Sydämen EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti eli Holter-tutkimus

Sydämen EKG:n pitkäaikaisrekisteröinnillä eli Holter-tutkimuksella seurataan sydämen toimintaa ja sykettä arjen askareiden aikana, tyypillisesti noin vuorokauden ajan. Holter-tutkimuksella tutkitaan mahdollisia rytmihäiriöitä.

Sydämen EKG: pitkäaikaisteristeröinti eli Holter-tutkimus vaatii lääkärin lähetteen. Varaa aika sydänvaivojen asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010..

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan sydämen Holter-tutkimukseen asiakaspalvelustamme.

Mitä sydämen pitkäaikaisrekisteröinnillä tutkitaan?

Sydämen EKG:n eli sydänfilmin pitkäaikaisrekisteröinti tehdään usein silloin, kun vaivana ovat rytmihäiriöt, huimaus, rintakipu tai muu tuntemus, joka voisi liittyä sydämen toimintaan. Holter-tutkimuksella myös tarkkaillaan aloitetun rytmihäiriölääkityksen tehoa.

Sydämen EKG:n pitkäaikaisrekisteröinnissä Holter-laite rekisteröi tutkittavalta sydämen jokaisen sykkeen vuorokauden ajalta. Tutkimuksen avulla pyritään selvittämään rytmihäiriöiden luonnetta.

Holter-tutkimukseen kuuluu rekisteröinti ja oirepäiväkirjan pitäminen. Tutkimuksen perusteella voidaan arvioida esimerkiksi rytmihäiriölääkitystä tai sydämen tahdistimen tarvetta.

Mitä sydämen Holter-tutkimuksessa tapahtuu?

Tutkimuksessa rintakehän iholle asetetaan elektroditarrat, jotka rekisteröivät sydämen sähkökäyrää. Elektrodit kiinnitetään Holter-tutkimuslaitteeseen, jota pidetään yleensä vyötäröllä. Rekisteröinnin lisäksi on pidettävä vuorokauden ajan oirepäiväkirjaa. Tutkimus on täysin kivuton.

Ennen tutkimusta on hyvä käydä suihkussa, sillä laite ei kestä vettä. Tutkimuspäiväksi kannattaa valita väljä vaatetus.

Tutkimuksen aikana voi ja kannattaa elää normaalin arjen mukaisesti. Rekisteröinnin aikana voi myös liikkua hieman rasittavammin, jotta mahdolliset oireet sekä sydämen rytmin käytös rasituksessa tallentuvat. Tutkimuksen aikana saa syödä ja juoda normaalisti. Laite voi hiukan häiritä nukkumista. Yöllä suositellaan nukkumaan paita päällä, jotta johdot eivät irtoa.

Mikäli tutkimuksen aikana ilmenee oireita, kuten rytmihäiriöitä tai rintakipua, painetaan Holter-laitteessa olevaa painiketta. Oireet myös kirjataan kellonajan kanssa oirepäiväkirjaan. Päiväkirjaan kirjataan oireiden lisäksi esimerkiksi heräämisen ja nukahtamisen ajankohdat, ruokailut sekä arjen askareet.

Hoter-tutkimuksen jälkeen

Laite palautetaan lääkärikeskukseen noin vuorokauden kuluttua sen asennuksesta.
Tutkimuksen jälkeen tutkimus menee lausuttavaksi kardiologille, joka vertaa sydänfilmiä oirepäiväkirjan tietoihin ja tekee lausunnon lähettävälle lääkärille.

Vastauksen kuulemiseksi varataan soittoaika lähettävälle lääkärille noin viikon kuluttua tutkimuksesta.

Ajanvaraus

Sydämen EKG:n pitkäaikasrekisteröinti eli Holter-tutkimuksia tehdään Pihlajalinnan toimipisteissä ympäri Suomen. Tutkimus vaatii joko yleis- tai erikoislääkärin lähetteen.

Varaa aika sydänvaivojen asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010..

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan sydämen Holter-tutkimukseen asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Hinnasto

Löydät sydämen Holter-tutkimuksen ja muut kliinisen fysiologian palveluiden hinnat hinnastostamme.

Muut sydän- ja verisuonitautien tutkimus- ja asiantuntijapalvelut