Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus on yleinen vaiva, johon liittyy kirvelyä virtsatessa sekä tihentynyttä virtsaamistarvetta tai virtsaamispakkoa. Lääkäri toteaa virtsatietulehduksen joko oireiden perusteella tai virtsanäytteestä. Tulehdusta hoidetaan yleensä lyhyellä antibioottikuurilla.

Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot ovat avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Voit keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa chatissa ilman ajanvarausta.

Lastenlääkärin chat-palvelu on avoinna ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksessa arkisin kello 8–22 sekä viikonloppuisin kello 8–18.

Varaa aika miesten virtsatietulehduksen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Naisten virtsatietulehduksen asiantuntijalle voit varata ajan tästä.

Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Mikä virtsatietulehdus on?

Virtsatietulehdus eli virtsatieinfektio on varsin yleinen vaiva, jota tavataan varsinkin naisilla, mutta myös lapsilla ja etenkin vanhemmilla miehillä.

Yleisin virtsatietulehdus on virtsarakkotulehdus eli kystiitti. Harvinaisempia virtsatietulehduksia ovat munuaisallastulehdus eli pyelonefriitti sekä virtsaputkitulehdus eli ureriitti.

Virtsatietulehduksen tärkeimmät oireet ovat kirvely virtsatessa ja tihentynyt virtsaamistarve tai virtsaamispakko. Virtsaamiseen liittyvä kipu tuntuu polttavana tai kirvelevänä etenkin virtsaamisen aluksi ja sen jälkeen.

Virtsatietulehdus voi aiheuttaa myös jomotusta alavatsassa sekä niin sanottuja yleisoireita eli kuumetta, pahoinvointia, vilunväristyksiä ja oksentelua. Rajussa, akuutissa virtsatietulehduksessa virtsa voi olla myös veristä.

Työikäisten naisten virtsatietulehdukset voidaan usein todeta oireiden perusteella, mutta lasten, miesten ja yli 65-vuotiaiden naisten virtsatietulehdukset vaativat lähes aina virtsanäytteen.

Mistä virtsatietulehdus johtuu?

Virtsatietulehdus johtuu yleensä siitä, että omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista pääsee taudinaiheuttajabakteereita virtsateihin, ja ne aiheuttavat tulehduksen virtsarakossa. Tulehdukset ovat yleisempiä naisilla muun muassa siksi, että naisten virtsatiet ovat lyhyemmät kuin miehillä.

Taudinaiheuttajabakteerit voivat päästä virtsateihin esimerkiksi wc-käynnin tai yhdynnän yhteydessä. Vastoin yleistä luuloa esimerkiksi kylmettyminen tai uiminen eivät aiheuta virtsatietulehdusta.

Infektioalttiuteen vaikuttavat ikä, yleiskunto ja sitä heikentävät sairaudet. Lisäksi virtsateiden rakenteelliset poikkeavuudet saattavat altistaa toistuville virtsatieinfektioille. Miehen toistuvien virtsatieinfektioiden taustalla saattaa olla eturauhaskudokseen pesiytyneet bakteerit.

Taudinaiheuttajabakteerit pääsevät vain harvoin virtsateitä pitkin munuaisiin asti. Jos näin käy ja munuaisaltaat tulehtuvat, taustalla voi olla jokin anatominen poikkeavuus. Munuaisallastulehduksen syynä voi olla myös verenkierrosta munuaisiin päässeet bakteerit.

Virtsatietulehdus lapsilla

Virtsatietulehdus on yleinen vaiva vauvoilla ja pikkulapsilla. Pikkulasten virtsatietulehduksen oireet ovat usein epämääräisiä: esimerkiksi kuume, ärtyisyys tai oksentelu voivat olla merkkejä infektiosta. Kuumeiselta imeväiseltä otetaan virtsanäyte, mikäli kuumeelle ei löydy muuta syytä.

