Angiina ja muut kurkkukipua aiheuttavat nielutulehdukset

Virusperäisiin nuhakuumeisiin liittyy usein kurkkukipua aiheuttavia nielutulehduksia. Voimakas kurkkukipu voi johtua A-streptokokkibakteerin aiheuttamasta nielutulehduksesta eli angiinasta. Angiinassa nieluun syntyy myös laajoja, valkoisia peitteitä. Nielutulehdukset paranevat yleensä itsestään noin viikossa, mutta angiinan hoitoon käytetään myös antibiootteja.

Varaa aika aikuisten kurkkukipua hoitavalle asiantuntijalle tai erityisesti lapsipotilaan kurkkukipua hoitavalle lääkärille verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot ovat avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Voit keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa chatissa ilman ajanvarausta.

Lastenlääkärin chat-palvelu on avoinna ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksessa arkisin kello 8–22 sekä viikonloppuisin kello 8–18.

Mistä kurkkukipu johtuu?

Kurkkukipua aiheuttavat nielutulehdukset ovat yleisiä tulehdussairauksia, joita esiintyy nuhakuumeen yhteydessä. Tavallisesti nielutulehduksen aiheuttaa virus. Virusperäiset nielutulehdukset paranevat yleensä itsestään muutamassa päivässä.

Jos nielutulehdukseen liittyy korkeaa kuumetta ja laajoja, valkoisia peitteitä nielurisoissa, oireiden syynä voi olla A-streptokokkibakteerin aiheuttama nielutulehdus, josta käytetään myös nimiä nielurisatulehdus, tonsilliitti tai angiina. Aikuisten nielutulehduksista noin 5–10 ja lasten nielutulehduksista noin 10–30 prosenttia on angiinaa.

Sairaanhoitaja tai lääkäri voi ottaa nielunäytteen, joka varmistaa kurkkukivun aiheuttajan nopeasti.

Viruksen aiheuttamat nielutulehdukset tarttuvat syljen kautta. Virusten itämisaika on yleensä alle viikko tartunnasta. Koronaviruksen itämisaika voi olla jopa 14 vuorokautta. Sekä virus- että bakteeriperäisten nielutulehdusten ehkäisyssä hyvä käsihygienia on toimivin keino.

Kurkkukipu on myös yleinen koronaviruksen aiheuttama oire. Koronavirustartunnan voit selvittää kotitestillä, jonka tulos voidaan tarvittaessa varmistaa laboratoriotesteillä.

Miten virusperäiset nielutulehdukset oireilevat?

Kaikkien nielutulehdusten selkein oire on kurkkukipu. Kurkku voi aristaa nieltäessä ja nielu voi olla punainen. Jos nielurisat ovat tulehtuneet, ne ovat usein myös turvoksissa ja niiden pinnalla voi näkyä pieniä valkoisia pilkkuja eli peitteitä tai katteita. Peitteet eivät kuitenkaan aina kerro bakteeritulehduksesta.

Virusten aiheuttamiin nielutulehduksiin liittyy usein myös nuhaa ja yskää sekä erityisesti pienillä lapsilla kuumetta. Nielutulehdukset voivat myös heikentää ruokahalua ja pienillä lapsilla aiheuttaa kuolaamista.

Miten angiina oireilee?

Angiinan yleisin aiheuttaja on A-streptokokkibakteeri, joka tarttuu lähikontaktissa pisaratartuntana ja eritteiden kautta. Angiinan aiheuttavan A-streptokokkibakteerin itämisaika on 1–4 vuorokautta tartunnasta.

Angiinan aiheuttamat nielutulehdusoireet ovat yleensä rajummat kuin virusperäisissä nielutulehduksissa. Oireisiin kuuluu voimakkaan kurkkukivun lisäksi nopeasti nouseva kuume ja laajat, valkoiset peitteet nielurisoissa. Usein myös kaulan ja leukakaaren imusolmukkeet ovat turvoksissa ja aristavat. Oireisiin voi kuulua myös päänsärkyä ja pahoinvointia, sen sijaan nuhaa tai yskää ei juuri esiinny.

Jos oireet viittaavat angiinaan, taudinaiheuttaja varmistetaan nielunäytteellä. Näyte otetaan näytteenottotikulla nielusta. Toimenpide on nopea ja lähes kivuton.

Streptokokkibakteeri saadaan suurella varmuudella selville pikatestillä jopa kymmenessä minuutissa. Jos pikatestissä ei löydy streptokokkibakteeria, voidaan näytteestä tehdä laajempi nielun bakteeriviljely, jonka tulos varmistuu yleensä 1–2 päivässä. Bakteeriviljelystä selviää, aiheuttaako nielutulehduksen jokin muu bakteeri kuin A-streptokokki.

Miten angiinaa hoidetaan?

Angiinan oireet helpottavat yleensä itsekseen ja kotihoitokonsteilla muutamassa päivässä, mutta angiinan hoitoon käytetään silti aina antibiootteja. Antibioottihoito jouduttaa paranemista parilla päivällä, poistaa streptokokkibakteerin elimistöstä ja ehkäisee angiinan jälkitauteja kuten nielupaiseita.

Jos angiinan hoitoon määrätyt antibiootit eivät kolmessa päivässä helpota oloa tai oireet pahenevat, ota yhteyttä lääkäriin.

Jos nielurisatulehdukset toistuvat monta kertaa vuodessa, A-streptokokin häätöön voidaan kokeilla antibioottia tehokkaampia lääkkeitä. Jos lääkehoito ei auta, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri voi arvioida tarpeen nielurisojen poistolle. Nielurisojen leikkaushoito vähentää erityisesti aikuisten toistuvia nielurisatulehduksia. Nielurisojen poisto on päiväkirurginen operaatio, jonka jälkeen pääsee kotiin jo samana päivänä.

Milloin kurkkukipu vaatii lääkäriä?

Jos flunssan yhteydessä nousee korkea kuume, kurkkukipu on voimakasta tai nielussa näkyy suuria, valkoisia peitteitä, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, jotta kurkkukivun aiheuttaja varmistuu.

Lasten kanssa on syytä hakeutua hoitoon myös silloin, jos kurkkukipuun liittyy hengitysvaikeutta, puheen puuroutumista tai suun avaaminen on vaikeaa. Ota lääkäriin yhteyttä myös silloin, jos kurkkukipuisella lapsella on punertavaa ihottumaa kasvoissa tai vartalossa: tällöin kyseessä voi olla tulirokko.

Miten kurkkukipua voi hoitaa kotona?

Kaikkien nielutulehdusten oireita voi helpottaa kotihoidolla. Kurkkukipuun auttavat tulehduskipulääkkeet ja runsas veden juominen. Myös suusuihkeet ja nielua puuduttavat imeskelytabletit voivat helpottaa oloa.

Nielutulehduksen jälkeen töihin, kouluun ja päivähoitoon voi pääsääntöisesti palata, kun vointi sen sallii. Koronavirustartunnan jälkeen tulee välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään kahden oireettoman päivän ajan. A-streptokokki ei tartu vuorokauden kestäneen antibioottihoidon jälkeen.

Ajanvaraus

Varaa aika aikuisten kurkkukipua hoitavalle asiantuntijalle tai erityisesti lapsipotilaan kurkkukipua hoitavalle lääkärille verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot ovat avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Voit keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa chatissa ilman ajanvarausta.

Lastenlääkärin chat-palvelu on avoinna ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksessa arkisin kello 8–22 sekä viikonloppuisin kello 8–18.

Lue myös