Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihosairaus. Se on yleinen ja ikävä vaiva, jolle on tyypillistä vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Atooppista ihottumaa voidaan pitää aisoissa oikeanlaisella hoidolla.

Varaa aika atopiaa hoitavalle asiantuntijalle tai lasten iho-ongelmien asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Myös Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot palvelevat iho-ongelmissa ilman ajanvarausta.

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Atooppinen ihottuma alkaa yleensä varhaislapsuudessa, useimmiten jo imeväisiässä. Tauti syntyy perimän, ympäristön, ihon vaillinaisen toiminnan ja tulehdussolujen aktivoitumisen yhteisvaikutuksesta.

Atooppinen ihottuma on yleinen ihosairaus, jota esiintyy 15–20 prosentilla lapsista. Aikuisista 25–30 prosentilla on joskus ollut atooppista ihottumaa.

Atooppisen ihottuman oireet

 • ihon kutina
 • ihon kuivuus ja karheus
 • ihorikko ja bakteeritulehdus raapimisen takia
 • punoitus

Aikuisilla atooppinen ihottuma oireilee yleensä kyynär- ja polvitaipeissa sekä käsissä ja kasvoissa. Yleistä on myös niin sanottu ratsupaikkaihottuma, jossa ihottuma on pakaroissa ja reisien takaosissa. Aikuisiässä erityisen vaikeahoitoista voi olla kasvojen alueen kuten silmäluomien ihottuma.

Tyypillistä atooppisen ihottuman oireille on niiden aaltoilevuus. Oireet voivat olla pitkään lieviä, mutta pahentua yllättäen.

Atooppinen ihottuma lapsella tai vauvalla

Vauvoilla atooppinen ihottuma alkaa usein kasvoilta leviten vartalolle ja raajoihin tai jopa koko ihon tulehdukseksi eli erytrodermiaksi. Atooppista ihottumaa kutsutaan imeväisikäisillä maitoruveksi, mutta usein maidolla ei ole tekemistä ihottuman kanssa.

Kouluiässä ja ennen murrosikää atooppinen ihottuma on usein lievää. Murrosikäisellä atooppinen ihottuma saattaa levitä hartioihin, rintaan ja selkään.

Suurimmalla osalla lapsista atooppinen ihottuma paranee tai ainakin lievenee vuosien kuluessa. Se voi kuitenkin pahentua uudelleen nuoruus- tai aikuisiässä.

Kuinka atooppista ihottumaa tutkitaan?

Lääkäri diagnosoi atooppisen ihottuman katselemalla ja ihon pintaa tunnustellen.
Allergiatutkimuksia voidaan tarvita, kun tutkitaan vaikeahoitoisen atooppisen ihottuman pahentavia tekijöitä. Pikkulasten keskivaikeassa ja vaikeassa atooppisessa ihottumassa perusruoka-allergia on yleinen ja niiden varmentamiseksi tarvitaan allergiatutkimuksia.

Atooppisen ihon hoito

Atooppinen iho vaatii tietynlaista hoitoa. Useimmille atooppisen ihon hoitoon riittävät perusvoiteet sekä ajoittainen mietojen kontisonivoiteiden käyttö. Myös ihoa ärsyttäviä tekijöitä on pyrittävä välttämään.

Atooppista ihoa ärsyttäviä tekijöitä

 • hikoilu
 • stressi
 • kuiva sisäilma
 • talviaika
 • karheat vaatteet
 • rasvaiset voiteet
 • sopimattomat hygienia- tai kosmetiikkatuotteet

Jos kortisonivoiteilla ei oikein käytettynä saada aikaan riittävää hoitotulosta, käytetään paikallisia kalsineuriinin estäjävoiteita, UV-valohoitoa tai sisäisiä lääkityksiä.

Milloin lääkäriin?

Atooppiseen ihottumaan liittyvä kutina voi heikentää elämänlaatua merkittävästi. Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos omahoito ei tehoa.

Varaa aika atopiaa hoitavalle asiantuntijalle tai numerosta 010 312 010.

Erityisesti lasten iho-ongelmien asiantuntijalle voit varata ajan verkosta tai numerosta 010 312 010.

Myös Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot palvelevat iho-ongelmissa ilman ajanvarausta.

Pihlajalinnan ihoasiantuntijat

Lue myös