Ortopedinen manuaalinen terapia (OMT)

Ortopedinen manuaalinen terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoitamiseen.

OMT-fysioterapeutti nimikettä käyttävät fysioterapeutit ovat käyneet peruskoulutuksen jälkeen laajan erikoistumiskoulutuksen, joka kattaa laajasti eri tutkimus- ja hoitomenetelmiä. Tämä mahdollistaa asiakkaan tilanteen arvioimisen kokonaisvaltaisesti. Tarkka tutkiminen mahdollistaa tehokkaan ja tarkan hoidon, jolloin tuloksia saavutetaan mahdollisimman nopeasti.

OMT fysioterapiassa tutkitaan ja hoidetaan lihasten toimintaa sekä nivelen yleistä että spesifiä liikkuvuutta osana ihmisen fyysistä toimintakykyä. OMT sisältää myös ohjauksen omatoimiseen harjoitteluun ja ongelmien uusiutumisen ehkäisyyn.

OMT:ssä käytettään fysikaalisten hoitojen lisäksi sekä manuaalisia käsittelyitä, tarvittaessa manipulaatiota, että aktiivisia harjoitteita nivelen tai nivelten liikkuvuuden lisäämiseksi. Jos liikkuvuus nivelissä on liiallinen tai hallitsematon, käytetään erilaisia tukitoimenpiteitä, esimerkiksi teippauksia ja tukikaulureita sekä tukivöitä, ja harjoituksia kehittämään hallintaa sekä lihastukea. Myös hermoärsytystä voidaan rauhoittaa ja paranemista nopeuttaa erilaisin käsittelyin sekä harjoittein.

OMT:ssä hoito perustuu ongelmien syiden selvittämiseen mahdollisen lääkärin lähetteen (tutkimus ja hoitomääräys, SV3) ja alkututkimuksen avulla. Vain ongelmien syihin kohdistetulla hoidolla voidaan saavuttaa mahdollisimman hyvä hoitotulos mahdollisimman nopeasti. Lisäksi voidaan käyttää oireita lieventämään esimerkiksi erilaisia kipua lievittäviä hoitoja, kuten kylmää tai muuta vastaavaa.

OMT-fysioterapeutti toimii kiinteässä yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa. Yhteistyötä helpottaa fysioterapeutin tutkinto ja OMT-koulutus, jotka perustuvat koululääketieteen käsitteistöön ja terminologiaan.

Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.