Rannekanavaoireyhtymä

Käden puutuminen ja pistely voivat olla merkki ääreishermon puristuksesta eli hermon pinteestä. Käden alueella hermopinne kohdistuu useimmiten keskihermoon aiheuttaen rannekanavaoireyhtymän.

Oireena on tavallisimmin puutuminen peukalon, etu- ja keskisormen ja nimettömän alueella. Oireet pahenevat usein öisin. Puutuminen tuntuu siltä kuin veri ei kiertäisi sormissa. Kyseessä ei kuitenkaan ole verenkierron ongelma, vaan sormia hermottavan hermon toiminnan häiriö.

Rannekanavaoireyhtymän syynä voi olla esimerkiksi normaalista poikkeava käsien fyysinen rasitus kuten vasarointi tai suursiivous. Usein pinteeseen ei löydetä mitään yksittäistä syytä.

Mikäli pinteen laukaisijana on poikkeava rasitus, helpoin ja tehokkain hoito on rasituksen vähentäminen. Rannelastojen on todettu helpottavan usein oireita. Mikäli puutuminen jatkuu tai jos sormien tunto on jatkuvasti alentunut, on suositeltava ottaa yhteyttä lääkäriin. Pihlajalinnassa käsikirurgian erikoislääkärit ovat erittäin kokeneita rannekanavaoireyhtymän hoidossa.

Jos muut hoidot eivät auta, on harkittava keskihermon vapauttamista leikkauksessa. Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja sen jälkeen pääsee kotiin samana päivänä. Leikkauksessa varmistetaan, että hermon toiminta palautuu normaaliksi. Ennen leikkauspäätöksen tekemistä tehdään usein hermoratatutkimus (ENMG), jonka avulla selviää myös pinteen vaikeusaste.

Leikkauksessa haavan päälle asetetaan pehmustettu sidos, joka jättää sormet vapaiksi ja sallii sormien kevyen liikuttelun. Ompeleet poistetaan yleensä noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Sairausloman pituus riippuu työnkuvasta, mutta sen kesto on esimerkiksi toimistotyössä usein 2–3 viikkoa.

Varaa aika käsikirurgille