Mammografia

Rintoja voidaan tutkia mammografialla ja ultraäänitutkimuksella. Mammografia on yli 35-vuotiaan ensisijainen rintojen tutkimusmenetelmä ja siihen liitetään usein täydentävä ultraäänitutkimus.

Mammografialla ja ultraäänitutkimuksella voidaan todeta niin hyvän- kuin pahanlaatuiset rintamuutokset. Käyttämällä molempia tutkimusmenetelmiä saadaan parempi kokonaiskäsitys rintojen normaalista rakenteesta ja mahdollisista muutoksista.

Uusimman laitteiston ja henkilökuntamme erikoisosaamisen ansiosta pystymme usein kertomaan jo samalla käynnillä, mikä rinnan tilanne on ja tarvitaanko jatkotoimenpiteitä.

Kysta tai patti rinnassa ja muut rintojen muutokset

Kuvantamistutkimuksilla voidaan todeta hyvän- ja pahanlaatuiset rintamuutokset. Yleisin rintasyövän oire on rinnassa tuntuva kyhmy, patti tai kysta. Kainalossa tuntuva suurentunut imusolmuke saattaa myös olla syövän ensioire. Rintasyövän voi joskus paljastaa nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste. Mahdollisia rintasyövän oireita ovat myös rintarauhasen punotus ja turvotus, iho- tai nännivetäymä, nännin tai nännipihan ihottuma tai rinnan uusi kipuoire.

Mikäli huoli omien rintojen hyvinvoinnista herää, lääkäriin kannattaa hakeutua aikailematta. Mitä aikaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempi ennuste on. Rintojen säännöllinen tutkiminen myös itse on tämän vuoksi tärkeää.

Katso rintojen omatarkkailun ohje

Rintojen tutkimus mammografialla tai ultraäänellä

Rintatutkimukset räätälöidään jokaiselle henkilökohtaisesti. Kuvantamisyksikössä rinnat tunnustellaan, potilas haastatellaan ja selvitetään mahdollinen sukurasite. Kuvantamistutkimus tehdään lääkärin harkinnan mukaan joko pelkällä mammografialla tai sitä täydentävällä ultraäänitutkimuksella. Alle 35-vuotiaat tutkitaan pelkällä ultraäänikuvauksella.

Jos kuvauksen perusteella epäillään rintasyövän mahdollisuutta, otetaan rinnasta paksuneulanäyte, joka yleensä sulkee pois syövän mahdollisuuden tai varmentaa taudin puhkeamisen. Ohutneulalla voidaan tarvittaessa tyhjentää nesterakkuloita. Kyhmy voidaan myös poistaa tarvittaessa heti leikkauksella.

Mammografia raskauden tai imetyksen aikana

Raskauden tai imetyksen aikana kuvantamistutkimukset aloitetaan aina ensin ultraäänikuvauksella. Mammografia tehdään tarvittaessa tämän jälkeen.

Valmistautuminen rintojen kuvantamistutkimukseen

Rintojen kuvantamistutkimukseen ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Jos imetät, tulee rinnat tyhjentää ennen kuvausta. Muualla aiemmin tehdyt mammografia- ja ultraäänikuvat sekä mahdolliset biopsiavastaukset kannattaa aina ottaa mukaan tutkimuskäynnille.

Mammografian ja ultraäänitutkimuksen hinnat

Löydät mammografian ja ultraäänitutkimuksen kustannukset hinnastostamme.

Mammografian ajanvaraus

Mammografia- ja ultraäänitutkimuksiin pääsee lääkärin lähetteellä. Jos sinulla on lähete, varaa aika kuvantamistutkimukseen suoraan haluamastasi toimipisteestä. Asiakaspalvelumme palvelee puhelimitse 010 312 010.

Toimipisteet

Rintojen kuvantamistutkimuksia tehdään seuraavissa toimipisteissä:

Lue myös