Influenssarokotus

Influenssa on tavalliseen flunssaan verrattuna paljon rajumpi tauti. Sairastettu influenssa voi johtaa ikäviin jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen. Paras tapa suojata itseä ja lähimmäisiä influenssalta on rokotus.

Varaa aika rokotukseen verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Voit myös varata rokotusajan lähimmästä Pihlajalinnan toimipisteestä. Influenssarokotteen saa myös Punkkibussista ilman ajanvarausta. Katso Punkkibussin aikataulu punkkibussi.fi

Kaiken ikäisille tarkoitetun influenssarokotuksen hinta: 39,00 €. Hinta sisältää Kanta- ja palvelumaksun.

Kenelle influenssarokotetta suositellaan

Influenssarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmään kuuluvat yli 65-vuotiaat, pitkäaikaissairaat, raskaana olevat ja alle yksivuotiaat lapset.

Influenssarokotetta suositellaan myös riskiryhmien läheisille. Erityisesti riskiryhmillä on vaarana saada vakava jälkitauti, joka voi johtaa jopa kuolemaan.

Myös perusterveiden kannattaa ottaa rokote, sillä se on paras keino suojautua taudilta. Rokotettuna ei myöskään tartuta tautia ympäristöön ennen oireiden alkua tai vähäoireisena.

Milloin influenssarokote tulisi ottaa?

Influenssarokote pitää ottaa joka vuosi, sillä suojateho hiipuu noin vuoden kuluessa, ikäihmisillä jopa aiemmin.

Rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua marras-joulukuussa, jotta rokotteen antama suoja ehtii kehittyä. Kausi alkaa yleensä joulu-tammikuussa.

Rokottamisesta ei ole kuitenkaan haittaa influenssaepidemian aikanakaan. Rokotteen voi ottaa myöhemminkin niin kauan kuin kyseiselle kaudelle valmistettua rokotetta on saatavilla.

Jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei ehdi estää sairastumista kyseistä influenssavirusta vastaan. Influenssarokote voi kuitenkin suojata muilta myöhemmin kiertäviltä influenssaviruksilta.

Influenssarokotteet ikäryhmittäin

Suomessa on kolmenlaisia influenssarokotteita. Eri rokotteet on tarkoitettu eri ikäryhmille:

Influenssarokotteen suoja ja teho

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa. Tavalliselta nuhakuumeelta influenssarokote ei suojaa.

Influenssarokotteen teho vaihtelee epidemiakaudesta toiseen sen mukaan, kuinka hyvin rokotteessa olevat kannat vastaavat kiertäviä viruksia. Yksittäisen ihmisen kohdalla tehoon vaikuttaa se, kuinka kauan rokotuksen ja tartunnan välillä on ja kuinka voimakas altistus on. Rokotettukin voi saada influenssan, mutta yleensä oireet ovat lievempiä.

Influenssarokotus raskaana

Raskaana olevalla on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan ja sen jälkitauteihin. Influenssarokotus on turvallinen odottavalle äidille ja syntymättömälle lapselle. Rokotuksesta hyötyvät äiti sekä vauva, jota rokote suojaa ensimmäisten elinkuukausien aikana. Terve äiti ei myöskään tartuta influenssaa lapseensa.

Influenssarokotteen aiheuttamat haittavaikutukset

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohi meneviä haittavaikutuksia. Influenssarokote voi aiheuttaa punoitusta, kuumotusta tai kipua pistokohdassa. Influenssarokote voi aiheuttaa myös väsymystä, pahoinvointia, päänsärkyä, lihassärkyä tai lämpöilyä.

Influenssarokote on turvallinen. Kausi-influenssarokotteita on valmistettu samalla menetelmällä 70-luvulta lähtien, ja rokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia.

Myös lapsille tarkoitettua nenäsumuterokotetta on käytetty yli kymmenen vuoden ajan. Vakavia haittoja ilmenee hyvin harvoin.

Voinko tulla influenssarokotukseen, jos olen flunssainen?

Kuumeessa influenssarokotetta ei kannata ottaa, mutta kuumeettoman flunssan aikana rokottamiselle ei ole estettä. Lapsille ei saa antaa nenäsumuterokotetta vinkuvaoireisen hengitystieinfektion aikana.

Rokotuksesta voi olla hyötyä, vaikka olisit jo sairastanut influenssan, sillä yhden kauden aikana liikkuu yleensä useita eri influenssakantoja.

Ajanvaraus

Varaa aika rokotukseen verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Influenssarokotteen antaa sinulle rokotehoitaja. Saat rokotteen käyntisi yhteydessä, sinun ei tarvitse ostaa sitä erikseen.

Jos olet saapumassa samalle rokotusvastaanotolle useamman rokotettavan, esimerkiksi perheen kanssa, varaa ajanvarauksesta vähintään 10 minuuttia henkilöä kohden.

Hinnasto

Kaiken ikäisille tarkoitetun influenssarokotuksen hinta on 39,00 €. Hinta sisältää palvelu- sekä Kanta-maksun. Katso yksityiskohtaisempi rokotusten hinnasto.

Lue myös