Vatsan tietokonetomografia

Vatsan tietokonetomografia eli TT-kuvaus on radiologinen tutkimusmenetelmä, jolla voidaan diagnosoida vatsan alueen elimiin ja suolistoon liittyviä sairauksia. Tutkimuksesta saatava tieto auttaa hoitavaa lääkäriä jatkohoidon suunnittelussa.

Vatsan tietokonetomografiaa eli TT-kuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa. Kuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen.

Varaa aika erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010. Jos sinulla on lähete, voit varata ajan vatsan tietokonetomografiaan asiakaspalvelustamme.

Mitä vatsan TT-kuvauksella tutkitaan?

Tietokonetomografiatekniikalla saadaan tarkkaa tietoa vatsan rakenteista röntgensäteiden avulla. Röntgenputki pyörähtää nopeasti kuvauskohteen ympäri, mikä mahdollistaa kolmiulotteisen kuvauksen verrattuna tavalliseen kaksiulotteiseen röntgenkuvaukseen.

Tarkkuutensa vuoksi tietokonetomografia soveltuu erinomaisesti vatsan ja suoliston kuvaamiseen. Tietokonetomografialla voidaan tutkia muun muassa vatsan alueen tulehduksia, virtsatiekiviä, kasvaimia sekä suoliston alueen häiriöitä.
Pihlajalinnan tietokonetomografialaite on uusinta teknologiaa edustava, 128 leikkeinen Siemens goTop.

Mitä vatsan tietokonetomografiassa tapahtuu?

Vatsan TT-kuvauksessa annetaan yleensä varjoainetta suonensisäisesti. Varjoaine auttaa eri rakenteiden ja kudosten erottamisessa. Jos kuvauksessa käytetään varjoainetta, sinua pyydetään täyttämään esitietolomake. Ennen varjoainekuvauksia tarkistetaan myös munuaistoiminta verikokeella.

Saat valmistautumisohjeet tutkimusta varten ajanvarauksen yhteydessä. Ennen varjoainekuvausta on hyvä olla syömättä pari tuntia. Muissa tutkimuksissa ei tarvitse olla syömättä tai juomatta ennen kuvausta.

Kuvauksen tekee röntgenhoitaja vatsan alueen kuvantamiseen perehtyneen lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Hoitaja auttaa löytämään tutkimuspöydällä mahdollisimman mukavan asennon. Kuvauksen ajaksi hoitaja poistuu kuvaushuoneesta, mutta hänellä on puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Kuvauksen aikana täytyy olla liikkumatta ja pidätettävä hengitystä lyhyen ajan. TT-laite muistuttaa isoa rengasta, jonka sisällä kiertää röntgenputki ja säteitä mittaava ilmaisin. Rengas on molemmista päistään avoin, joten kuvaus ei tunnu ahdistavalta.

Esivalmisteluineen koko tutkimus kestää kokonaisuudessaan 30-45 min.

Vatsan kuvantamisen jälkeen

Röntgenlääkäri tulkitsee kuvat ja lausunto toimitetaan lähettävälle lääkärille. Hoitava lääkäri päättää, miten mahdollista vaivaasi ryhdytään hoitamaan. Tarvittaessa hoitava lääkärimme sekä röntgenlääkäri tulkitsevat otetut kuvat yhdessä oikean hoitolinjan valitsemiseksi.

Pääsääntöisesti lupaamme, että tutkimustulokset valmistuvat seuraavaan arkipäivään mennessä.

Ajanvaraus

Vatsan tietokonetomografiaa eli TT-kuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa.

Kuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen. Varaa aika lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan tietokonetomografiaan asiakaspalvelustamme 010 312 010. Tutkimukseen voi tulla myös lähetteellä, joka on saatu muualta kuin Pihlajalinnasta. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Hinnasto

Löydät TT-kuvauksen ja muut kuvantamisen palveluiden hinnat hinnastostamme.

Muut kuvantamisen asiantuntijapalvelut