Magneettikuvaus

Magneettikuvauksella eli MRI-kuvauksella voidaan tutkia kattavasti lähes jokaista kehonosaa. Magneettikuvaus soveltuu monipuolisuutensa vuoksi lukuisien sairauksien ja oireiden tutkimiseen.

Magneettikuvaukseen tarvitset erikoislääkärin lähetteen. Tutkimuksen tarpeellisuus arvioidaan lääkärin vastaanotolla. Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on jo erikoislääkärin lähete magneettitutkimusta varten, varaa aika tutkimukseen puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010. Voit myös tulla tutkimukseen muualta saadulla lähetteellä.

Mitä magneettikuvauksella tutkitaan?

Magneettitutkimuksella saatu tieto auttaa usein ratkaisevasti hoidon suunnittelussa mahdollista leikkausta tai muuta hoitotoimenpidettä varten. Magneettikuvauksen avulla voidaan tutkia kattavasti lähes jokaista kehonosaa.

Yleisimpiä magneettikuvauksen aiheita ovat nivelten ja selkärangan kuvaukset sekä vatsan kuvaukset. Osassa Pihlajalinnan yksiköissä tutkimusvalikoimaan sisältyy myös sydämen, rintojen ja eturauhasen tutkimukset sekä gynekologiset magneettitutkimukset.

Mitä magneettikuvauksessa tapahtuu?

Magneettikuvaus on vaaraton, kivuton ja tarkka kuvausmenetelmä. Kuvaus suoritetaan aina makuuasennossa ja kuvauskohde asetetaan keskelle putkea. Magneettikuvaus ei aiheuta lainkaan säderasitusta ja sopii myös lapsille.

Jos olet tulossa magneettitutkimukseen lapsen kanssa, voitte tutustua yhdessä ohjeisiin etukäteen: Magneettikuvauksen tutustumisohjeet lapsille

Magneettikuvauksen aikana on oltava täysin liikkumatta. Magneettilaitteissamme on useilla paikkakunnilla normaalia laajempi kuvausaukko. Myös mahdollisuus musiikin tai radion kuunteluun kuvauksen aikana löytyy lähes kaikilta laitteiltamme.

Tutkimus kestää pääsääntöisesti noin 20–25 minuuttia kuvauksen aloituksesta loppuun. Suosittelemme, että varaat kuvaukseen kaikkinensa aikaa noin tunnin.

Magneettikuvaus voi tuntua pelottavalta, jos kärsit ahtaanpaikankammosta. Haluamme tehdä kuvauskokemuksesta sinulle mahdollisimman miellyttävän. Kuvantamisen ammattilaiset suorittavat tutkimukset rauhallisella ja kertovalla tavalla. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme ja kertoa pelostasi. Pyytäessä röntgenhoitajamme on sinuun yhteydessä etukäteen ennen kuvaustutkimusta.

Magneettitutkimuksia suorittavat ammattitaitoiset röntgenhoitajamme radiologin ohjeistuksen mukaisesti. Kuvauksen jälkeen radiologiaan erikoistuneet lääkärit tekevät tutkimuksesta lausunnon. Radiologimme ovat erikoistuneet kukin tiettyihin spesialiteetteihin: neurologisia tutkimuksia lausuvat tietyt radiologit, kun taas vatsan alueen tai nivelten kuvauksiin ovat erikoistuneet tietyt röntgenlääkärit.

Magneettitutkimuksen esteet

Ennen tutkimusta täytettävällä esitietolomakkeella varmistetaan, ettei estettä tutkimukselle ole. Voit ladata lomakkeen tästä ennen tutkimukseen tuloasi: Magneettikuvauksen esitietolomake

Esteenä magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi. Kehossa olevat metalliset proteesit tai sirpaleet eivät välttämättä ole esteenä. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.

Magneettitutkimuksesta ei ole todettu olevan vaaraa sikiölle. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana magneettitutkimusta ei välttämättä suoriteta, ellei tutkimusta katsota raskaana olevan hoidon tarpeen arvioinnin perusteella tarpeelliseksi.

Mikäli sinulle tulee kysymyksiä tutkimuksesta, voit aina soittaa ajanvaraukseemme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.

Magneettikuvaukseen valmistautuminen

Ennen magneettikuvausta saat yleensä syödä ja juoda normaalisti. Joihinkin magneettitutkimuksiin on esivalmisteluohjeet, jotka saat henkilökunnalta ajanvarauksen yhteydessä.

Tutkimusta varten sinua pyydetään vaihtamaan yllesi tutkimukseen sopivat vaatteet. Voit huomioida tämän jo kotona pukeutuen vaatteisiin, joissa ei ole metallia (esim. vetoketju, napit, kaarituet). Samalla voit jättää kotiin ylimääräiset korut.

Magneettikuvaus perustuu voimakkaaseen magneettikenttään ja sinun turvallisuutesi varmistamiseksi henkilökuntamme käy kanssasi läpi täyttämäsi esitietolomakkeen. Ennen kuvaushuoneeseen menoa sinua pyydetään vielä ottamaan pois rannekello, korut ja kaikki irtoavat metallit.

Glukoosisensori pyydetään ottamaan pois kuvauksen yhteydessä, joten tutkimuksen ajanvarauksessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan huomioida sensorin vaihtoaikataulu.

Magneettikuvauksen jälkeen

Magneettitutkimuksen tulokset saat hoitavalta lääkäriltäsi.

Kuvasi tallennetaan kuva-arkistoon, josta radiologimme lausuvat kuvat. Tämän jälkeen kuvat ja lausunto on hoitavan lääkärin käytettävissä jatkohoitotarpeen suunnitteluun. Kuvantamisen lausunnot tulevat näkyviin Omakantaan ja Pihlajalinnan Terveyssovellukseen etukäteen määritellyn viiveen jälkeen.

Miten pääsen magneettikuvaan?

Magneettikuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen. Usein kuvaus onnistuu samana päivänä vastaanottokäynnin kanssa.

Vakuutusyhtiön kustantamaan tutkimukseen tulee pääsääntöisesti olla kirjallinen maksusitoumus. Myös työnantajan kustantamaan tutkimukseen tarvitaan maksusitoumus, mikäli magneettitutkimus ei sisälly työterveyssopimukseen.

Jos sinulla on lähete, varaa aika magneettikuvaukseen puhelimitse asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Voit myös tulla tutkimukseen muualta saadulla lähetteellä.

Magneettikuvauksen hinta

Magneettikuvauksen ja muut kuvantamisen palvelut löydät hinnastostamme.

Magneettitutkimuksen toimipisteet

Muut kuvantamispalvelut Pihlajalinnassa

Lue myös