Peukalon nivelrikko

Kuten kaikissa kulumavaivoissa, peukalon nivelrikon oireita kannattaa ensin hoitaa konservatiivisesti. Kun kulumaoireet alkavat olla hankalat, voidaan tehdä nivelen muovausleikkaus (artroplastia). Leikkaus on syytä tehdä ennen kuin kuluman aiheuttama jäykistyminen on johtanut peukalon hangan aukeamisen ja siten tarttumisotteen laajuuden rajoittumiseen.

Varaa aika ranteen ja sormien nivelrikon erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.

Miten peukalon nivelrikko oireilee?

Käden nivelrikko kehittyy tyypillisesti peukalon tyviniveleen. Tämän vuoksi peukaloa voi olla hankala käyttää ja ajan myötä nivelrikko tuntuu jäykkyytenä ja kipuna. Myös puristusvoiman heikkenemistä ilmaantuu kuten muidenkin sormien kohdalla. Oireet voivat olla alkuvaiheessa aaltoilevia, mutta lisääntyvät sairauden edetessä.

Peukalon nivelrikon hoito

Nivelrikkoa hoidetaan aluksi aina konservatiivisesti: hoitomuotona ovat kipulääkkeet, fyysisen rasituksen vähentäminen sekä fysioterapia. Toimintaterapeutti voi myös tehdä ortoosin eli lastan tukemaan niveltä.

Mikäli konservatiivinen hoito ei enää riitä, harkitaan leikkaushoitoa. Leikkausmenetelmiä on useita ja valinta riippuu kuluman laajuudesta sekä käteen kohdistuvasta rasituksesta. Peukalon tyvinivelen kulumaan liittyy hyvin usein lähellä sijaitsevan STT-nivelen nivelrikko. Silloin leikkaushoidossa kuluneet nivelpinnat käsittävä pieni trapezium-niminen luu poistetaan ja korvataan kyynärvarresta otetulla jännesiirteellä. Leikkauksen jälkeen kädessä pidetään lastaa neljästä kuuteen viikkoa, minkä jälkeen siirrytään asteittain – samoin neljästä kuuden viikon aikana - normaaliin kuormitukseen.

Peukalon tyvinivel jää siis toimenpiteessä liikkuvaksi ja toiminnallinen tulos on yleensä hyvä. Jos potilas kuitenkin tekee hyvin raskasta ruumiillista työtä, voi puhtaassa peukalon tyvinivelen kulumassa tyvinivelen luudutus olla parempi vaihtoehto. Silloin nivel luudutetaan toiminnallisesti parhaaseen asentoon tarttumaotteita ajatellen.

Ajanvaraus

Jos sinulla on nivelrikko peukalossa ja pohdit nivelen luuduttamista, voit varata ajan asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.