Vyöruusurokote

Vyöruusu on hyvin yleinen ja ikävä tauti. Vyöruusurokote on ainoa tapa ennaltaehkäistä vyöruusua sekä sen aiheuttamaa kivuliasta ja pitkittynyttä hermosärkyä.

Kaikki vesirokon sairastaneet, eli lähes kaikki suomalaiset aikuiset, ovat riskissä sairastua vyöruusuun. Vyöruusun aiheuttaa infektion jälkeen pysyvästi elimistöön jäänyt vesirokkovirus, joka aktivoituu puolustuskyvyn heikentyessä joko iän tai taudin takia.

Vyöruusun oireita ovat kipu sekä rakkulainen ihomuutos. Vyöruusun tyypillisin komplikaatio on pitkittynyt hermosärky, joka vaivaa noin 10 % vyöruusuun sairastuneista. Vyöruusu kasvoissa on vakava näkökykyä uhkaava sairaus.

Vyöruusua ei voi ehkäistä omilla elintavoilla, mutta vyöruusua ja hermosärkyä vastaan voi suojautua rokotteella.

Varaa aika vyöruusurokotukseen puhelimitse numerosta 010 312 010.

Kenelle vyöruusurokotetta suositellaan?

Riski sairastua vyöruusuun kohoaa merkittävästi erityisesti työikäisillä jo 50 vuoden iästä alkaen. Riski yli kolme kuukautta jatkuvalle hermosärylle kasvaa iän myötä ja on 50-vuotiailla noin 10 % ja 80-vuotiailla 20 %.

Kaksiannoksinen ei-elävä rokote Shingrix antaa hyvän suojan vyöruusua ja pitkittynyttä hermosärkyä vastaan. Vyöruusurokote Shingrix sopii kaikille yli 50-vuotiaille. Rokote soveltuu myös yli 18-vuotiaille, joilla on heikentynyt vastustuskyky sairauksien tai lääkityksen takia (esimerkiksi syöpä, elinsiirto, HIV-potilaat).

Suomessa on saatavilla myös vanhempi, elävää virusta sisältävä rokote Zostavax. Rokote antaa heikomman suojan vyöruusua vastaan ja laskee neljässä vuodessa. Zostavax ei sovellu 18 vuotta täyttäneille immuunipuutteisille.

Vyöruusurokotteet eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, joten ne tulee maksaa itse.

Vyöruusurokotteen suoja ja teho

Vyöruusurokote suojaa sekä vyöruusun ilmestymiseltä että vyöruusun aiheuttamalta pitkittyneeltä hermosäryltä.

Vyöruusurokote Shingrix antaa pitkäkestoisen suojan sekä hyvän tehon yli 50-vuotiaille. Rokotesarja koostuu kahdesta annoksesta, joista toinen annos annetaan 2–6 kuukautta ensimmäisen annoksen jälkeen.

Vyöruusurokotteen haittavaikutukset ja esteet rokotteen ottamiselle

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohi meneviä haittavaikutuksia. Vyöruusurokote voi aiheuttaa paikalliskipua pistokohdassa ja lieviä yleisoireita, kuten lihaskipua ja väsymystä.

Este vyöruusurokotteen ottamiselle on yliherkkyys vaikuttaville aineille tai apuaineille. Vyöruusurokotetta ei suositella myöskään raskaana oleville.

Lisätietoa haittavaikutuksista ja mahdollisista esteistä voit kysyä asiakaspalvelustamme.

Hinta

Katso rokotusten hinnasto tästä.

Ajanvaraus

Varaa aika vyöruusurokotukseen puhelimitse numerosta 010 312 010. Varmistamme samalla, että kyseistä rokotetta on saatavilla haluamassasi toimipisteessä.

Lue myös