Kaularangan välilevyn pullistuma

Niska-hartiaseudun kivut vaivaavat lähes kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää. Nopeasti alkava tai paheneva kipu, säteily tai tunnottomuus voivat kertoa kaularangan välilevyn pullistumasta tai kulumasta.

Koetko äkillistä ja pahenevaa kipua niska-hartiaseudun alueella? Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta. Voit myös varata ajan soittamalla asiakaspalvelumme numeroon 010 312 010.

Miten kaularangan välilevyn pullistuma oireilee?

Jos kipu alkaa nopeasti, pahenee vähitellen ja säteilee sormiin, voi kyse olla kaularangan välilevyn pullistumasta. Kivun aiheuttaa kaulassa oleva hermopinne. Samantyyppisiä oireita aiheuttaa myös kaularangan kuluma. Tällöin kipuja on voinut olla kuukausia tai jopa vuosia. Kipu on toisaalta voinut loppua kokonaan eli aiheuttaa täydellisen tunnottomuuden.

Tärinä ja rasitus pahentavat usein tilannetta, joten niitä tulisi välttää. Päässä ja kädessä voi olla myös pakkoasentoja. Nukkuminen on vaikeaa unessa tapahtuvien varomattomien liikkeiden takia, mikä johtaa unenpuutteeseen: tämä uuvuttaa ja vähentää kykyä sietää kipua.

Neurokirurgin vastaanotolle voi tulla pohtimaan, voisivatko oireet kertoa hermopinteestä. Lääkäri pystyy useimmiten toteamaan hermon puristuksen vastaanottokäynnillä. Sen sijainti varmistetaan kuitenkin aina magneettikuvauksella. Hermopinne on yleensä alhaalla kaulassa.

Varaa aika suoraan neurokirurgille verkkoajanvarauksesta.

Miten kaularangan välilevyn pullistumaa tai kulumaa hoidetaan?

Ensisijainen hoitomuoto kaularangan välilevypullistumaan tai kulumaan on konservatiivinen: hoidoksi määrätään tulehduskipulääkkeitä, jotka laukaisevat kipua ja lihasjännitystä. Myös pehmeää tukikaulusta voidaan käyttää vähentämään kaularangan kuormitusta.

Mikäli oireet eivät helpotu kahden tai kolmen viikon sisällä, on syytä harkita leikkausta. Tilannetta ei kannata jäädä odottamaan pitkäksi aikaa, koska hoitotulokset paranevat, jos sairastamisaika jää lyhyeksi. Leikkausta ei pidä tehdä, jos kivulle ei löydy syytä magneettikuvassa, koska kipu voi jopa pahentua leikkauksen jälkeen.

Miten leikkaushoito toteutetaan?

Leikkauksessa poistetaan hermoa painava välilevypullistuma tai luunokka. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Liikkuminen aloitetaan jo saman päivän iltana, ja kotiin pääseekin jo yleensä ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen.

Kipu jää parhaassa tapauksessa leikkauspöydälle. Jos hermopinne on aiheuttanut lihasten heikkenemistä ja puutumista, voi oireiden helpottaminen kestää pidempään. Joskus käy niin, että kipu jää kokonaan tai osittain pysyväksi. Oireet ovat yleensä jatkuneet tällöin kuukausia.

Sairausloma kestää leikkauksen jälkeen useimmiten noin kuukauden, minkä jälkeen voi palata normaalisti töihin ja harrastuksiin.

Ajanvaraus

Varaa aika välilevyn pullistumaan erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta.

Voit myös varata ajan soittamalla asiakaspalvelumme numeroon 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lue lisää