Magneettikuvaus

Magneettikuvauksella eli MRI-kuvauksella saadaan röntgenkuvausta tarkempia kuvia sairauden tai vamman diagnosointiin. Magneettikuvaus soveltuu monipuolisuutensa vuoksi lukuisien sairauksien ja oireiden tutkimiseen.

Magneettikuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen. Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on jo lähete, varaa aika magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme 010 312 010 tai suoraan Pihlajalinnan toimipisteestä. Tutkimukseen voi tulla myös lähetteellä, joka on saatu muualta kuin Pihlajalinnasta.

Mitä magneettikuvauksella tutkitaan?

Magneettitutkimuksella saatu tieto auttaa usein ratkaisevasti hoidon suunnittelussa. Esimerkiksi sairauksien ja vammojen kohdalla magneettitutkimus antaa hoitavalle lääkärille tarkan kartan löydöksistä mahdollista leikkausta tai muuta hoitotoimenpidettä varten.

Magneettikuvauksella voidaan tutkia

 • nivelten sairauksia ja vammoja
 • rusto-, jänne- ja luuvaurioita
 • sydän ja verisuonisairauksia
 • kasvaimia ja syöpiä
 • tulehdustiloja
 • keskushermoston oireita

Radiologimme ovat erikoistuneet kukin tiettyihin spesialiteetteihin: neurologisia tutkimuksia lausuvat tietyt radiologit, kun taas vatsan alueen tai nivelten kuvauksiin ovat erikoistuneet tietyt röntgenlääkärit.

Magneettikuvauksen avulla voidaan tutkia kattavasti lähes jokaista kehon osaa. Magneettikuvauksella voidaan kuvata esimerkiksi

 • sydän
 • pää ja aivot
 • selkäranka ja selkäydin
 • kaula- ja lanneranka
 • lihakset
 • nivelet, kuten polvi, olkapää, nilkka
 • luusto
 • rinnat
 • eturauhanen
 • vatsan alue, esim. ylävatsa ja ohutsuoli
 • verisuonet

Mitä magneettikuvauksessa tapahtuu?

Magneettikuvaus on vaaraton, kivuton ja tarkka kuvausmenetelmä. Kuvaus suoritetaan aina makuuasennossa ja kuvauskohde asetetaan keskelle putkea. Magneettikuvaus ei aiheuta lainkaan säderasitusta ja sopii myös lapsille. Jos olet tulossa magneettitutkimukseen lapsen kanssa, katso ohjeet lapsipotilaalle.

Ennen magneettikuvausta saat yleensä syödä ja juoda normaalisti. Poikkeustilanteissa kuvantamisen henkilökunta antaa ohjeet valmisteluihin.

Magneettikuvaus perustuu voimakkaaseen magneettikenttään. Ennen kuvaushuoneeseen menoa sinua pyydetään ottamaan pois korut ja kaikki irtoavat metallit erillisessä pukutilassa.

Magneettikuvauksen aikana on oltava täysin liikkumatta. Magneettilaitteissamme on useilla paikkakunnilla normaalia laajempi kuvausaukko. Myös mahdollisuus musiikin tai radion kuunteluun kuvauksen aikana löytyy lähes kaikilta laitteiltamme.

Tutkimus kestää pääsääntöisesti noin 20-25 minuuttia kuvauksen aloituksesta loppuun. Suosittelemme, että varaat kuvaukseen kaikkinensa aikaa noin tunnin.

Magneettikuvaus voi tuntua pelottavalta, jos kärsit ahtaanpaikankammosta. Haluamme tehdä hoitokokemuksesta sinulle mahdollisimman miellyttävän. Kuvantamisen ammattilaiset suorittavat tutkimukset rauhallisella ja kertovalla tavalla. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme ja kertoa pelostasi. Pyytäessä röntgenhoitajamme on sinuun yhteydessä etukäteen ennen kuvaustutkimusta.

Magneettikuvauksen jälkeen

Magneettikuvauksen jälkeen palaat tavallisesti vielä lääkärin vastaanotolle tai sinulle sovitaan vastausten kuulemista varten aika lähettävälle lääkärille. Soittoaika sovitaan normaalisti tutkimusta seuraavalle arkipäivälle.

Kuvasi tallennetaan kuva-arkistoon, josta radiologimme lausuvat kuvat. Tämän jälkeen kuvat ja lausunto on hoitavan lääkärin käytettävissä jatkohoitotarpeen suunnitteluun.

Kuvantamisen lausunnot tulevat näkyviin Omakantaan ja Pihlajalinnan Terveyssovellukseen etukäteen määritellyn viiveen jälkeen.

Magneettitutkimuksen esteet

Ennen tutkimusta täytettävällä magneettitutkimuksen esitietolomakkella varmistetaan, ettei estettä tutkimukselle ole.

Esteenä magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi. Kehossa olevat metalliset proteesit tai sirpaleet eivät välttämättä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.

Magneettitutkimuksesta ei ole todettu olevan vaaraa sikiölle, mutta varovaisuussyistä tutkimusta ei suositella suoritettavaksi raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Kaikissa epäilyksiä herättävissä tilanteissa voit aina soittaa ajanvaraukseemme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.

Miten pääsen magneettikuvaan?

Magneettikuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen. Usein kuvaus onnistuu jo saman päivän aikana.

Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Vakuutusyhtiön kustantamaan tutkimukseen tulee olla kirjallinen maksusitoumus. Myös työnantajan kustantamaan tutkimukseen tarvitaan maksusitoumus, mikäli magneettitutkimus ei sisälly työterveyssopimukseen.

Jos sinulla on lähete, varaa aika magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme 010 312 010 tai suoraan Pihlajalinnan toimipisteestä. Tutkimukseen voi tulla myös lähetteellä, joka on saatu muualta kuin Pihlajalinnasta.

Magneettikuvauksen hinta

Magneettikuvauksen ja muut kuvantamisen palvelut löydät hinnastostamme.

Muut kuvantamisen asiantuntijapalvelut

Lue myös