Magneettikuvaus

Magneettikuvauksella eli MRI-kuvauksella saadaan röntgenkuvausta tarkempia kuvia sairauden tai vamman diagnosointiin. Magneettikuvaus soveltuu monipuolisuutensa vuoksi lukuisien sairauksien ja oireiden tutkimiseen.

Magneettikuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen. Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on jo lähete, varaa aika magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme 010 312 010 tai suoraan Pihlajalinnan toimipisteestä. Voit myös tulla tutkimukseen lähetteellä, joka on saatu muualta kuin Pihlajalinnasta.

Mitä magneettikuvauksella tutkitaan?

Magneettitutkimuksella saatu tieto auttaa usein ratkaisevasti hoidon suunnittelussa. Esimerkiksi sairauksien ja vammojen kohdalla magneettitutkimus antaa hoitavalle lääkärille tarkan kartan löydöksistä mahdollista leikkausta tai muuta hoitotoimenpidettä varten.

Magneettikuvauksella voidaan tutkia

  • nivelten sairauksia ja vammoja
  • rusto-, jänne- ja luuvaurioita
  • sydän ja verisuonisairauksia
  • kasvaimia ja syöpiä
  • tulehdustiloja
  • keskushermoston oireita.

Radiologimme ovat erikoistuneet kukin tiettyihin spesialiteetteihin: neurologisia tutkimuksia lausuvat tietyt radiologit, kun taas vatsan alueen tai nivelten kuvauksiin ovat erikoistuneet tietyt röntgenlääkärit.

Magneettikuvauksen avulla voidaan tutkia kattavasti lähes jokaista kehon osaa. Magneettikuvauksella voidaan kuvata esimerkiksi

  • sydän
  • pää ja aivot
  • selkäranka ja selkäydin
  • kaula- ja lanneranka
  • lihakset
  • nivelet, kuten polvi, olkapää, nilkka
  • luusto
  • rinnat
  • eturauhanen
  • vatsan alue, esim. ylävatsa ja ohutsuoli
  • verisuonet.

Ennen magneettikuvausta

Korut ja muut metalliset esineet kannattaa jättää jo kotiin, koska ne tulee ottaa tutkimuksen aikana pois kuvaushuoneen voimakkaan magneettikentän vuoksi. Jos sinulla on käytössäsi glukoosisensori, tulee sekin ottaa kuvauksen ajaksi pois. Magneettikuvaus kannattaakin ajoittaa sensorin vaihdon yhteyteen.

Saapuessasi tutkimukseen täytä huolellisesti esitietolomake. Muista merkitä esitietolomakkeelle, jos sinulla on kehonsisäisiä metalliosia, kuten proteeseja, lääkepumppuja tai tahdistin. Mainitse myös, jos olet raskaana.

Voit myös täyttää esitietolomakkeen kotona etukäteen verkossa. Esitietolomakkeen löydät täältä: Magneettitutkimuksen esitietolomake. Muistathan tulostaa lomakkeen ja ottaa sen mukaasi tullessasi tutkimukseen.

Ennen magneettikuvausta saat yleensä syödä ja juoda normaalisti. Poikkeustilanteissa, kuten osassa lantion- ja vatsanalueen tutkimuksissa, kuvantamisen henkilökunta antaa ohjeet valmisteluihin.

Kuvaukseen tullessasi ilmoittaudu ensin asiakaspalvelussa. Sinut ohjataan odotustilaan, josta kuvantamisestasi vastaava röntgenhoitaja kutsuu sinut kuvaukseen ja huolehtii hyvinvoinnistasi magneettikuvauksen ajan. Sinulla on käytössäsi erillinen pukuhuone, jonka kautta kuljetaan kuvaushuoneisiin.

Jos olet tulossa magneettitutkimukseen lapsen kanssa, voitte tutustua yhdessä ohjeisiin: Magneettikuvauksen tutustumisohjeet lapsipotilaalle.

