Psykiatrian erikoislääkäri

Psykiatrian erikoislääkäri on erikoistunut mielenterveyden häiriöiden ja sairauksien hoitoon. Psykiatrille voi hakeutua matalalla kynnyksellä mielenterveyteen liittyvän ongelman tutkimiseksi, diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi.

Yleisimmät syyt psykiatrin vastaanotolle hakeutumiseen ovat masennus, ahdistus, elämäntilannekriisit, työuupumus ja neuropsykiatriset ongelmat. Psykiatrin vastaanotolla voidaan arvioida työ- ja opiskelukykyä, tehdä kokonaisvaltaista lääkearviota sekä tehdä psykoterapia-arvioita.

Psykiatrin vastaanotolle voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Pihlajalinnassa palvelevat myös lastenpsykiatrit ja nuortenpsykiatri.

Varaa aika psykiatrille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18.

Mielen huoli -linjan kautta saat myös ensivaiheen apua huoleesi ja sinut ohjataan nopeasti tarvitsemasi avun piiriin.

Milloin psykiatrille?

Psykiatrille voi hakeutua matalalla kynnyksellä kaikissa elämän kriisi- tai ongelmatilanteissa. Vastaanotolle kannattaa hakeutua mahdollisimman varhain, jotta hoito voidaan aloittaa ajoissa.

Psykiatrin vastaanotolle kannattaa hakeutua esimerkiksi seuraavissa haasteissa

  • suuret elämänmuutokset tai -kriisit
  • stressi, masennus ja ahdistus
  • ihmissuhdeongelmat esimerkiksi töissä tai parisuhteissa
  • riippuvuus tai päihdeongelma
  • pelot tai paniikkikohtaukset

Psykiatrin palvelut

Psykiatrin vastaanotolla voidaan diagnosoida ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä ja sairauksia. Psykiatri voi määrätä lääkkeitä, kirjoittaa sairauslomaa tai erilaisia lausuntoja esimerkiksi työkykyyn liittyen. Psykiatri selvittää tilanteesi keskustelemalla ja hän voi suorittaa erilaisia testejä ja pyytää täyttämään kyselylomakkeita. Psykiatri myös suunnittelee ja ohjaa mielenterveysongelmien hoitoa ja kuntoutusta.

Psykiatrilla voi olla myös psykoterapeutin erikoispätevyys, jolloin hän voi antaa psykoterapiaa.

Psykoterapia-arvio

Psykoterapia-arvioon hakeudutaan usein Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian hakemiseksi. Psykoterapia-arvio tarvitaan niin kutsuttua B-lausuntoa varten.

Psykoterapia-arvio suoritetaan psykiatrin vastaanotolla keskustelemalla. Psykiatri pyrkii selvittämään, millaisesta mielenterveyden häiriöstä on mahdollisesti kyse ja myös minkä asteinen häiriö on. Psykoterapia-arvioon voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman.

Lastenpsykiatri

Lastenpsykiatrin vastaanotolle voi hakeutua alle 12-vuotiaita lapsia koskevissa asioissa. Lastenpsykiatrit diagnosoivat ja hoitavat lasten mielenterveyden häiriöitä ja hoitavat esimerkiksi ylivilkkaus- ja tarkkaavuushäiriöitä, pelkoja, autismia tai Aspergerin oireyhtymää, syömishäiriöitä tai kuormittavan elämäntilanteen aiheuttamia ongelmia.

Varaa aika lastenpsykiatrille verkkoajanvarauksesta tai Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm).

Nuorisopsykiatri

Nuorisopsykiatri hoitaa usein noin 13-18-vuotiaita nuoria. Nuorisopsykiatrille voi hakeutua esimerkiksi masentuneisuuden, ahdistuksen tai itkuisuuden takia. Nuoripsykiatrit hoitavat myös uniongelmia, tarkkaavaisuusongelmia, syömishäiriöitä ja mielialaongelmia.

Varaa aika nuorisopsykiatrille verkkoajanvarauksesta tai Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm).

Ajanvaraus

Varaa aika psykiatrille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18.

Mielen huoli -linjan kautta saat myös ensivaiheen apua huoleesi sekä kysymyksiisi. Linjalla sinut ohjataan tarvitsemasi avun piiriin.

Katso suoraan psykiatrien vapaat ajat näiltä paikkakunnilta:

Katso muiden paikkakuntien psykiatrien vapaat ajat verkkoajanvarauksesta

Psykiatrin etävastaanotto

Voit asioida psykiatrilla myös etänä. Etävastaanotolla voit keskustella psykiatrin kanssa puhelimitse tai videon välityksellä.

Voit varata etävastaanoton verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18.

Tietoa mielen hyvinvoinnin haasteista

Mielenterveyden häiriöitä voivat olla esimerkiksi ahdistus, mielialaongelmat, masennus, uupumus, stressi, unettomuus ja jaksamisen ongelmat. Tukea on hyvä hakea mahdollisimman varhain.

Mielen Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut