Enterorokko

Enterorokko on yleinen lasten rokkotauti, joka aiheuttaa näppyjä ja rakkuloita etenkin suuhun, kämmeniin ja jalkoihin. Sen tyypillisiin oireisiin kuuluu myös kurkkukipu ja kuume. Vaaraton tauti paranee yleensä itsestään noin viikossa.

Saat tarvittaessa apua enterorokkoon nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa. Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Varaa aika lastenlääkärille verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Mikä enterorokko on?

Enterorokko on RNA-viruksen aiheuttama lasten rokkotauti. Tauti on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua etenkin perheissä myös aikuisiin.

Enterorokkoa esiintyy epidemioina päiväkodeissa ja kouluissa useimmiten kesäisin ja syksyisin. Se tarttuu herkästi pisaratartuntana, kosketuksen kautta ja ulosteen välityksellä. Itämisaika tartunnasta on 3–6 vuorokautta.

Tarttuvuudestaan huolimatta enterorokko on vaaraton ja usein melko lievä tauti.

Enterorokon leviämisen torjunnassa tärkeintä on säännöllinen käsien peseminen. Päiväkotihoidossa oleva lapsi suositellaan eristettäväksi muista lapsista viiden vuorokauden ajaksi rakkuloiden ilmaantumisesta.

Miten enterorokko oireilee?

Tyypillisiä oireita ovat:

 • rakkulat suussa, käsissä, jaloissa ja muualla ihossa kuten pakaroissa
 • kuume
 • nielukivut
 • vatsavaivat
 • päänsärky
 • flunssaoireet
 • yleinen voimattomuus.

Taudinkuva voi olla hyvin vaihteleva, eikä kaikille tule kaikkia yllä mainittuja oireita. Oireet ovat yleensä lieviä ja paranevat itsestään noin viikossa. Enterorokon aiheuttama ihottuma voi näyttää hurjalta, mutta yleensä tauti itsessään ei ole vaarallinen.

Enterorokkorakkulat eivät lapsilla yleensä kutise, mutta aikuisilla ne voivat aiheuttaa kovaakin kutinaa. Vauvoilla voi esiintyä ihottumaa vaippa-alueella. Jalkapohjien rakkulat voivat olla kivuliaita.

Paranemisvaiheessa iho voi hilseillä. Enterorokon harvinainen jälkiseuraus on kynsien irtoaminen.

Varsinkin taudin alkuvaiheessa enterorokkoa voi olla hankala erottaa vesirokosta. Suurin ero oireissa on se, että vesirokkonäppylät aiheuttavat kutinaa.

Sekä vesirokkoon että enterorokkoon voi joissain tapauksissa liittyä keskushermosto-oireita kuten sekavuutta, huimausta, niskajäykkyyttä, puhevaikeuksia, tajunnan tason alenemista ja kouristuksia. Tällaisten oireiden vuoksi on syytä aina hakeutua lääkäriin.

Miten enterorokkoa hoidetaan?

Enterorokkoon ei ole olemassa täsmälääkettä tai rokotetta. Tautia hoidetaan oireenmukaisesti, ja kiputiloja voi yrittää lievittää tulehduskipulääkkeillä. Kuumetta voi hoitaa kuumelääkkeillä ja pitämällä lapsen huone viileänä.

On tärkeää huolehtia siitä, että lapsi ainakin juo riittävästi eikä kuivu. Suun rakkulat voivat aristaa ja haitata syömistä. Lapselle kannattaa tarjota viileää, nestemäistä ravintoa, jota ei tarvitse pureskella.

Rakkuloiden mahdollista kutinaa voi helpottaa esimerkiksi apteekista saatavalla miedolla kortisonivoiteella.

Milloin enterorokko vaatii lääkäriä?

Lääkärissä ei tarvitse käydä, jos oireiden aiheuttaja on tiedossa ja lapsi pärjää kotihoidolla. Ota yhteys lastenlääkäriin silloin, jos et ole varma, mistä oireet johtuvat.

Lastenlääkärin vastaanotolle tulee hakeutua, jos:

 • lapsen yleiskunto heikentyy
 • esiintyy voimakasta päänsärkyä tai pahoinvointia
 • ihomuutokset tulehtuvat
 • kuume on erityisen korkea
 • ilmenee keskushermosto-oireita
 • tajunnan taso on alentunut
 • lapsi on poikkeuksellisen väsynyt
 • suun kipeät rakkulat estävät syömisen ja juomisen.

Ajanvaraus

Saat apua enterorokkoon nopeasti ja ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta. Terveyssovelluksen chat-vastaanotot ovat avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Lastenlääkärin chat-palvelussa pääset asioimaan suoraan lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta. Lastenlääkärin chat-palvelu on avoinna Pihlajalinna Terveyssovelluksessa arkisin kello 8–22 sekä viikonloppuisin kello 8–18.

Varaa aika lastenlääkärille verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut lapsille

Lue lisää