Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnillä seurataan verenpaineen vaihtelua normaalin arjen aikana noin vuorokauden ajan. Rekisteröinnillä selvitetään mahdollista verenpainetautia tai muita sairauksia.

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti vaatii lääkärin lähetteen. Varaa aika verenpaineen hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010..

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan tutkimukseen asiakaspalvelustamme.

Mitä verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnillä tutkitaan?

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti tehdään usein silloin, kun vaivana on kohonnut verenpaine tai epäily diagnosoimattomasta verenpainetaudista. Pitkäaikaisrekisteröintitutkimuksella saadaan selville verenpaineen todellinen taso normaalin arjen aikana ja myös yöllä nukkuessa. Se poistaa joissain tapauksissa verenpaineen kotimittaukseen liittyviä ongelmia ja antaa luotettavan tuloksen pitkältä ajalta.

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnillä voidaan tutkia, milloin verenpaine on korkeimmillaan vuorokaudessa sekä kohtauksellista verenpaineen nousua. Sillä voidaan tutkia myös aloitetun verenpainelääkityksen tehoa.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Tutkimukseen saavutaan vastaanotolle. Vastaanotolla olkavarteen asetetaan verenpainemansetti, joka kytketään olkahihnassa kannettavaan rekisteröintilaitteeseen. Asennus kestää noin puoli tuntia, jonka aikana tehdään testimittauksia, joilla varmistetaan laitteen toimivuus. Tutkimus on täysin kivuton. Rekisteröinnin lisäksi on pidettävä vuorokauden ajan päiväkirjaa.

Rekisteröintilaite mittaa verenpaineen automaattisesti tietyin väliajoin. Päivällä mittausväli on 20 minuuttia ja yöllä 30 minuuttia. Mittaushetkellä mansetti täyttyy ilmalla, ja tyhjenee sitten normaalin verenpainemittarin tavoin. Mittauksen aikana käsi on pidettävä paikoillaan ja rentona.

Ennen tutkimusta on hyvä käydä suihkussa, sillä laite ei kestä vettä.
Rekisteröinnin aikana kannattaa elää normaalia arkea, jotta tulos olisi mahdollisimman luotettava. Syödä ja juoda voi normaalisti.

Mittaushetket ja niiden aikainen toiminta on kirjattava ylös päiväkirjaan. Mikäli tutkimuksen aikana ilmenee oireita tai tuntemuksia, kirjataan ne kellonajan kanssa päiväkirjaan. Päiväkirjaan kirjataan oireiden lisäksi esimerkiksi heräämisen ja nukahtamisen ajankohdat sekä arjen askareet.

Tutkimuksen jälkeen

Laite palautetaan lääkärikeskukseen seuraavana päivänä. Hoitaja irrottaa laitteen.

Tutkimus menee lausuttavaksi erikoislääkärille ja lausunto lähetetään lähettävälle lääkärille. Soittoaika tai vastaanottoaika lähettävälle lääkärille varataan tulosten kuulemista varten noin viikon päähän.

Ajanvaraus

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti vaatii joko yleis- tai erikoislääkärin lähetteen. Tutkimukseen voi tulla myös lähetteellä, joka on saatu julkiselta puolelta tai muualta kuin Pihlajalinnasta.

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti vaatii lääkärin lähetteen. Varaa aika verenpaineen hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010..

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan verenpaineen pitkäaikaisrekisteröintiin asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Hinnasto

Löydät verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnin ja muut kliinisen fysiologian hinnat hinnastostamme.

Muut sydän- ja verisuonitautien tutkimus- ja asiantuntijapalvelut