Suosittelemme, että varaat kuvaukseen kaikkinensa aikaa noin tunnin.

Mitä magneettikuvauksessa tapahtuu?

Magneettikuvaus on vaaraton, kivuton ja tarkka kuvausmenetelmä. Kuvaus suoritetaan aina makuuasennossa ja kuvauskohde asetetaan keskelle putkea. Magneettikuvaus ei aiheuta lainkaan säderasitusta ja sopii myös lapsille.

Magneettikuvaus perustuu voimakkaaseen magneettikenttään. Tämän takia ennen kuvaushuoneeseen menoa sinua pyydetään ottamaan pois korut ja kaikki irtoavat metalliesineet erillisessä pukutilassa.

Magneettikuvauksen aikana on oltava täysin liikkumatta. Magneettilaitteissamme on useilla paikkakunnilla normaalia laajempi kuvausaukko. Myös mahdollisuus musiikin tai radion kuunteluun kuvauksen aikana löytyy lähes kaikilta laitteiltamme.

Tutkimus kestää pääsääntöisesti noin 20-25 minuuttia kuvauksen aloituksesta loppuun. Kuvauksessa käyntiin kannattaa kuitenkin varata aikaa noin tunti.

Magneettikuvaus voi tuntua pelottavalta, jos kärsit ahtaanpaikankammosta. Haluamme tehdä hoitokokemuksesta sinulle mahdollisimman miellyttävän. Kuvantamisen ammattilaiset suorittavat tutkimukset rauhallisella ja kertovalla tavalla. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme ja kertoa pelostasi. Pyytäessä röntgenhoitajamme on sinuun yhteydessä etukäteen ennen kuvaustutkimusta.

Magneettikuvauksen jälkeen

Magneettikuvauksen jälkeen palaat tavallisesti vielä lääkärin vastaanotolle tai sinulle sovitaan vastausten kuulemista varten aika lähettävälle lääkärille. Soittoaika sovitaan normaalisti tutkimusta seuraavalle arkipäivälle.

Kuvasi tallennetaan kuva-arkistoon, josta radiologimme lausuvat kuvat. Tämän jälkeen kuvat ja lausunto on hoitavan lääkärin käytettävissä jatkohoitotarpeen suunnitteluun.

Kuvantamisen lausunnot tulevat näkyviin Omakantaan ja Pihlajalinnan Terveyssovellukseen etukäteen määritellyn viiveen jälkeen.

Magneettitutkimuksen esteet

Ennen tutkimusta täytettävällä esitietolomakkeella varmistetaan, ettei estettä tutkimukselle ole.

Esteenä magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi. Kehossa olevat metalliset proteesit tai sirpaleet eivät välttämättä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.

Magneettitutkimuksesta ei ole todettu olevan vaaraa sikiölle, mutta varovaisuussyistä tutkimusta ei suositella suoritettavaksi raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Kaikissa epäilyksiä herättävissä tilanteissa voit aina soittaa asiakaspalveluumme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.

Miten pääsen magneettikuvaan?

Magneettikuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen. Usein kuvaus onnistuu samana päivänä vastaanottokäynnin kanssa.

Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Vakuutusyhtiön kustantamaan tutkimukseen tulee olla kirjallinen maksusitoumus. Myös työnantajan kustantamaan tutkimukseen tarvitaan maksusitoumus, mikäli magneettitutkimus ei sisälly työterveyssopimukseen.

Jos sinulla on lähete, varaa aika magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme 010 312 010 tai suoraan Pihlajalinnan toimipisteestä. Voit myös tulla tutkimukseen lähetteellä, joka on saatu muualta kuin Pihlajalinnasta.

Magneettikuvauksen hinta

Magneettikuvauksen ja muut kuvantamisen palvelut löydät hinnastostamme.

Muut kuvantamispalvelut Pihlajalinnassa

Lue myös