Sepelvaltimoiden tietokonetomografia

Sepelvaltimoiden tietokonetomografia eli TT-kuvaus on radiologinen tutkimusmenetelmä, jolla tutkitaan sydämen sepelvaltimoita. Huippulaatuisella sepelvaltimoiden TT-kuvauksella voidaan diagnosoida mahdollinen sepelvaltimotauti ja sekä arvioida tulevaa sydäninfarktiriskiä yksilöllisesti.

Sepelvaltimoiden tietokonetomografiaa eli TT-kuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa. Kuvaus vaatii erikoislääkärin kuten kardiologin eli sydänsairauksien erikoislääkärin lähetteen.

Varaa aika kardiologille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010. Jos sinulla on lähete, voit varata ajan sepelvaltimoiden tietokonetomografiaan asiakaspalvelustamme.

Mitä sepelvaltimoiden TT-kuvauksella tutkitaan?

Tietokonetomografian tekniikalla saadaan tarkkaa tietoa kehon rakenteista. Röntgenputki pyörähtää nopeasti kuvauskohteen ympäri, mikä mahdollistaa kolmiulotteisen kuvauksen verrattuna tavalliseen kaksiulotteiseen röntgenkuvaukseen.

Tarkkuutensa vuoksi tietokonetomografia soveltuu erinomaisesti sydämen ja sen pienien verisuonien kuvaamiseen. Sydämen sepelvaltimoiden tietokonetomografialla voidaan todeta sepelvaltimoahtaumat ja arvioida tulevaisuuden sydäninfarktiriskiä.

Pihlajalinna Dextran tietokonetomografialaite on uusinta teknologiaa edustava, 128 leikkeinen Siemens goTop.

Mitä sepelvaltimokuvauksessa tapahtuu?

Sepelvaltimoiden TT-kuvauksessa käytetään sykettä laskevaa lyhytkestoista beetasalpaajaa, nitrosuihketta suun kautta sekä varjoainetta suonensisäisesti. Varjoaine parantaa verisuonien näkyvyyttä kuvissa ja nitrosuihkaukset laajentavat sepelvaltimoita kuvauksen ajaksi.

Kuvauksen tekee röntgenhoitaja sydänkuvantamiseen perehtyneen lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Hoitaja auttaa löytämään tutkimuspöydällä mahdollisimman mukavan asennon. Kuvauksen ajaksi hoitaja poistuu kuvaushuoneesta, mutta hänellä on puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Kuvauksen aikana täytyy olla liikkumatta ja pidätettävä hengitystä lyhyen ajan. TT-laite muistuttaa isoa rengasta, jonka sisällä kiertää röntgenputki ja säteitä mittaava ilmaisin. Rengas on molemmista päistään avoin, joten kuvaus ei tunnu ahdistavalta.

Esivalmisteluineen koko tutkimus kestää kokonaisuudessaan 30-45 min.

Sepelvaltimokuvauksen jälkeen

Erikoislääkäri tulkitsee kuvat ja lausunto toimitetaan lähettävälle lääkärille. Lääkäri päättää, miten vaivaasi ryhdytään hoitamaan. Tarvittaessa lähettävä lääkärimme sekä röntgenlääkäri tulkitsevat otetut kuvat yhdessä oikean hoitolinjan valitsemiseksi.

Pääsääntöisesti lupaamme, että tutkimustulokset valmistuvat seuraavaan arkipäivään mennessä.

Ajanvaraus

Sepelvaltimoiden tietokonetomografiaa eli TT-kuvauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa.

Kuvaus vaatii erikoislääkärin, kuten kardiologin eli sydänsairauksien erikoislääkärin, lähetteen.

Varaa aika kardiologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan sepelvaltimoiden tietokonetomografiaan asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Hinnasto

Löydät sepelvaltimoiden TT-kuvauksen ja muut kuvantamisen palveluiden hinnat hinnastostamme.

Muut sydän- ja verisuonitautien tutkimus- ja asiantuntijapalvelut