Magneettikuvaus

Magneetti- eli MRI-kuvauksella saadaan röntgenkuvausta tarkempia kuvia sairauden tai vamman diagnosointiin. Magneettikuvaus soveltuu monipuolisuutensa vuoksi lukuisien sairauksien ja oireiden tutkimiseen.

Mitä magneettikuvauksella tutkitaan?

Magneettikuvauksella avulla voidaan tutkia kattavasti lähes jokaista kehon osaa:

 • sydän
 • pää ja aivot
 • selkäydin
 • selkäranka
 • kaula- ja lanneranka
 • lihakset
 • nivelet, kuten mm. polvi, olkapää, nilkka
 • luusto
 • rinnat
 • vatsan alue, esim. ylävatsa ja ohutsuoli
 • lantio
 • verisuonet

Perusteellisella tutkimuksella saatu tieto auttaa usein ratkaisevasti hoidon suunnittelussa. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja vammojen kohdalla magneettitutkimus antaa hoitavalle lääkärille tarkan kartan löydöksistä mahdollista leikkausta tai muuta hoitotoimenpidettä varten.

Magneettikuvauksella voidaan saada selville

 • selkärangan välilevypullistumat
 • nivelkierukka- ja nivelsidevammat
 • nivelten sairaudet
 • hermopinteet
 • rusto-, jänne- ja luuvauriot

Keskushermoston oireissa magneettitutkimuksella voidaan todeta ja seurata aivojen ja selkäytimen sairauksia ja vammoja, epilepsian syitä, kasvaimia, verisuonimuutoksia ja tulehdustiloja.

Radiologimme ovat erikoistuneet kukin tiettyihin spesialiteetteihin: neurologisia tutkimuksia lausuvat tietyt radiologit, kun taas vatsan alueen tai nivelten kuvauksiin ovat erikoistuneet tietyt röntgenlääkärit.

Magneettikuvaus on vaaraton, kivuton ja tarkka kuvausmenetelmä. Kuvaus suoritetaan aina makuuasennossa ja kuvattava kohta asetetaan keskelle putkea. Magneettikuvaus ei aiheuta lainkaan säderasitusta ja sopii myös lapsille.

Sydämen magneettitutkimus

Pihlajalinnassa sydämen magneettikuvauksia tehdään Helsingissä, Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa. Sydämen magneettikuvauksella saadaan tarkkaa tietoa sydämen rakenteesta ja toiminnasta kajoamattomasti ilman säteilyn käyttöä. Tutkimukseen on hyvä varata aikaa noin tunti. Kuvauksen yhteydessä annettaan yleensä kanyylin kautta kontrastiainetta.

Tavallisimmin sydämen magneettitutkimukseen tullaan kardiologin lähetteellä sydämen ultraäänitutkimuksen jälkeen, kun halutaan tarkemmin selvittää sydänlihaksen rakennetta tai sydämen toimintaa. Tyypillisiä kuvauksen syitä ovat sydänlihastulehduksen sekä muiden sydänlihassairauksien diagnosointi tai kammiorytmihäiriön syyn tarkempi arviointi. Magneettikuvauksella nähdään myös ultraääntä paremmin etenkin sydämen arvet, oikea kammio sekä isot verisuonet. Koska magneettikuvauksessa ei käytetä säteilyä, sillä voidaan myös varmistaa sydänlihastulehduksen paraneminen ennen liikunnan aloittamista.

Tutkimuksen suorittaa sydämen magneettikuvaukseen erityisesti perehtynyt röntgenhoitaja. Sydämen erittäin laajan magneettikuvauksen hinta on 820€, joka sisältää aina sydämen magneettikuvaukseen erikoistuneen lääkärin mittaukset ja lausunnon. Usein lausunnon saa noin vuorokauden kuluessa, mutta ajoittain kuvien vaativan jälkikäsittelyn vuoksi tulosten saamisessa voi kestää hieman pidempään.

Miten pääsen magneettikuvaan?

