Matkailijan rokotteet

Muista varata rokotusaika hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta hoitaja voi suositella sinulle tarpeellisia rokotteita.

Yleisin matkailijoille suositeltava rokote on A-hepatiittirokote. Lisäksi riskiarvion perusteella mietitään tarvetta muille rokotteille:

  • B-hepatiittirokote
  • influenssarokote
  • lavantautirokote
  • japanin aivotulehdus -rokote
  • keltakuumerokote
  • meningokokkirokote
  • kolerarokot
  • poliorokote
  • puutiaisaivotulehdusrokote
  • rabiesrokote.

Rokotushoitaja tekee suosituksen tarvittavista rokotteista matkailijan iän, terveydentilan, aiempien rokotusten perusteella sekä matkan luonteen, pituuden ja kohteen mukaan.

Immuunipuutteiset asiakkaat (esim. HIV-potilaat) ja immuunipuolustusta heikentäviä lääkkeitä käyttävät asiakkaat (esim. eräät reumalääkkeet, syöpälääkkeet, korkeat kortisoniannokset) tarvitsevat lääkärin konsultaation rokottamisen suhteen. Myös raskaana olevien rokottamisessa tarvitaan usein lääkärin konsultaatiota.

Lisäksi lääkäri antaa reseptin malarialääkitykseen.

Matkailijan rokotusten hinnat

Rokotuksen hinta muodostuu hoitajan aikaperusteisesta vastaanottomaksusta, rokotusmaksusta, toimistomaksusta ja rokotehinnaston mukaisesta rokotteen hinnasta. Katso rokotusten hinnasto tästä.

Ajanvaraus

Yleisimpiin rokotteisiin, kuten influenssa ja hepatiitti, voit varata ajan verkkoajanvarauksesta. Mikäli kyseessä on jokin muu rokote, kannattaa aika varata soittamalla asiakaspalveluumme, p. 010 312 010, jolloin varmistamme samalla, että kyseistä rokotetta on saatavilla haluamassasi toimipisteessä. Jos samalle rokotusvastaanotolle on tulossa useampi rokotettava, esim. perhe, varaa ajanvarauksesta vähintään 10 minuuttia henkilöä kohden.

Matkailijan rokotukset ja niiden tehostevälit

Jäykkäkouristus-/kurkkumätärokote (Tetanus-D)
Lapsena saadun perusohjelman lisäksi rokotusta pitäisi tehostaa 20 vuoden välein alle 65-vuotiailla ja 10 vuoden välein yli 65-vuotiaille. Rokotuksen on tärkeää olla voimassa myös matkalle lähdettäessä.

MPR-rokote (tuhkarokko/vihurirokko/sikotauti)
Perussarja sisältää 2 rokotetta annettuna vähintään 3 vuoden välein. Suoja on elinikäinen. Vuoden 1975 jälkeen syntyneet on lähes kaikki rokotettu, ja ennen vuotta 1970 syntyneet ovat suurella todennäköisyydellä sairastaneet taudit ja saaneet näin immuniteetin. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa syntyneet sen sijaan ovat ryhmä, jotka ovat mahdollisesti jääneet ilman immuniteettia. Rokotuksen on tärkeää olla voimassa myös matkalle lähdettäessä.

A-hepatiittirokote (Havrix)
Havrix-rokote voidaan antaa 1-vuotiaasta ylöspäin. 1–15-vuotiaille annetaan lasten annos. Sarja sisältää kaksi annosta 6–12 kuukauden välein. Ensimmäisestä annoksesta saa jo hyvän suojan 2 viikon kuluttua. Toinen annos täydentää suojan elinikäiseksi.

