Leikkauksen jälkeinen fysioterapia

Leikkauksen jälkeen fysioterapia aloitetaan välittömästi leikkauksen jälkeen. Leikkauspotilaan omat harjoitteet alkavat annettujen ohjeiden mukaan.

Ensimmäinen fysioterapiakäynti sovitaan leikkauksesta ja ortopedin näkemyksestä riippuen. Fysioterapiassa on oleellista, että ei riskeerata operaatiossa tehtyjä korjauksia, mutta samalla myöskin pyritään minimoimaan mahdollisen liikkumattomuuden aiheuttamat vaikutukset.

Esimerkiksi olkapääleikkauksen jälkeen useasti pidetään kantosidettä joidenkin viikkojen ajan, jotta kudokset kiinnittyvät hyvin. Käsi kuitenkin otetaan pois kantositeestä päivittäin ja suoritetaan liikkuvuusharjoitteet toisen käden avulla. Polvileikatulla potilaalla keskeisessä roolissa on reisilihaksen aktivoiminen ja vahvistaminen.

Fysioterapiapolun selvittäminen on hyvä käydä läpi, jotta asiakas ymmärtää realistisesti miten pitkäjänteisestä prosessista kuntoutumisessa on kyse. Tavoitteena on, että asiakas pääsee turvallisesti ja mahdollisimman nopeasti palaamaan työelämään. Urheilijoiden kohdalla on oleellista tietää, milloin saa palata oman lajinsa pariin. Tällöin puhutaan esimerkiksi polvileikatulla, että lihasvoima ja toiminnalliset testit ovat vähintään 90 prosentin tasolla terveeseen puoleen verrattuna.

Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.