Selätä nivelrikko! Tilalle liikkumisen ilo.

Jos nivel on rikki, se pitää korjata. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä parempia tuloksia saadaan kuntouttavien hoitojen keinoin ja leikkauksien tarve vähenee.

Kun tarve vaatii, hoitavat pätevät kirugimme myös leikkaukset – ilman viivytyksiä ja jonottelua. Tavoitteenamme on mahdollisimman ennaltaehkäisevä hoito, liikkuvammat nivelet ja vireämpi elämä.

Epäiletkö nivelrikkoa? Haluatko arvion nivelrikkosi tilanteesta? Oletko hakeutumassa tekonivelleikkaukseen? Varaa aika verkosta tai soittamalla ajanvarausnumeroomme 010 312 010.

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus ja jopa miljoona suomalaista kärsii siitä. Kaikille nivelrikosta ei koidu haittaa, mutta pahimmillaan nivelrikon aiheuttama kipu rajoittaa merkittävästi elämää ja liikkumista. Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy polvessa, lonkassa, selkärangassa ja sormien nivelissä.

Nivelrikon syyt

Nivelrikossa ruston soluväliaine tuhoutuu, minkä seurauksena nivelen rustopinta rikkoutuu ja nivelen rusto häviää. Muutokset kehittyvät yleensä hitaasti monien vuosien kuluessa. Nivelrikon perimmäinen syy on tuntematon. Taudin taustalla uskotaan olevan useita altistavia geenejä ja perimä näyttää altistavan sekä polvi- että lonkkanivelrikolle. Muita tekijöitä nivelrikon taustalla ovat ikääntyminen, ylipaino, nivelen vammat, raskas fyysinen työ, poikkeava nivelen kuormitus, nivelen virheasennot ja nivelten kehityshäiriöt.

Nivelrikon oireet

Tyypillinen nivelrikon oire on kipu, joka pahenee niveltä rasittaessa ja lievittyy levossa. Nivelrikon edetessä kipu voi myös olla jatkuvaa ja sitä voi esiintyä yöllä.

Nivelrikko on yleensä luonteeltaan aaltoileva ja siihen liittyy tyypillisesti jaksoja, jolloin se on poikkeuksellisen kipeä ja ärtynyt. Silloin rasituksen keventämien on paikallaan, mutta yleisesti ottaen liikunnan on osoitettu vähentävän nivelrikosta aiheutuvia oireita ja ylläpitävän nivelen normaalia toimintaa. Tämän vuoksi nivelrikkoista niveltä tulisi pyrkiä käyttämään heti, kun pahin kipuvaihe on ohi.

Nivelrikon hoito

Lievän nivelrikon ensisijainen hoito on konservatiinen eli niin sanottu kuntouttava hoito. Se pitää sisällään esimerkiksi niveliä vahvistavaa liikuntaa ja painon hallintaa, joilla pyritään ylläpitämään toimintakykyä ja hallitsemaan kipua.

Jos nivelrikko on edennyt niin pitkälle, ettei kuntouttava hoito enää auta riittävästi oireisiin, hoidetaan nivelrikkoa lääkkeillä tai leikkauksella.

Lonkan tekonivelleikkaus
Polven tekonivelleikkaus

Nivelrikon lääkehoito

Nivelrikkopotilaan lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti ja lääkkeitä pyritään käyttämään kuuriluonteisesti. Parasetamoli on nivelrikon hoidossa ensisijainen lääke sen turvallisuutensa vuoksi. Tämän lisäksi kivun hoidossa voi käyttää joko suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä tai niiden paikallisvalmisteita eli iholle levitettäviä voiteita. Tulehduskipulääkkeillä saavutetaan yleensä parempi kivunlievitysteho kuin parasetamolilla.

Polven nivelrikon lääkehoito
Lonkan nivelrikon lääkehoito

Nivelrikon itsehoito

Lievän nivelrikon ensisijainen hoito on konservatiinen eli niin sanottu kuntouttava hoito. Se pitää sisällään esimerkiksi niveliä vahvistavaa liikuntaa ja painon hallintaa, joilla pyritään ylläpitämään toimintakykyä ja hallitsemaan kipua.

Usein kysytyt kysymykset nivelrikosta

Pihlajalinna - Nivelrikko ja ruokavalio

Nivelrikon hoito ruokavaliolla

Ruokavalion merkitystä nivelrikon hoitona on tutkittu ja havaittu, että esimerkiksi päivittäinen vihannesten ja hedelmien määrä vaikuttaa nivelrikon oireisiin. Lisäksi on todettu, että potilailla, jotka saivat runsaasti D-vitamiinia, nivelrikon aiheuttama toimintakyvyn alentuma oli vähäisempää. Ei ole kuitenkaan selvää näyttöä, että yksittäisillä ruoka-aineilla voitaisiin hoitaa nivelrikkoa.

Ylipainon on osoitettu olevan merkittävä polven nivelrikon riskitekijä ja ylipainoisella potilaalla painon pudotus vähentää nivelrikon aiheuttamia oireita.

Lue myös: Nivelrikko, painonpudotus ja liikunta

Nivelrikko ja väsymys

Nivelrikko ei yksinään aiheuta väysymystä. Erityisesti lonkan nivelrikko ja joskus myös polven nivelrikko voivat aiheuttaa leposärkyä, jolloin yöuni voi olla katkonaista. Huono unenlaatu voi johtaa väsymykseen. Usein leposärky ja sen aiheuttamat nukkumisvaikeudet ovat hankalimpia nivelrikon oireita.