Mammografia

Rintoja voidaan tutkia mammografialla ja ultraäänitutkimuksella. Mammografia on yli 35-vuotiaan ensisijainen rintojen tutkimusmenetelmä ja siihen liitetään usein täydentävä ultraäänitutkimus.

Mammografialla ja ultraäänitutkimuksella voidaan todeta niin hyvän- kuin pahanlaatuiset rintamuutokset. Käyttämällä molempia tutkimusmenetelmiä saadaan parempi kokonaiskäsitys rintojen normaalista rakenteesta ja mahdollisista muutoksista.

Uusimman laitteiston ja henkilökuntamme erikoisosaamisen ansiosta pystymme usein kertomaan jo samalla käynnillä, mikä rinnan tilanne on ja tarvitaanko jatkotoimenpiteitä.

Mitä mammografialla tutkitaan?

Kuvantamistutkimuksilla voidaan todeta hyvän- ja pahanlaatuiset rintamuutokset. Yleisin rintasyövän oire on rinnassa tuntuva kyhmy, patti tai kysta. Kainalossa tuntuva suurentunut imusolmuke saattaa myös olla syövän ensioire. Rintasyövän voi joskus paljastaa nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste. Mahdollisia rintasyövän oireita ovat myös rintarauhasen punotus ja turvotus, iho- tai nännivetäymä, nännin tai nännipihan ihottuma tai rinnan uusi kipuoire.

Mikäli huoli omien rintojen hyvinvoinnista herää, lääkäriin kannattaa hakeutua aikailematta. Mitä aikaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempi ennuste on. Rintojen säännöllinen tutkiminen myös itse on tämän vuoksi tärkeää.

Katso rintojen omatarkkailun ohje

Mitä rintojen tutkimuksessa tapahtuu?

Rintatutkimukset räätälöidään jokaiselle henkilökohtaisesti. Kuvantamisyksikössä rinnat tunnustellaan, potilas haastatellaan ja selvitetään mahdollinen sukurasite. Kuvantamistutkimus tehdään lääkärin harkinnan mukaan joko pelkällä mammografialla tai sitä täydentävällä ultraäänitutkimuksella.

Alle 35-vuotiaat tutkitaan pelkällä ultraäänikuvauksella. Tarpeen vaatiessa radiologin ohjeistuksella voidaan tutkimusta täydentää vielä mammografialla.

Jos kuvauksen perusteella epäillään rintasyövän mahdollisuutta, otetaan rinnasta paksuneulanäyte, joka yleensä sulkee pois syövän mahdollisuuden tai varmentaa taudin puhkeamisen. Ohutneulalla voidaan tarvittaessa tyhjentää nesterakkuloita. Kyhmy voidaan myös poistaa tarvittaessa heti leikkauksella.

Mammografia raskauden tai imetyksen aikana

Raskauden tai imetyksen aikana kuvantamistutkimukset aloitetaan aina ensin ultraäänikuvauksella. Mammografia tehdään tarvittaessa tämän jälkeen.

Valmistautuminen rintojen kuvantamistutkimukseen

Rintojen kuvantamistutkimukseen ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Jos imetät, tulee rinnat tyhjentää ennen kuvausta. Muualla aiemmin tehdyt mammografia- ja ultraäänikuvat sekä mahdolliset biopsiavastaukset kannattaa aina ottaa mukaan tutkimuskäynnille.

Mammografiatutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen tulokset saat hoitavalta lääkäriltäsi.

Kuvasi tallennetaan kuva-arkistoon, josta radiologimme lausuvat kuvat. Tämän jälkeen kuvat ja lausunto on hoitavan lääkärin käytettävissä jatkohoitotarpeen suunnitteluun

Kuvantamisen lausunnot tulevat näkyviin Omakantaan ja Pihlajalinnan Terveyssovellukseen etukäteen määritellyn viiveen jälkeen.

Miten mammografiatutkimukseen pääsee?

Mammografia- ja ultraäänitutkimuksiin pääsee lääkärin lähetteellä. Jos sinulla on lähete, varaa aika kuvantamistutkimukseen puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.

Mammografian ja ultraäänitutkimuksen hinnat

Löydät mammografian ja ultraäänitutkimuksen kustannukset hinnastostamme.

Toimipisteet

Rintojen kuvantamistutkimuksia tehdään seuraavissa toimipisteissä:

Lue myös