Leikki-ikäisillä ja sitä vanhemmilla lapsilla virtsatietulehduksen oireet ovat samat kuin aikuisilla. Lapsilla infektio todetaan aina virtsanäytteestä. Pikatesti antaa tuloksen alle puolessa tunnissa, ja hoito voidaan aloittaa sen perusteella.

Lasten virtsatietulehdus hoidetaan aina antibiootilla. Kaikille kuumeisen ja joskus myös kuumeettoman virtsatieinfektion sairastaneille pikkulapsille tehdään munuaisten ja virtsateiden ultraäänitutkimus, jolla varmistetaan, onko virtsateiden rakenteessa tai toiminnassa poikkeuksia. Valtaosa lasten virtsatietulehduksista johtuu kuitenkin vain taudinaiheuttajabakteereista.

Virtsatietulehdus raskausaikana

1–2 prosenttia naisista sairastaa raskausaikana virtsarakko- tai munuaisallastulehduksen. Muista kertoa lääkärille raskaudesta, jotta hän osaa valita vaivan hoitoon oikean lääkkeen.

Monilla naisilla esiintyy raskausaikana virtsassa bakteereja ilman virtsatietulehduksen oireita. Myös oireeton bakteerivirtsaisuus hoidetaan lyhyellä antibioottikuurilla, sillä tila voi lisätä munuaistulehduksen ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Milloin virtsatietulehdus vaatii lääkärihoitoa?

Lääkäri voi todeta useimmat naisten virtsatietulehdukset ilman näytettä oireiden perusteella, mutta lääkäriin tulee mennä aina, jos potilas on lapsi, mies, yli 65-vuotias nainen tai työikäinen nainen, jolla on diabetes tai munuaissairaus. Myös perusterveiden työikäisten naisten tulee käydä lääkärissä, jos tulehdusoireisiin liittyy kovaa kuumetta tai selkä- tai kylkikipua.

Virtsatietulehdukset hoituvat yleensä yleislääkärin vastaanotolla, mutta tarvittaessa Pihlajalinnan erikoislääkärit urologit ja gynekologit pitävät sinusta huolta. Lasten virtsatietulehduksia hoitavat yleislääkärit.

Miten virtsatietulehdusta hoidetaan?

Virtsatieinfektiot hoidetaan aina antibiootilla. 3–5 päivän kuuri riittää hoitamaan 90 prosenttia naisten virtsatieinfektioista. Miesten virtsarakkotulehdukseen tarvitaan seitsemän päivän hoito. Antibioottihoito auttaa oireisiin yleensä nopeasti, 1–2 päivässä.

Tulehduskipulääkkeet auttavat virtsatietulehduksen oireisiin. Lisäksi on syytä juoda runsaasti, jotta virtsa laimenisi. Virtsata kannattaa mahdollisimman usein, jotta virtsan bakteeripitoisuus pienenee. Myös karpalomehun tai -kapseleiden nauttimisesta voi olla hyötyä.

Tavallisen virtsarakkotulehduksen jälkeen kontrollinäyte otetaan yleensä vain raskaana olevilta naisilta. Ota kuitenkin yhteyttä lääkäriin, jos vaiva palaa neljän viikon kuluessa: saatat tarvita vahvempia antibiootteja.

Virtsatietulehdusten ehkäisyssä hyvä käsi- ja intiimihygienia on tärkeää. Vältä kuitenkin liiallista alapesua, sillä se saattaa edistää virtsatieinfektion syntyä.

Ajanvaraus

Varaa aika miesten virtsatietulehduksen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Naisten virtsatietulehduksen asiantuntijalle voit varata ajan tästä.

Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot ovat avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Lastenlääkärin chat-palvelussa pääset asioimaan suoraan lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta. Lastenlääkärin chat-palvelu on avoinna Pihlajalinna Terveyssovelluksessa arkisin kello 8–22 sekä viikonloppuisin kello 8–18.

Muut asiantuntijapalvelut

Lue myös