Käsiterapia

Käsiterapialla tarkoitetaan lähinnä käden alueen, mutta myös koko yläraajan vammojen hoitoa ja ennaltaehkäisyä fysioterapian ja toimintaterapian keinoin.

Käsiterapia on useasti moniammatillista kuntoutusta siihen erikoistuneen fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja erikoislääkärin yhteistyönä. Terapia suunnitellaan yksilöllisesti ottaen huomioon asiakkaan tarpeet ja tilanne.

Milloin käsiterapiasta on apua?

Käsiterapian tavoitteena on käden toimintakyvyn palauttaminen. Tavanomaisimpia tilanteita, joissa käsiterapia on osana hoitoa ovat:

  • leikkauksesta toipuminen
  • tapaturmat ja vammat
  • krooninen sairaus
  • työperäiset vaivat.

Kroonisten sairauksien hoidossa, jotka rajoittavat käden toimintaa, tavoitteena on hidastaa sairauden etenemistä ja lievittää kipua. Käsiterapiasta voi olla apua nivelrikkoa, reumaa tai fibromyalgiaa sairastaville henkilöille.

Käden kuntoutusta kokonaisvaltaisesti

Käsiterapiassa pääpaino on kivun ja turvotuksen hoidossa sekä nivelliikkuvuuden ja lihasvoiman palauttamisessa. Lisäksi arven hoito ja tunnon karaisuhoidot ovat osana terapiaa.

Fysioterapeutti suunnittelee tilanteen mukaan harjoitteita, joilla lihasvoimaa saadaan palautettua. Kuntoutuksen osana voi olla myös manuaalista terapiaa, kuten pehmytkudosten hierontaa tai venytysten tekeminen yhdessä asiakkaan kanssa.

Toimintaterapeutti tekee tarvittaessa arpihoitoa, tunnon karaistushoitoja sekä auttaa apuvälineiden kanssa. Käsi saattaa vaatia tuekseen ortoosin, jonka toimintaterapeutti suunnittelee ja tekee vastaanotollaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Toimintaterapeutti ottaa vastaanotollaan myös mitat erilaisiin painetekstiilistä valmistettujen tuotteiden, kuten hihojen ja käsineiden valmistusta varten, joilla mahdollista turvotusta voidaan laskea.

Ajanvaraus

Jos kohdallasi on tunnistettu tarve käsiterapialle, voit varata ajan käden kuntoutukseen verkosta. Löydät fysio- ja toimintaterapeuttiemme vapaat ajat verkkoajanvarauksesta.

Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.