Yöpolygrafia

Löytyisikö syy uniapneasta?

Unapnea on sairaus, joka aiheuttaa hengityskatkoksia ja siitä johtuvaa unen laadun heikkenemistä. Tämä voi ilmetä mm. aamupäänsärkynä, päiväväsymyksenä, ärtyneisyytenä, masentuneisuutena, muistamattomuutena, keskittymiskyvyttömyytenä tai sukupuolisen halukkuuden alenemisena. Yöpolygrafiatutkimus selvittää onko kysymys uniapneasta.

Suppealla yöpolygrafialla tutkitaan ensisijaisesti unenaikaisia hengityshäiriöitä, ja tavallisin löydös tutkimuksessa on uniapnea. Yöpolygrafialla voidaan todeta myös levottomien jalkojen oireyhtymään liittyviä yöllisiä raajaliikehäiriöitä.

Suomessa jopa 9–24 % väestöstä sairastaa uniapneaa, moni tietämättään. Hoitamattomana uniapnea lisää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä heikentää pitkäaikaissairauksien hoitotasapainoa. Jopa kolmella diabeetikolla neljästä ja joka kolmannella verenpainetautipotilaalla saattaa olla uniapnea. Hoitamaton uniapnea voi piillä myös masennusoireen taustalla.

Milloin yöpolygrafiatutkimus on tarpeen?

Yöpolygrafiatutkimus voi olla tarpeen, jos sinulla ilmenee esimerkiksi katkonaista kuorsausta, unen aikaisia hengityskatkoksia, yöllistä suun kuivumista, kurkun karheutta tai levottomat jalat. Saatat herätä myös tukehtumisen tunteeseen, sydämen tykytykseen, lisääntyneeseen hikoiluun tai virtsaamisentarpeeseen. Unen laadun heikentymisestä johtuvat oireet saattavat ilmetä aamupäänsärkynä, päiväväsymyksenä, ärtyneisyytenä, masentuneisuutena, muistamattomuutena, keskittymiskyvyttömyytenä tai sukupuolisen halukkuuden alenemisena.

Millainen tutkimus yöpolygrafia on?

Lääkärisi tekee sinulle lähetteen yöpolygrafiaan. Tutkimus kestää yhden yön ajan. Noudat tutkimuslaitteen edeltävänä päivänä Pihlajalinnan lääkärikeskuksesta, jossa hoitaja antaa tarkat ohjeet sen käytöstä. Tutkimuslaite on kooltaan noin kännykän kokoinen.

Yön aikaisessa kotona tapahtuvassa tutkimuksessa kiinnität itseesi viisi erilaista anturia ennen nukkumaan menoa. Tutkimuksessa mitataan hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, veren happipitoisuutta, syketaajuutta, kuorsausta, nukkuma-asentoa ja jalkojen liikkeitä.

Tutkimusyön jälkeisenä päivänä palautat laitteen lääkärikeskukseen tulosten analysoimista varten.

Häiritseekö tutkimus unta?

Tutkimus on kivuton. Laite ja siihen liittyvät anturit eivät häiritse unta merkittävästi.

Onko anturien kiinnittäminen vaikeaa? Voinko tehdä jotain tehdä väärin?

Sinun tulee kiinnittää laitteen anturit eli mittauslaitteet eri puolille kehoasi. Tämä ei ole vaikeaa hoitajan antaman suullisen ohjauksen jälkeen. Lisäksi saat mukaasi kirjallisen ohjeen. Mittauslaitteet saattavat irrota unen aikana, minkä vuoksi ne tulee kiinnittää huolellisesti. Mikäli huomaat yöllä mittauslaitteen irronneen, se tulee kiinnittää uudelleen.

Milloin saan tulokset ja miten ne ilmoitetaan?

Lausunto tutkimuksesta on valmis viimeistään kahden viikon kuluttua tutkimuksesta. Lähettävä lääkäri ilmoittaa tulokset sinulle yhteisesti sovitulla tavalla, kuten puhelimitse, kirjevastauksena tai vastaanottokäynnillä.

Ovatko tulokset tarkkoja?

Tulokset ovat tarkkoja. Tutkimuksesta antaa lausunnon unilääketieteeseen perehtynyt erikoislääkäri.

Jos tutkimuksessa löytyy jotain, miten jatkohoito järjestyy?

Tavallisin löydös yöpolygrafiassa on obstruktiivinen uniapnea. Lievän uniapnean hoidoksi voi riittää painonpudotus. Hoitona voi toimia myös hammaslääkärin valmistama hammaskisko tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin tekemät kirurgiset hoitotoimenpiteet ylähengitysteihin.

Keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa hoidetaan ylipainehengityksellä eli CPAP-hoidolla. Lähettävä lääkäri tekee lähetteen CPAP-laitehoidon aloittamista varten. Unen aikaista hengittämistä helpottavan CPAP-laitehoidon avulla uniapneaa sairastavan ylähengitystiet pysyvät avoimina ja unen laatu paranee. Hoitamattomana uniapnea lisää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien vaaraa sekä heikentää pitkäaikaissairauksien hoitotasapainoa.

Mikäli tutkimuslöydöksenä ovat levottomat jalat, tutkittavalle voidaan aloittaa lääkehoito helpottamaan oireita ja parantamaan unen laatua.

Hinta

Katso tarkemmat hintatiedot Unen Pihlajalinnan palveluiden hinnastosta.

Löydä lähin Pihlajalinnan toimipiste ja varaa aika

Yöpolygrafiatutkimukseen tarvitaan aina lääkärin lähete. Varaa aika lääkärin vastaanotolle verkosta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Yöpolygrafiatutkimuksia tehdään seuraavissa toimipisteissä.

 • Pihlajalinna Dextra, Munkkivuori, Helsinki
 • Pihlajalinna Tavastia, Helsinki
 • Pihlajalinna Ite, Joensuu
 • Pihlajalinna Jyväskylä
 • Pihlajalinna Kotka
 • Pihlajalinna Kouvola
 • Pihlajalinna Ite, Kuopio
 • Pihlajalinna Levi
 • Pihlajalinna Oulu
 • Pihlajalinna Seinäjoki
 • Pihlajalinna Koskiklinikka, Tampere
 • Pihlajalinna Hämeenlinna

Lue myös