Paksusuolen tähystys (kolonoskopia)

Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia on yleinen tutkimus, joka tehdään esimerkiksi pitkittyneen ripulin, tulehduksellisten suolistosairauksien ja syöpäepäilyn vuoksi. Kolonoskopian tarkoituksena on tutkia paksusuolen limakalvon tila. Tutkimus tehdään ohuella ja taipuisalla tähystimellä, jonka päässä on kamera.

Tähystystoimenpiteen alustavaan arvioon voit itse varata suoraan ajan verkkoajanvarauksesta. Tähystyksiä tekevät sekä gastroenterologit että gastrokirurgit.

Tähystyksen ajanvaraus toimii asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010.

Millainen paksusuolen tähystys on toimenpiteenä?

Tähystin viedään peräaukon kautta paksusuoleen, usein myös ohutsuolen loppuosaan asti. Tutkimuksen aikana voidaan ottaa näytteitä. Näytteen ottaminen on kivutonta, mutta näkyvyyden parantamiseksi suoleen pumpattavan ilman tai itse tähystimen aiheuttama venytys saattaa aiheuttaa kipua. Tutkimus tehdään makuuasennossa ja sen aikana voi vaihtaa asentoa. Myös rauhoittava lääkitys on mahdollinen. Tähystys kestää yleensä noin 20–40 minuuttia.

Suoli tyhjennetään etukäteen tyhjennysaineen avulla, jotta suoli nähdään hyvin. Hyvin tehty tyhjennys helpottaa tutkimuksen suoritusta, saattaa lyhentää tutkimusaikaa ja parantaa tutkimuksen luotettavuutta lisäämällä suolen limakalvon näkyvyyttä. Ohjeet suolen tyhjentämiseen saa toimenpidettä varattaessa.

Tutkimukseen liitetään tarpeen mukaan erilaisia toimenpiteitä, joista tavallisin on polyyppien poisto. Kolonoskopian jälkeen voi palata normaaliin arkeen yleensä samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Koepalojen vastaukset valmistuvat noin 2–3 viikon kuluttua.

Ajanvaraus

Tähystystoimenpiteen alustavaan arvioon voit itse varata suoraan ajan verkkoajanvarauksesta.

Tähystyksen ajanvaraus toimii asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa vuorokauden ympäri.

Lue myös