Sydämen magneettikuvaus

Sydämen magneettikuvaus eli MRI on tutkimusmenetelmä, jolla sydäntä voidaan tutkia tarkemmin kuin perinteisellä sydämen ultraäänellä. Sydämen magneettikuvauksella voidaan diagnosoida sydänlihastulehduksia sekä esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden yksilöllisiä taustasyitä.

Sydämen magneettikuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa. Kuvaus vaatii erikoislääkärin, kuten kardiologin eli sydänsairauksien erikoislääkärin, lähetteen.

Varaa aika kardiologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan sydämen magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme.

Mitä sydämen magneettikuvauksella tutkitaan?

Magneettikuvauksella voidaan tutkia sydänlihasta, sen toimintaa ja rakennetta tarkemmin kuin perinteisellä sydämen ultraäänitutkimuksella. Magneettikuvauksella voidaan tutkia esimerkiksi sydänlihaksen sairauksia eli kardiomyopatioita sekä sydänlihastulehduksen mahdollisuutta, sydämen vajaatoiminnan astetta ja rytmihäiriöiden taustatekijöitä. Sydämen MRI -kuvauksella saadaan myös tarkennettua tietoa sydämen läppävikojen vaikeusasteesta ja tutkittua isojen verisuonten rakennetta.

Kenelle?

Sydämen magneettikuvaus kuvaus on perusteltu silloin, kun sydämen ultraäänitutkimuksella ei saada riittävästi tietoa hoidon suunnitteluun. Yleisimpiä syitä magneettikuvaukselle ovat epäily sydänlihastulehduksesta, sydänlihassairaudesta tai tarve poissulkea sydänlihaspoikkeavuudet rytmihäiriöiden taustalta. Lisäksi magneettikuvauksella voidaan ultraääntä tarkemmin selvittää sydämen kammioiden toimintaa tai läppävian astetta.

Sydämen magneettikuvaus voidaan tehdä esimerkiksi urheilijoille alentuneen suorituskyvyn, hengästymisen ja rintatuntemusten takia tapauksissa, joihin voi liittyä sydänlihastulehdus tai sen parantumisen kontrollointi. Myös infektio-oireiden tai covid-19 tapauksien ja niihin liittyvien pitkittyneiden oireiden syitä voidaan tutkia sydämen magneettitutkimuksella.

Magneettikuvilla saadun tiedon perusteella lääkäri voi suunnitella sydämeen liittyvää hoitoa ja kuntoutusta. Myös sydänlihastulehduksen paranemista voidaan seurata tarkasti esimerkiksi normaaliin urheiluun paluuta ajatellen.

Mitä sydämen magneettikuvauksessa tapahtuu?

Tutkimukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen. Kuvauskäyntiin kannattaa varata aikaa yhteensä hieman yli tunti. Ennen magneettikuvausta saa myös yleensä syödä ja juoda normaalisti. Poikkeustilanteissa henkilökunta antaa ohjeet valmisteluihin.

Vastaanotolla täytetään esitietolomake, jolla varmistetaan, että sydämen magneettitutkimukselle ei ole esteitä. Kuvaushuoneeseen kuljetaan erillisen pukuhuoneen kautta, jonne jätetään esimerkiksi kaikki korut ja metalliesineet.

Pihlajalinnan kuvauslaite on Siemens Magnetom Vida Fit 3T, jonka kuvausputki on avara ja patja pehmeä. Magneettitutkimuksessa asetutaan tutkimuspöydälle makaamaan selin. Tutkimuksen suorittaa sydämen magneettikuvaukseen erityisesti perehtynyt röntgenhoitaja, joka auttaa löytämään mukavan asennon ja kiinnittää EKG-elektrodit rintakehälle kuvauksen tahdistusta varten.

Kuvauksen aikana täytyy olla liikkumatta. Röntgenhoitajalla on koko ajan puheyhteys tutkittavaan. Hoitaja antaa kuvauksen aikana esimerkiksi hengitysohjeita ja kertoo kuvauksen kulusta. Kuvauksen loppuvaiheessa annetaan useimmiten suonensisäisesti gadolinium-varjoainetta. Itse kuvaus kestää 40–50 minuuttia. Kuvauksen aikana voi kuunnella radiota.

Mahdollisesta ahtaanpaikankammosta on hyvä mainita jo lähettävän lääkärin vastaanotolla tai ajanvarauksen yhteydessä. Ennen kuvausta on mahdollista saada rentouttava esilääkitys. Ahtaanpaikankammosta on hyvä mainita hoitajalle viimeistään kuvaukseen tullessa.

Tutkimuksen jälkeen päivää saa jatkaa normaalisti. Annettu varjoaine ei vaikuta tutkimuksen jälkeiseen toimintaan.

Esteet tutkimukselle

Esteenä sydämen magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi. Kehossa olevat metalliset proteesit tai sirpaleet eivät välttämättä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.

Raskaana oleville ei tehdä lainkaan varjoainetutkimuksia, mutta tutkimus on mahdollista tehdä ilman varjoainetta. Kardiologi ja radiologi arvioivat ja päättävät tällöin tutkimuksen suorittamisesta tapauskohtaisesti.

Kaikissa epäilyksiä herättävissä tilanteissa voit aina soittaa ajanvaraukseemme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.

Sydämen magneettikuvauksen jälkeen

Magneettikuvauksen jälkeen sydämen magneettikuvaukseen perehtynyt lääkäri suorittaa kuvien jälkikäsittelyn ja mittaukset. Hän tulkitsee kuvat ja toimittaa lausunnon lähettävälle lääkärille. Lääkäri päättää, miten vaivaasi ryhdytään hoitamaan.

Pääsääntöisesti lupaamme, että sydämen magneettikuvauksen tutkimustulokset valmistuvat seuraavaan arkipäivään mennessä. Soittoaika tulosten kuulemista varten sovitaankin normaalisti jo tutkimusta seuraavalle päivälle.

Ajanvaraus

Sydämen magneettikuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa. Kuvaus vaatii erikoislääkärin, kuten kardiologin eli sydänsairauksien erikoislääkärin lähetteen.

Varaa aika kardiologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan sydämen magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme 010 312 010.. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Hinnasto

Löydät sydämen magneettikuvauksen ja muut kuvantamisen palveluiden hinnat hinnastostamme.

Muut sydän- ja verisuonitautien tutkimus- ja asiantuntijapalvelut