Influenssarokote nenäsumutteena

Influenssarokote nenäsumutteena on kivuton ja miellyttävä vaihtoehto pistettävälle rokotteelle.

Lapsille ja nuorille influenssarokote voidaan antaa joko pistettävänä rokotteena tai nenäsumuterokotteena. Influenssarokotteen nenäsumutteena voivat ottaa 2-17-vuotiaat.

Varaa aika rokotukseen puhelimitse numerosta 010 312 010.

Kenelle rokotetta suositellaan?

Nenäsumutteena annettava influenssarokote on tarkoitettu lapsille ja nuorille, jotka ovat iältään 2-17-vuotta. Influenssarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen. Riskiryhmään kuuluvat yli 65-vuotiaat, pitkäaikaissairaat, raskaana olevat ja alle yksivuotiaat lapset.

Influenssarokote pitää ottaa joka vuosi, sillä sen suojateho hiipuu noin vuoden kuluessa.

Rokotus nenäsumutteella

Nenäsumutteena annettava influenssarokote annostellaan nenään. Rokotuksessa rokotehoitaja annostelee rokoteannoksen ruiskulla lapsen molempiin sieraimiin. Lapsi voi hengittää normaalisti koko rokotuksen ajan.

Nenäsumuterokotteen suoja ja teho

Nenäsumuterokote on erittäin tehokas. Jos lapsi saa influenssarokotteen ensimmäisen kerran, yksi rokotuskerta nenäsumuterokotteena riittää antamaan tarvittavan suojan. Pistettävänä influenssarokotteessa tarvitaan kaksi annosta.

Nenäsumuterokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta ja keuhkokuumeelta. Se ei suojaa tavalliselta flunssalta.

Valtaosa influenssarokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu lapsi kuitenkin saa influenssan, tauti on yleensä lievempi, toipuminen nopeampaa ja lapsi myös välttyy jälkitaudeilta. Influenssarokote vähentää välillisesti antibioottikuurien määrää.

Nenäsumuterokotteen haittavaikutukset

Nenäsumuterokotteen haittavaikutuksina voi esiintyä nenän tukkoisuutta ja voimakasta nuhaa. Jos vointi on normaali, arkea voi jatkaa tavalliseen tapaan.

Esteet nenäsumuterokotteelle

Nenäsumuterokotetta ei voi antaa lapselle, jolla on ollut vaikea allerginen reaktio kananmunalle tai rokotteen ainesosille, vaikea astma, vinkuva hengitys tai salisylaattihoito. Vasta-aiheena on myös elimistön puolustuskykyä voimakkaasti heikentävä sairaus tai hoito sekä kuumeinen infektio.

Jos lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö, lähikontaktia on vältettävä noin kahden viikon ajan.

Ajanvaraus

Varaa aika rokotukseen puhelimitse numerosta 010 312 010.

Jos olet saapumassa samalle rokotusvastaanotolle useamman rokotettavan kanssa, varaa ajanvarauksesta vähintään 10 minuuttia henkilöä kohden.

Influenssarokotteen nenäsumutteena saa myös Punkkibussista ilman ajanvarausta. Katso Punkkibussin aikataulu ja hinnasto punkkibussi.fi

Hinnasto

Nenäsumuterokotuksen hinta on 68,61 €. Katso rokotusten hinnasto.

Lue myös