Eturauhasen magneettikuvaus

Eturauhasen magneettikuvaus eli MRI on tutkimusmenetelmä, jolla tutkitaan pääsääntöisesti eturauhasperäisiä ongelmia. Eturauhasen magneettikuvausta voidaan käyttää esimerkiksi eturauhassyövän poissulkemiseen tai hoidon suunnitteluun.

Eturauhasen magneettikuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa ja Kuopiossa Pihlajalinna Leväsentiellä. Kuvaus vaatii erikoislääkärin kuten urologin lähetteen.

Varaa aika erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan eturauhasen magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme.

Mitä eturauhasen magneettikuvauksella tutkitaan?

Magneettikuvauksella voidaan tutkia eturauhasen anatomiaa ja toiminnallisuutta tarkemmin kuin esimerkiksi perinteisellä ultraäänitutkimuksella. Magneettikuvauksella voidaan tutkia esimerkiksi eturauhassyöpää ja sen levinneisyyttä. Kuvauksella mahdollinen eturauhassyöpä voidaan havaita tehokkaasti ja suunnitella syöpähoito aggressiivisuuden ja levinneisyyden mukaan.

Mitä eturauhasen magneettikuvauksessa tapahtuu?

Kuvauskäyntiin kannattaa varata aikaa tunti. Tutkimukseen annetaan erilliset esivalmisteluohjeet. Esimerkiksi syömistä ja juomista ennen kuvausta on rajoitettava esivalmisteluohjeiden mukaisesti.

Vastaanotolla täytetään esitietolomake, jolla varmistetaan, että magneettitutkimukselle ei ole esteitä. Kuvaushuoneeseen kuljetaan erillisen pukuhuoneen kautta, jonne jätetään esimerkiksi kaikki korut ja metalliesineet.

Ennen kuvausta annetaan suonensisäisesti Buscopan lääkettä, joka hidastaa suolen toimintaa ja mahdollistaa tarkemmat kuvat.

Pihlajalinnan kuvauslaite on Siemens Magnetom Vida Fit 3T, jonka kuvausputki on avara ja patja pehmeä. Magneettitutkimuksessa asetutaan tutkimuspöydälle makaamaan selin. Tutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja, joka auttaa löytämään mukavan asennon. Kuvaus suoritetaan pinnallisella kuvauskelalla, joka asetetaan lantion päälle.

Kuvauksen aikana täytyy olla liikkumatta. Kuvauksen aikana voi kuunnella radiota. Röntgenhoitajalla on koko ajan puheyhteys tutkittavaan ja hän kertoo kuvauksen kulusta. Kuvauksen loppuvaiheessa annetaan suonensisäisesti gadolinium-varjoainetta. Itse kuvaus kestää 20–30 minuuttia.

Mahdollisesta ahtaanpaikankammosta on hyvä mainita jo lähettävän lääkärin vastaanotolla tai ajanvarauksen yhteydessä. Ennen kuvausta on mahdollista saada rauhoittava esilääkitys. Ahtaanpaikankammosta on hyvä mainita hoitajalle viimeistään kuvaukseen tullessa.

Eturauhasen magneettikuvauksen jälkeen päivää saa jatkaa normaalisti. Annettu tehosteaine ei vaikuta tutkimuksen jälkeiseen toimintaan.

Esteet tutkimukselle

Esteenä eturauhasen magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, sisäkorvaproteesi tai muu kehon vierasesine. Kehossa olevat leikkausruuvit tai hammasimplantit eivät yleensä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.

Kaikissa epäilyksiä herättävissä tilanteissa voit aina soittaa ajanvaraukseemme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.

Eturauhasen magneettikuvauksen jälkeen

Magneettikuvauksen jälkeen uroradiologiseen kuvantamiseen perehtynyt radiologi suorittaa kuvien jälkikäsittelyn ja mittaukset. Hän tulkitsee kuvat ja toimittaa lausunnon lähettävälle lääkärille, joka arvioi tarvittavan hoidon ja jatkotoimenpiteet.

Pääsääntöisesti lupaamme, että magneettikuvauksen tutkimustulokset valmistuvat seuraavaan arkipäivään mennessä. Soittoaika tulosten kuulemista varten sovitaankin normaalisti jo tutkimusta seuraavalle päivälle.

Ajanvaraus

Eturauhasen magneettikuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa ja Kuopiossa Pihlajalinna Leväsentiellä. Kuvaus vaatii erikoislääkärin, kuten urologin eli urologian erikoislääkärin lähetteen.

Varaa aika urologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan eturauhasen magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme 010 312 010. Tutkimukseen voi tulla myös lähetteellä, joka on saatu muualta kuin Pihlajalinnasta. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Hinnasto

Löydät eturauhasen magneettikuvauksen ja muut kuvantamisen palveluiden hinnat hinnastostamme.

Lue myös