Kiusaavatko iho-oireet? Apu löytyy Koskikeskuksesta – Pihlajalinnassa on alan huippuosaaminen

Sekä ihotautien kirjo että etenkin hoito ovat muuttuneet vuosien varrella paljon. Pihlajalinna Koskiklinikalla onnistuvat nykyaikaiset, vaivattomat ja nopeat hoidot. Asiantuntevat ihotautilääkärit ovat palveluksessasi.

Ihotautien erikoislääkärit Leea Ylitalo ja Satu-Leena Laasanen hoitavat asiakkaita vauvasta vaariin Pihlajalinna Koskiklinikalla.

Mainos | Jos iholle ilmaantuu kiusallista ihottumaa, löytyy huolestuttava luomi tai tapahtuu mikä tahansa muu muutos, Pihlajalinna Koskiklinikalla osataan varmasti auttaa. Ihotaudit ovat itse asiassa paljon laajempi käsite kuin usein ajatellaan.

– Siihen lukeutuvat tietysti ihottumat kuten atooppinen ihottuma ja psoriasis, hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset kasvaimet, krooniset haavat, allergologia ja lisäksi esteettinen puoli, dosentti, ihotautien- ja perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Satu-Leena Laasanen luettelee.

Koskiklinikalla ihotautien erikoislääkärit hoitavat potilaita vauvasta vaariin.

– Saman päivän aikana voi käydä haavapotilaita, ihottumapotilaita, kasvainpotilaita, mitä hyvänsä. Joku oli laskenut, että ihotautialalla on yhteensä noin 3500 erilaista diagnoosia, Laasanen sanoo.

Nykyaikaiset hoidot

Monenlaisille iho-ongelmille voidaan nykyään tehdä todella paljon. Esimerkiksi biologisilla pistettävillä lääkkeillä on mahdollista saada pahaakin ihottumaa aiheuttavat sairaudet kokonaan oireettomiksi.

– Jos on hankala psoriasis, elämänlaatu voi olla erittäin heikko. Se vaikuttaa uneen, työkykyyn ja sosiaaliseen elämään, kun iholla on jatkuva tulehdus. Aikaisemmin hoitomuotona oli pääasiassa voiteita ja joitakin tablettilääkehoitoja vaikeimpiin tautimuotoihin, mutta niilläkin saatiin usein vain osittain hoitotulos. Nyt on olemassa lääkkeitä, joilla esimerkiksi kolmen kuukauden välein otettavalla pistoksella saadaan oireet katoamaan niin, ettei potilaasta edes huomaa, että hänellä on psori, Laasanen kertoo.

Pihlajalinnassa onnistuu myös kapeaspektrinen UVB-valohoito, joka auttaa moniin ihosairauksiin.

– Se on ihottumassa olevaa tulehdusreaktiota rauhoittava hoito. Tavallisimmin tarvitaan 15 hoitokertaa, mutta se on lääkkeetön ja potilaalle helppo hoitomuoto.

Ihokasvaimet ja ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosina paljon. Kasvaimia voidaan hoitaa leikkauksen lisäksi myös kryohoidolla, jossa käytetään nestemäistä typpeä.

– Nestetypen lämpötila on -196 astetta ja sillä hoidetaan tehokkaasti ihosyöpien esiasteita. Myös syyliä ja rasvaluomia voidaan kryohoitaa. Hoito on nopea ja se voidaan tehdä tavallisella vastaanottoajalla, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Leea Ylitalo kertoo.

Ihosyöpien esiasteita ja pinnallisia basalioomia voidaan hoitaa myös PDT-hoidolla eli fotodynaamisella terapialla. Sekin on ei-kirurginen hoitomuoto.

– Siinä laitetaan iholle herkistävä voide, joka imeytyy muuttuneisiin soluihin. Soluihin kertyy valoherkkää ainetta, ja kun sitä näkyvällä valolla valotetaan, valoherkkä aine hajoaa ja muuttunut solu kuolee pois.

Sekä ks-UVB- että PDT-hoitoja on Pirkanmaan yksityissektorilla saatavana ainoastaan Pihlajalinnasta.

Saumatonta yhteistyötä

Pihlajalinnan ihotautilääkäreillä käydään Pirkanmaalla noin 8000 kertaa vuodessa. Ihotautien erikoislääkäreitä on kymmenkunta, joista kullakin on oma erikoisalueensa.

Ihotautien erikoislääkärin vahvuus on diagnostiikka.

– Me näemme usein jo ihan katsomalla, mistä on kyse. Lisäksi käytämme apuna dermatoskoppia ja tarvittaessa otetaan koepaloja, Ylitalo sanoo.

Pihlajalinna Koskiklinikan vahvuus on se, että saman katon alta löytyy monialaista osaamista. Jos esimerkiksi haavapotilaiden hoitoon tarvitaan verisuonikirurgia tai plastiikkakirurgia, sellaiset ovat käytettävissä helposti ja nopeasti.

– Lisäksi meillä on täällä aivan erinomaiset hoitajat, jotka näitä hoitoja tekevät, Laasanen kiittää.

Ihotautien palvelut Pihlajalinnassa

• PDT-hoidot, ks-UVB-hoidot ja epikutaanitestit ainoana yksityissektorilla Pirkanmaalla

• Ihosyöpien esiasteiden ja ihosyöpien hoidon vahva osaaminen

• Biologiset lääkkeet helpottamaan elämää ihosairauksien kanssa

• Leikkaushoidon lisäksi mm. kryo-hoidot kasvaimiin ja iontoforeesi liikahikoiluun

• Kroonisten haavojen hoito