Psykoterapeutin vastaanotto

Psykoterapeutti antaa apua toiminta- ja ajattelumallien työstämiseen tai muuttamiseen. Psykoterapeutit antavat psykoterapiaa tai lyhytpsykoterapiaa aikuisille, lapsille ja nuorille tai perheille.

Psykoterapeutin vastaanotolle voi hakeutua psykoterapian saamiseksi. Psykoterapialla hoidetaan esimerkiksi vaikeaa tai keskivaikeaa masennusta, riippuvuuksia, traumaperäisiä stressihäiriöitä tai pakko-oireita.

Psykoterapeutti on pohjakoulutukseltaan usein psykologi, sairaanhoitaja tai lääkäri, joka on kouluttautunut psykoterapeutiksi. Valvira myöntää luvan toimia laillistettuna psykoterapeuttina.

Voit hakeutua psykoterapeutille itsenäisesti ilman lähetettä. Kelan kuntoutuspsykoterapiaan tarvitaan psykiatrin lausunto.

Varaa aika psykoterapeutille tai psykoterapiaan verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18. Mielen huoli -linjan kautta saat myös ensivaiheen apua huoleesi ja sinut ohjataan nopeasti tarvitsemasi avun piiriin.

Milloin psykoterapeutille tai psykoterapiaan?

Psykoterapeutille hakeudutaan psykoterapian saamiseksi. Psykoterapeutille kannattaa hakeutua mahdollisimman varhain, jotta hoito voidaan aloittaa ajoissa.

Psykoterapiaa käytetään hoitomuotona esimerkiksi silloin, jos on kuormittunut, ahdistunut, kroonisesti väsynyt, kärsii uniongelmista tai muista mielenterveyden häiriöistä ja niiden aiheuttamista ongelmista. Psykoterapiaa toteutetaan yksilö-, pari- ja perheterapiana.

Psykoterapia on vuorovaikutuksellinen prosessi asiakkaan ja terapeutin välillä. Psykoterapeutti esittää kysymyksiä ja erilaisia näkökulmia, joiden avulla asiakas voi saada lisää ymmärrystä ja korjaavia kokemuksia itsestä. Vuorovaikutus on yleensä keskustelua, mutta siihen voi liittyä myös muita työtapoja, kuten toiminnallisia menetelmiä ja harjoitteita.

Psykoterapian tavoitteena on lievittää ja poistaa psyykkisten ongelmien aiheuttamaa henkistä kuormitusta sekä edistää yksilön omia taitoja ongelmien käsittelyssä.

Psykoterapeutin palvelut

Psykoterapeutti vastaanotolla työstetään ongelmia psykoterapian keinoin. Psykoterapiaa annetaan usein keskustelemalla, mutta se voi sisältää myös harjoitteita, kuvia ja jopa musiikkia.

Psykoterapian palveluita ovat esimerkiksi

  • Psykoterapia
  • Lyhytpsykoterapia
  • Psykoterapia lapsille ja nuorille
  • Psykoterapia perheille
  • Pariterapia

Psykoterapia on usein pidempiaikainen, useiden vuosien mittainen hoitomuoto. Siksi onkin tärkeää, terapeutin ja asiakkaan välillä on turvallinen ja luottamusta synnyttävä suhde. Turvallisessa suhteessa asiakkaan on mahdollista käsitellä kipeitä kokemuksiaan ja saada tunne siitä, että on tullut ymmärretyksi ja nähdyksi omana itsenään.

Psykoterapiaa voi antaa vain koulutettu, Valviran hyväksymä psykoterapeutti.
Psykoterapeutit eivät määrää sairaslomia eivätkä määrää lääkkeitä.

Psykoterapeutit edustavat usein eri psykoterapian suuntauksia eli koulukuntia, kuten kognitiivinen psykoterapia, integratiivinen psykoterapia ja psykodynaaminen psykoterapia. Voit tiedustella mielen hyvinvoinnin asiantuntijoilta Mielen huoli -linjalta, mikä suuntaus sopisi omiin haasteisiisi.

Miten psykoterapiaan pääsee?

Voit hakeutua psykoterapeutin vastaanotolle eli psykoterapiaan tai lyhytpsykoterapiaan omakustanteisesti milloin vain. Psykoterapiaan voi myös saada tukea työnantajalta tai sairasvakuutuksesta. Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan tarvitaan psykiatrin lausunto.

Varaa aika psykoterapeutille tai psykoterapiaan verkkoajanvarauksesta tai Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18.

Mielen huoli -linjan kautta saat myös ensivaiheen apua huoleesi sekä kysymyksiisi. Linjalla sinut ohjataan tarvitsemasi avun piiriin.

Katso suoraan psykoterapeuttien vapaat ajat näiltä paikkakunnilta:

Katso muiden paikkakuntien psykoterapeuttien vapaat ajat verkkoajanvarauksesta

Psykoterapeutin etävastaanotto

Voit asioida psykoterapeutilla ja saada psykoterapiaa myös etänä. Etävastaanotolla voit keskustella psykoterapeutin kanssa puhelimitse tai videon välityksellä.

Voit varata etävastaanoton verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18.

Tietoa mielen hyvinvoinnin haasteista

Mielen Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut