Pään vammat

Urheilussa ja liikunnassa pään alueen vammat ovat yleisiä. Useimmiten vammojen vaikeusaste on lievä, eivätkä ne vaadi sairaalahoitoa. Päähän kohdistuneita vammoja syntyy etenkin kontaktilajeissa, ja niihin tulee reagoida.

Aivotärähdys

Tietyissä lajeissa, kuten jääkiekossa ja jalkapallossa, sattuu paljon aivotärähdyksiä. Tällöin on tärkeää, että tilanne arvioidaan nopeasti ja oikein.

Aivotärähdyksellä tarkoitetaan päähän kohdistuneen suoran tai epäsuoran ulkoisen voiman aiheuttamaa aivojen toiminnan häiriötä. Aivotärähdykselle tyypillisiä muutoksia ovat ajan ja paikan tajun hämärtyminen, muisti- ja tasapainohäiriöt, lyhyt tajuttomuus sekä sekavuus.

Miten aivotärähdys oireilee?

Aivotärähdysten koko oirekirjo on laaja ja vain osassa tapauksista ilmenee edellä mainittuja muutoksia. Esimerkiksi tajuttomuutta liittyy vain noin 5–10 prosenttiin vammoista.

Selkeiden ja tunnusmerkillisten oireiden puuttuessa aivotärähdyksen tunnistaminen onkin vaikeaa. Vamman jälkeiset oireet voivat myös kehittyä tuntien viiveellä, mikä hankaloittaa edelleen vamman varhaista tunnistamista.

Mitä aivotärähdyksen sattuessa tulee tehdä?

Jo pelkkä aivotärähdyksen epäily edellyttää urheilusuorituksen keskeyttämisen välittömästi, eikä urheilija saa enää palata urheilutoimintaan saman vuorokauden aikana.

Urheiluun liittyvää aivotärähdystä tulisi arvioida käyttäen SCAT3-lomaketta.

Aivotärähdyksestä toipuminen kestää yleensä 7–10 vuorokautta.

Laajempia tutkimuksia tarvitaan vakavampien vammojen yhteydessä, oireiden pitkittyessä tai diagnoosin ollessa epäselvä.

Ajanvaraus

Voit varata ajan Pihlajalinnan urheiluvammojen asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Lue lisää