Endokrinologi

Endokrinologian erikoislääkäri eli endokrinologi tutkii ja hoitaa ihmiselimistön hormoneja tuottavien elimien häiriöitä ja sairaustiloja. Yleisimpiä endokrinologin hoitamia sairauksia ovat kilpirauhassairaudet, diabetes, verenpainetauti ja osteoporoosi. Yleensä endokrinologisia sairauksia hoidetaan lääkkeillä.

Varaa aika endokrinologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Mitä endokrinologi hoitaa?

Endokrinologian erikoislääkäri hoitaa hormoneja tuottavien elimien häiriöitä ja sairauksia. Tyypillisiä endokrinologin hoitamia sairauksia ovat

  • diabetes
  • veren normaalia suurempi kolesterolipitoisuus eli hyperkolesterolemia
  • kilpirauhassairaudet, joihin lukeutuvat kilpirauhasen liikatoiminta ja vajaatoiminta
  • verenpainetauti
  • osteoporoosi
  • lisämunuaisen sairaudet
  • aivolisäkkeen toimintahäiriöt
  • kivesten vajaatoiminta eli matala testosteroni.

Endokrinologisissa sairauksissa hoitovastuu on pääasiassa endokrinologilla, mutta tarvittaessa endokrinologi tekee laajasti yhteistyötä monen eri ammattiryhmän kanssa. Pääsääntöisesti endokrinologisia sairauksia hoidetaan lääkkeillä, joiden määräämisestä ja hoitovasteen seuraamisesta endokrinologi vastaa.

Milloin kannattaa varata aika endokrinologille?

Endokrinologille voi hakeutua, mikäli on kroonisia oireita, jotka saattavat liittyä hormonaalisiin häiriöihin tai sairauksiin. Aikainen hoito voi auttaa hallitsemaan tilannetta paremmin ja vähentämään komplikaatioiden riskiä.

Endokrinologia-alan sairauksien kirjo on laaja, ja siksi on vaikea nimetä yhteneviä merkkejä tai oireita, joiden perusteella endokrinologin vastaanotolle hakeudutaan. Endokrinologiset sairaudet johtuvat hormonientoiminnan häiriöistä elimistössä ja ne voivat olla seurausta toisesta sairaudesta. Endokrinologiset sairaudet ovat usein monimutkaisia ja sairauden taustalla on monia eri syitä, kuten geneettiset tekijät, ympäristötekijät tai elämäntavat. Monet endokrinologian erikoislääkärin hoitamat sairaudet voivat olla kroonisia ja vaativat jatkuvaa hoitoa ja seurantaa.

Endokrinologia on hieman vähemmän tunnettu erikoisala, ja usein potilaaksi saavutaan esimerkiksi yleislääkärin tai toisen alan erikoislääkärin lähetteellä. Osa potilaista hakeutuu endokrinologille jo todetun sairauden seurannan vuoksi ilman lähetettä.

Mitä endokrinologin vastaanotolla tapahtuu?

Ensimmäisellä käynnillä endokrinologi haastattelee potilaan huolellisesti ja perehtyy taustatietoihin. Kliinisessä tutkimuksessa tunnustellaan kilpirauhanen ja kuunnellaan keuhkot sekä sydän. Diagnostiikassa ja hoidon seurannassa endokrinologi nojaa verikokeiden tuloksiin. Joissain tapauksissa hyödynnetään myös ultraääni-, röntgen- ja magneettitutkimuksia.

Voit helpottaa vastaanoton kulkua, kun otat mukaasi aiemmat tutkimustulokset ja varaudut kertomaan muita taustatietojasi. Myös mahdollinen ajantasainen lääkelista on hyvä ottaa mukaan vastaanotolle.

Endokrinologi pyrkii määrittelemään diagnoosin ensikäynnin jälkeen ja suunnittelee mahdolliset jatkotutkimukset vastaanoton yhteydessä. Kun diagnoosi on varmistunut, lääkäri pohtii kanssasi muun muassa lääkehoitoa ja seuraa vointiasi verikokeiden avulla sekä mahdollisten seurantakäyntien yhteydessä. Diagnoosi pyritään määrittämään ensikäynnin jälkeen, mutta tarvittaessa endokrinologin vastaanotolla suunnitellaan myös tarvittavat jatkotutkimukset. Diagnoosin jälkeen tulevilla käynneillä arvioidaan lääkehoidon vastetta verikokeiden avulla sekä tulkitaan voinnin muuttumista.

Kattava ja perusteellinen endokrinologinen arvio ja sairauden diagnosointi vaativat poikkeuksetta käynnin vastaanotolla. Endokrinologi voi etävastaanotollaan tehdä kevyempiä konsultointeja ja seurata jo todettua sairauttasi.

Ajanvaraus

Varaa aika endokrinologille verkkoajanvarauksesta. Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Endokrinologin tavoitat myös etänä. Varaa aika suoraan etävastaanotolle tästä.

Muut Pihlajalinnan hormonitoiminnan asiantuntija- ja diagnostiikkapalvelut