Nivelrikko ranteessa

Nivelrikossa ruston soluväliaine tuhoutuu, minkä seurauksena nivelen rustopinta rikkoutuu ja rusto häviää. Ranteen nivelrikkoa voidaan hoitaa kuntouttamalla, lääkkeillä tai leikkauksella.

Epäiletkö nivelrikkoa? Varaa aika käsikirurgille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Ranteen nivelrikon oireet

Tyypillinen nivelrikon oire on kipu, joka pahenee niveltä rasittaessa ja lievittyy levossa. Pitkälle edennyt nivelrikko kipuilee myös öisin. Nivelrikko on yleensä luonteeltaan aaltoileva ja siihen liittyy tyypillisesti jaksoja, jolloin se on poikkeuksellisen kipeä ja ärtynyt. Nivelrikko kehittyy yleensä hitaasti monien vuosien kuluessa.

Suurin osa ranteen nivelen kulumista sijaitsee ranteen veneluun ympärillä. Tämä johtuu veneluun keskeisestä asemasta ranteen kuormituksessa ja tukevuudessa sekä veneluun alueen vammojen, kuten murtumien ja nivelsidevammojen, yleisyydestä. Myös kyynärluun pään seudussa esiintyy nivelrikkoa joko synnynnäisestä tai värttinäluun murtumasta johtuvasta pituuserosta kyynär- ja värttinäluun välillä.

Ranteen nivelrikon hoito

Ensisijaisesti nivelrikkoa pyritään hoitamaan sovittamalla kuormitus nivelen kunnolle sopivaksi. Rasituksessa ja ääriliikkeissä tuntuvaa kipua voidaan myös hoitaa rannetuella ja tarvittaessa kipulääkityksellä. Lääkkeitä pyritään käyttämään kuuriluontoisesti.

Jos rannetuki ja lääkkeet eivät enää auta riittävästi oireisiin, hoidetaan ranteen nivelrikkoa nivelen muovaus- tai luudutusleikkauksella.

Ranteen luudutusleikkaus

Ranteen luudutusleikkauksessa ranne voidaan luuduttaa joko osittain tai kokonaan. Useimmiten luudutetaan vain välttämätön osa ranteen luista pyrkien säilyttämään ranne liikkuvana. Leikkauksen jälkeen jäljellä oleva liikelaajuus riittää yleensä kaikkeen tavanomaiseen toimintaan ja työskentelyyn.

Koko ranteen luudutusta harkitaan, jos kyseessä on ranteen täydellinen nivelrikko. Ranteen täydellisessä nivelrikossa nivelrikkoa on ranteessa laajalti sekä ylemmässä että alemmassa rannenivelessä. Ranteen luudutuksen seurauksena ranteen ojennus-koukistusliike sekä sivusuuntaiset taivutukset jäävät kokonaan pois.

Ranteen osittaisessa tai täydellisessä luudutuksessa nivelrakoihin tarvitaan siirteeksi luuta, joka otetaan usein suoliluun harjasta eli lantiosta. Pieni viilto jää näkymättömiin alushousujen alle eikä vaikuta kävelyyn.

Ranteen luudutuksen jälkeen ranteen leikkauskohta suojataan kipsilastalla luutumisen ajaksi. Luutuminen ja sairasloma kestää noin 6 viikkoa. Luutumisen jälkeen rannetta voi käyttää normaalisti.

Ranteen nivelrikon hoitoon erikoistuneet käsikirurgit

Varaa aika käsikirurgille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien muut palvelut

Moniammatilliset tiimit tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuyksiköissä hoitavat sinut kokonaisvaltaisesti kuntoon.

Lue lisää nivelrikosta ja sen hoidosta