksessa arkisin kello 8–22 sekä viikonloppuisin kello 8–18.

Varaa aika lasten ripulia hoitavalle asiantuntijalle tai aikuisten vatsavaivojen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lue myös