Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi on kilpirauhasen sairaus, jossa kilpirauhanen ei kykene tuottamaan riittävästi kilpirauhashormonia. Hormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mikä aiheuttaa lukuisia oireita. Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinihormonilla, joka poistaa valtaosalla oireet täysin.

Epäiletkö kilpirauhasen vajaatoimintaa? Varaa aika kilpirauhasongelmien asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Mitä kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa?

Kaulan alaosassa sijaitsevan kilpirauhasen päätehtävänä on tuottaa ja erittää kilpirauhashormoneja. Kilpirauhasen toiminta säätelee monia kehon perustoimintoja, ja sen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa erilaisia oireita esimerkiksi aineenvaihduntaan, kasvuun ja kehitykseen sekä kehon lämmönsäätelyyn.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei kykene tuottamaan riittävästi tyroksiinihormonia ja näin aineenvaihdunta hidastuu merkittävästi. Hoitoon tarkoitettua tyroksiinihormonia käyttää Suomessa lähes kuusi prosenttia väestöstä. Kilpirauhasen vajaatoiminta on selvästi yleisintä keski-iän ylittäneillä naisilla.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan taustalla on useimmin kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, jossa elimistö hyökkää kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Vajaatoiminta voi johtua myös kilpirauhasen liikatoiminnan vuoksi tehdystä radiojodihoidosta ja kilpirauhasen poistoleikkauksesta.

Miten kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan?

Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, mikä oireilee monin eri tavoin. Hitaasti alkavat oireet pahenevat kuukausien tai vuosien kuluessa. Mahdollisia oireita ovat

  • väsymys
  • palelu
  • painonnousu
  • sykkeen hidastuminen
  • ummetus
  • silmien, kasvojen ja säärien turvotus
  • ihon kuivuminen
  • alavireisyys
  • heikentynyt rasituksensieto.

Vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta voi oireilla myös muistihäiriöinä ja mielialan muutoksina. Naisille kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa myös kuukautishäiriöitä, keskenmenoja ja lapsettomuutta.

Lääkäri toteaa kilpirauhasen vajaatoiminnan verikokeiden avulla. Verikokeella mitataan veressä olevan kilpirauhashormoneja säätelevän TSH-hormonin pitoisuutta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla myös synnynnäistä. Siksi kilpirauhastoiminta seulotaan kaikkien vastasyntyneiden napaverestä ja näin elinikäinen hoito päästään aloittamaan nopeasti.

Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitaa ja tarvittaessa seuraa yleislääkäri tai endokrinologian erikoislääkäri. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitona on päivittäin tabletteina nautittava tyroksiinihormoni. Hormoni tepsii nopeasti ja oireet väistyvät muutamassa viikossa. Valtaosalla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaneista potilaista oireet katoavat tyroksiinihoidon avulla täysin.

Sopivan annostuksen löytyminen on tärkeää, sillä pitkään nautittuna liian suuri annostus on vaarallinen. Yliannostus näkyy ajan kuluessa kilpirauhasen liikatoiminnan kaltaisina häiriöinä. Lääkäri määrittele sopivan tyroksiinihormonilääkkeen annostuksen pääasiassa veren TSH-arvon avulla. Tyroksiinihoito on elinikäistä.

Mikäli kilpirauhanen on huomattavasti suurentunut, voidaan kilpirauhanen poistaa kilpirauhasen poistoleikkauksessa. Usein poistoleikkausta edeltää lääkehoito, jolla hormonitoiminta pyritään normalisoimaan. Oikeaksi todettu annos ei vuosien kuluessa yleensä muutu, paitsi raskauden aikana. Tällöin tyroksiinin tarve lisääntyy.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan ei voi vaikuttaa eikä sitä voi ehkäistä elintavoilla.

Ajanvaraus

Koetko kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyviä oireita? Varaa aika kilpirauhasongelmien asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Kilpirauhasen asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Kilpirauhasongelmissa saat apua seuraavien asiantuntijoiden vastaanotoilta.