Keskustele kuvantamisen vaihtoehdoista lääkärisi kanssa. Saat tarvittaessa lähetteen magneettikuvaan. Usein kuvaus onnistuu jo saman päivän aikana.

Jos sinulla on lähete, varaa aika kuvantamistutkimukseen suoraan haluamastasi toimipisteestä. Asiakaspalvelumme palvelee puhelimitse numerosta 010 312 010.

Magneettikuvaukseen valmistautuminen

Ennen magneettikuvausta saat yleensä syödä ja juoda normaalisti. Poikkeustilanteissa kuvantamisen henkilökunta antaa ohjeet valmisteluihin

Magneettitutkimuksen ajaksi kaikki metallia sisältävät esineet tulee jättää tutkimushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen. Myös esimerkiksi pankkikortti on jätettävä pukuhuoneeseen, sillä sen magneettijuova vaurioituu tutkimuslaitteen läheisyydessä. Mukaan on hyvä varata vaatteet, joissa ei ole metallisia vetoketjuja, nappeja tai hakasia.

Lue lisää magneettikuvauksen kulusta

Valmistautuminen kuvaukseen lapsen kanssa

Magneettikuvaus sopii myös lapsille. Kuvaus ei satu ja aikuinen voi olla mukana kuvauksessa. Jos olet tulossa magneettitutkimukseen lapsen kanssa, katso ohjeet lapsipotilaalle.

Magneettikuvauksen kesto

Tutkimus kestää pääsääntöisesti noin 20-25 minuuttia kuvauksen aloituksesta loppuun. Suosittelemme, että varaat kuvaukseen kaikkinensa aikaa noin tunnin.

Magneettikuvaus ja ahtaanpaikankammo

Magneettikuvaus voi tuntua pelottavalta, etenkin jos kärsit ahtaanpaikankammosta. Haluamme tehdä hoitokokemuksesta sinulle mahdollisimman miellyttävän. Kuvantamisen ammattilaiset suorittavat tutkimukset rauhallisella ja kertovalla tavalla. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme ja kertoa pelostasi. Röntgenhoitajamme on sinuun yhteydessä etukäteen ennen kuvaustutkimusta.

Magneettilaitteissamme on useilla paikkakunnilla normaalia laajempi kuvausaukko. Myös mahdollisuus musiikin tai radion kuunteluun kuvauksen aikana löytyy lähes kaikilta laitteiltamme.

Mahdolliset magneettitutkimuksen esteet

Ennen tutkimusta täytettävällä magneettitutkimuksen esitietolomakkella varmistetaan, ettei estettä tutkimukselle ole.

Esteenä magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi. Kehossa olevat metalliset proteesit tai sirpaleet eivät välttämättä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.
Magneettitutkimuksesta ei ole todettu olevan vaaraa sikiölle, mutta varovaisuussyistä tutkimusta ei suositella suoritettavaksi raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Kaikissa epäilyksiä herättävissä tilanteissa voit aina soittaa ajanvaraukseemme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.

Magneettikuvaus toimipisteet

Helsinki

Tampere

Turku

Seinäjoki

Kuopio

Joensuu

Oulu

Levi

Magneettikuvaukseen lähetteellä

Magneettitutkimukseen tarvitaan erikoislääkärin lähete. Tutkimukseen voi tulla myös muun kuin Pihlajalinnan lääkärin lähetteellä. Vakuutusyhtiön kustantamaan tutkimukseen tulee olla kirjallinen maksusitoumus. Myös työnantajan kustantamaan tutkimukseen tarvitaan maksusitoumus, mikäli magneettitutkimus ei sisälly työterveyssopimukseen.

Jos sinulla on lähete, varaa aika magneettitutkimukseen suoraan haluamastasi toimipisteestä.

Magneettikuvauksen hinta

Löydät magneetti-, ja röntgen- ja kartiokeilakuvauksen sekä ultraäänitutkimuksen kustannukset hinnastostamme.

Lue myös