Jännetuppitulehdus

Käsien jänteiden ja jänteitä ympäröivien kudosten tulehdukset ovat yleisiä vaivoja. Niiden syynä on usein runsas työhön tai urheiluun liittyvä rasitus.

Tulehdus voi tulla mihin tahansa käden tai ranteen jänteeseen tai jännetuppiin. Tulehdus aiheuttaa kipua, joka tuntuu joko jatkuvasti tai niissä liikkeissä, joihin tulehtunut jänne osallistuu. Kivun lisäksi jänne voi narista, lukkiutua ja napsua. Myös kuumotus ja turvotus on yleistä.

Niin kutsuttu napsusormi esiintyy tyypillisimmin peukalossa, keskisormessa tai nimettömässä keski-ikäisillä naisilla. Vaivaan auttaa useimmiten kortisonipistos, joka voidaan antaa tarvittaessa useamman kerran. Osalla vaiva on sitkeä tai se uusii, jolloin vaihtoehtona on leikkaushoito. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Käsikirurgi avaa koukistajajänteen jännetupen ahtaan alkuosan ja puhdistaa tarvittaessa jännettä, jos jännekalvo on tulehtunutta.

Myös ranteen koukistajien jännetuppitulehdukset ovat yleisiä. Vaivaa hoidetaan aluksi levolla, rannetuella, tulehduskipulääkkeellä ja fysioterapialla. Käsikirurgi voi tarvittaessa antaa kortisonipistoksen. Jos hoito ei tehoa, harkitaan leikkaushoitoa.

Varaa aika käsikirurgille