Siitepölyallergia

Siitepölyallergia kiusaa jopa miljoonaa suomalaista. Allergiakausi kestää keväästä loppukesään. Siitepölyallergian hoitoon on tarjolla tehokkaita lääkkeitä ja tarvittaessa myös siedätyshoitoa.

Varaa aika allergialääkärin vastaanotolle tai etävastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010. Lasten allergialääkärille voit varata ajan tästä.

Saat apua allergiaoireisiin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa.

Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Mitä siitepölyallergia on?

Monet tuulipölytteiset kasvit kuten lehtipuut, heinät ja pujo aiheuttavat siitepölyallergiaa. Tyypillisin allergian aiheuttaja on koivu, joka kukkii huhti-kesäkuussa. Heinäkasvit aiheuttavat allergiaa kesä-heinäkuussa ja pujo loppukesästä.

Allergiaoireet syntyvät, kun kasvin siitepölyhiukkanen päätyy limakalvolle ja sen sisältämät valkuaisaineet vapautuvat elimistöön. Siitepölyallergia voi aiheuttaa
nenän tukkoisuutta ja vuotamista

  • aivastelua
  • allergista astmaa
  • silmien kirvelyä ja vuotamista
  • hengenahdistusta
  • väsymystä
  • elämänlaadun heikkenemistä.

Monella siitepölyallergikolla on myös atooppinen iho. Lisäksi siitepölyallergia voi aiheuttaa ristiallergioita joidenkin ruoka-aineiden kanssa, sillä monet hedelmät, juurekset ja vihannekset sisältävät siitepölyn valkuaisaineiden kaltaisia valkuaisaineita. Ristiallergia aiheuttaa paikallisia oireita kuten suun limakalvojen arkuutta tai nokkosihottuman kaltaista kutinaa.

Mistä siitepölyallergia johtuu?

Siitepölyallergiasta kärsii jopa miljoona suomalaista. Allerginen nuha puhkeaa yleisimmin nuoruudessa, mutta allergiaa tavataan kaiken ikäisillä. Osa potilaista paranee oireista itsestään aikuisiässä.

Siitepölyallergia johtuu suurelta osin perimästä, mutta myös liiallinen allergeenien välttäminen voi vaikuttaa allergian puhkeamiseen. Maalla asuvilla siitepölyallergiaa on vähemmän kuin kaupunkilaisilla, mikä tämän hygieniateorian perusteella johtuu siitä, että maaseudulla allergeeneille altistuminen ja niille siedättyminen on todennäköisempää.

Miten siitepölyallergiaa hoidetaan?

Allergista nuhaa ja muita siitepölyallergian oireita voi hoitaa apteekissa myytävillä reseptivapailla itsehoitotuotteilla. Antihistamiinilääkkeet auttavat aivasteluun, kortisonia sisältävät nenäsuihkeet tukkoisuuteen ja nuhaan ja silmätipat silmäoireisiin. Jotkut allergiaoireiset hyötyvät myös nenähuuhtelukannun käytöstä.

Jos reseptivapaat tuotteet eivät lievitä oireita riittävästi tai oireisiin liittyy hengenahdistusta, kannattaa ottaa yhteys allergialääkäriin. Lääkäri voi määrätä oireisiin vahvempia lääkkeitä tai ohjata tarvittaessa allergiatesteihin, joiden kautta voi päästä siedätyshoitoon.

Miten siedätyshoito tehoaa siitepölyallergiaan?

Siedätyshoidossa elimistö opetetaan sietämään allergiaa aiheuttavia aineita. Se helpottaa siitepölyallergiaoireiden lisäksi ruoka-aineiden ristireaktioita ja saattaa estää astman kehittymistä.

Siedätyshoito voidaan aloittaa lääkärin arvion perusteella, kun siitepölyallergia ensin varmistuu IgE-ihopistokokeella. Yleisimmin siedätyshoitoa annetaan koivu- ja heinäallergiaan joko pistos- tai tablettihoitona. Hoito kestää kolme vuotta, ja yli 80 prosenttia potilaista saa siitä hyvän ja pitkäkestoisen vasteen allergiaoireisiin. Hoito alkaa yleensä tepsiä muutaman kuukauden kuluttua sen aloituksesta.

Lue lisää: Siedätyshoito

Ajanvaraus

Varaa aika allergialääkärin vastaanotolle tai etävastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta. Voit myös varata ajan lasten allergialääkärille verkosta.

Saat apua allergiaoireisiin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa.

Allergian asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja allergian tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.

Lue myös