ADHD – oireet ja tutkiminen

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on neuropsykiatrinen häiriö, joka ilmenee jo lapsuudessa. ADHD voi haitata sosiaalisia suhteita sekä muuta elämää, kuten opintoja ja työstä ja arjesta suoriutumista. ADHD voidaan todeta tutkimusjakson perusteella, jolloin siihen on saatavilla vaikuttavaa hoitoa ja tukitoimia.

Epäiletkö itselläsi ADHD:ta? Tilaa ADHD-tutkimusjakso Mielen huoli -linjan kautta soittamalla numeroon 010 312 023. Mielen huoli -linja on avoinna arkisin klo 8–18 (hinta pvm/mpm). Mikäli kyseessä on alle 18-vuotiaan ADHD-tutkimus, ole yhteydessä asiakaspalvelunumeroomme 010 312 010. Asiakaspalvelunumeromme palvelee ympäri vuorokauden.

Milloin tulisi epäillä ADHD:ta?

ADHD:n yleisiä oireita ovat keskittymisvaikeudet, lyhytjänteisyys, yliaktiivisuus ja harkitsematon, impulsiivinen toiminta.

Aikuisella ADHD-epäily herää usein itsellä tai lähipiirissä, kuten perheessä tai töissä. Esimerkiksi vaikeudet sosiaalisissa tilanteissa ja tunteiden säätelyssä voivat olla ADHD:n oireita.

ADHD on usein yhteydessä masennukseen, ahdistukseen, univaikeuksiin sekä muihin häiriöihin. Se myös lisää syrjäytymisen ja päihteidenkäytön riskiä. ADHD:n varhainen diagnosointi ja hoito ovatkin tärkeitä elämänlaadun ja toimintakyvyn kannalta.

ADHD:n tutkiminen ja diagnosointi

ADHD:ta tutkitaan ADHD-tutkimusjaksolla, jossa tarkastellaan tarkkaamattomuus- ja yliaktiivisuusoireita. Tutkimusjaksolla kerätään tietoa oireiden esiintymisestä. Tutkimuksissa kartoitetaan kattavasti oireisiin vaikuttavia tekijöitä, kuten toimintakykyä sekä psyykkistä ja fyysistä terveydentilaa.

Pihlajalinnan ADHD-tutkimusjakson perusteella mahdollisen ADHD-diagnoosin tekee psykiatrian erikoislääkäri.

ADHD-tutkimusjakso

ADHD on mahdollista todeta Mielen Pihlajalinnan ADHD-tutkimusjaksolla. Tutkimus on kaksivaiheinen: alkukartoituksessa selvitetään, onko syytä epäillä ADHD:ta. Jos epäilylle on alkukartoituksen mukaan perusteita, suoritetaan tutkimusjakso. Tutkimusjakson kesto on noin 1,5–2 kuukautta.

Mielen Pihlajalinnan Käypä hoito -suositusten mukainen ADHD-tutkimusjakso toteutetaan valtaosin etäpalveluna. Tutkimuksiin liittyvät laboratoriokokeet ja mahdollinen EKG eli sydänfilmi suoritetaan Pihlajalinnan lääkärikeskuksessa. Mielen Pihlajalinnan ADHD-tutkimusjakson tutkimukset suorittavat neuropsykiatrisiin kehityshäiriöihin perehtyneet sairaanhoitajat sekä psykiatrian erikoislääkärit.

ADHD-tutkimusjaksoon pääsee nopeasti, yleensä noin kahdessa viikossa. Jos ADHD todetaan, Mielen Pihlajalinnasta on mahdollista saada myös ADHD:n hoitoa.

ADHD:n hoito

ADHD:n hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Hoidon tavoite on lievittää oireiden aiheuttamia haittoja sekä parantaa toimintakykyä ja arkea. ADHD:n hoito sisältää tyypillisesti psykososiaalisia hoitoja, kuten psykoterapiaa, psykoedukaatiota ja neuropsykiatrista valmennusta sekä lääkehoitoa.

Kiinnostuitko tai kaipaatko lisätietoa?

Voit tilata itsellesi ADHD-tutkimusjakson tai kysyä lisätietoa aiheesta Mielen huoli -linjalta, puh. 010 312 023 (hinta pvm/mpm). Mielen huoli linja on avoinna arkisin klo 8-18.

Tutkimus on kaksivaiheinen: jos alkukartoituksessa selviää, ettei ole syytä epäillä ADHD:ta, veloitetaan vain sairaanhoitajan käyttämän ajan mukaisesti + Kanta- ja palvelumaksut. Lisätietoa hinnoista saat Mielen huoli -linjalta.

Muut Mielen Pihlajalinnan palvelut

Oman mielen esteiden, kuten murehtimisen, ahdistuksen tai muun hankalan tunteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin: ammattiapua on ulottuvillasi. Mielen Pihlajalinnasta saat apua pieniin ja suuriin mielen hyvinvointiin liittyviin asioihin.