Mahalaukun tähystys (gastroskopia)

Gastroskopiassa eli mahalaukun tähystyksessä saadaan tietoa ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen mahdollisista muutoksista. Gastroskopian avulla selvitetään esimerkiksi nielemisvaikeuden, vatsaoireiden ja epäselvän rintakivun syytä. Gastroskopia tehdään ohuella ja taipuisalla tähystimellä, jossa on kamera. Toimenpiteen ohessa otetaan yleensä koepaloja.

Millainen mahalaukun tähystys on toimenpiteenä?

Toimenpide voi pelottaa etukäteen, mutta tähystys ei ole yleensä yhtään kivulias, vaan lähinnä epämiellyttävä. Epämiellyttävä tunne tulee nielun ärsytyksestä, joka saattaa aiheuttaa yökkäilyä. Nielu voidaan kuitenkin tarvittaessa puuduttaa ja rauhoittava lääkitys on mahdollinen. Suurin osa tähystykseen tulevista ei tarvitse mitään lääkitystä. Myöskään koepalojen ottaminen ei aiheuta kipua. Koepaloja otetaan vatsalaukun ja ohutsuolen limakalvolta, tarvittaessa myös ruokatorvesta.

Tutkimus kestää tavallisesti 5–10 minuuttia. Näkyvyyden saavuttamiseksi mahalaukkuun viedään ilmaa, joka saadaan imettyä tutkimuksen lopussa suurimmaksi osaksi pois. Ilma voi aiheuttaa täyttävää tunnetta ja röyhtäilyä jälkikäteen.

Paluu normaaliin arkeen on mahdollista pian tutkimuksen jälkeen. Koepalojen vastaukset valmistuvat noin 2–3 viikon kuluttua.

Ajanvaraus

Tähystystoimenpiteen alustavaan arvioon voit itse varata suoraan ajan verkkoajanvarauksesta joko gastrokirurgille tai gastroenterologille. Tähystyksen ajanvaraus toimii asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010.

Lue myös