Leikkaushoitoa harkitaan, kun kuntouttava hoito ja kipulääkitys eivät riitä lievittämään kipua ja nivelrikon aiheuttamaa toiminnan vajausta. Tekonivelleikkaus on vakiintunut vaikeaoireisen lonkan nivelrikon hoitomuoto ja toimenpiteitä tehdään Suomessa vuosittain noin 8 000.
Päätös tekonivelleikkauksesta tehdään yksilöllisen hoitoneuvottelun pohjalta. Tekonivelleikkaus ei ole varhaisvaiheen nivelrikon hoitomuoto vaan yleensä edellytetään, että nivelrikko aiheuttaa merkittävää kipua ja toiminnallista haittaa, ennen kuin leikkausta harkitaan. Tyypillisesti potilaan kävelymatka on rajoittunut rasitusriippuvaisen lonkkakivun vuoksi, kipua voi tuntua myös levossa eikä kivun hoidossa saada riittävää vastetta lääkehoidolla. Röntgenkuvissa tulee näkyä selkeä nivelraon kaventuma rustokuluman merkkinä.
Tekonivelleikkauksella kuluneet rustot korvataan metalli- ja muoviosilla. Komponentit ovat joko pinnaltaan karhennettuja, jolloin luu kasvaa niiden pintaan tai ne kiinnitetään luusementillä. Nykyisten lonkan tekonivelmallien pitkäaikaisennuste on erittäin hyvä.