B-hepatiittirokote (Engerix-B, HBVaxpro)
0–15-vuotiaille annetaan lasten annos Engerix-B rokotetta kuukausina 0, 1 ja 6.
16 vuotta täyttäneille annetaan lihakseen yhteensä kolme annosta kuukausina 0, 1 ja 6. Jos suoja tarvitaan nopeasti, annokset voidaan antaa kuukausina 0, 1 ja 2. Tällöin on pitkäaikaisen suojan varmistamiseksi syytä antaa neljäs annos vuoden kuluttua ensimmäisestä. Tarvittaessa 18 vuotta täyttäneille voidaan antaa pistokset päivinä 0, 7 ja 21, jolloin tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

A- ja B-hepatiittirokote (Twinrix)
Twinrix Adult -rokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneiden ja Twinrix Paediatric 1–15-vuotiaiden immunisointiin. Sitä annetaan yhteensä kolme annosta kuukausina 0, 1 ja 6. Aikuisille voidaan tarvittaessa käyttää nopeutettua aikataulua antamalla pistokset päivinä 0, 7 ja 21, jolloin tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Ennen matkaa tulisi saada kaksi rokotusannosta hyvän suojan saamiseksi. Tehosteita ei täyden rokotesarjan jälkeen enää tarvita.

Poliorokote (Imovax polio)
Perussarja kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan. Tämän jälkeen annetaan yksi tehoste, jos matkustaa alueelle, jossa poliota esiintyy.

Japanin aivotulehdusrokote (Ixiaro)
Rokote voidaan antaa kahden kuukauden ikäisille ja sitä vanhemmille. Perusrokotussarjan ensisijainen aikataulu on yhteensä kaksi annosta päivinä 0 ja 28. Jos aikaa tähän ei ole, 18–65-vuotiaat henkilöt voidaan rokottaa nopeutetulla aikataululla päivinä 0 ja 7. Rokotussarjan toinen annos tulisi antaa viimeistään viikkoa ennen matkaa, jotta rokotteen antama suoja olisi riittävä. Jos altistus jatkuu, tehoste tulisi ottaa 12 kuukauden kuluttua perussarjasta. Tämän jälkeen 10 vuoden tehosteväli yleensä riittää.

Keltakuumerokote (Stamaril)
Keltakuumerokote voidaan antaa 9 kuukauden iästä eteenpäin. Yksi annos antaa elinikäisen suojan. Erityissyistä myös yli 6–9 kuukauden ikäiset voidaan rokottaa. Lisääntyneiden haittariskien vuoksi myös yli 60-vuotiaiden rokottamista on harkittava tarkemmin. Rokotuksesta saa keltakuumetodistuksen (kansainvälinen rokotuskortti). Rokotus tulee ottaa viimeistään 10 päivää ennen matkaa.

Kolerarokote (Dukoral)
Dukoralin perussarja aikuisille ja 7 vuotta täyttäneille otetaan kahtena suun kautta otettavana annoksena 1–6 viikon välein. Tehosteannosta suositellaan 2 vuoden kuluttua. 2–6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmea annosta 1–6 viikon välein ja sen lisäksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua. Perussarjan tulisi olla otettuna vähintään viikko ennen matkaa.

Lavantautirokote (Typhim Vi, Vivotif)
Typhim Vi -rokote on pistettävä rokote aikuisille ja 2 vuotta täyttäneille lapsille. Kerta-annos riittää. Tehostevälistä ei vielä ole varmaa tietoa, mutta valmistaja suosittelee kolmen vuoden tehosteväliä. Paras immuunivaste saadaan, jos rokote otetaan vähintään neljä viikkoa ennen matkaa. Vivotif on suun kautta otettava kolmen kapselin sarja. Tehosteaikataulu mietitään tilanteen mukaan, n. 1–3 vuoden välein tarvittaessa. Rokotesuoja alkaa n. 10 päivää viimeisen kapselin ottamisesta.

A-hepatiitti- ja lavantautirokote (Viatim)
Rokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Perusimmunisaatioon kuuluu yksi annos. Jos lavantautiriski jatkuu, kolmen vuoden kuluttua voidaan antaa pistettävä rokote (Typhim Vi tai ViATIM) tai suun kautta otettava rokote (Vivotif). Pitkäaikaisen A-hepatiittisuojan saamiseksi tarvitaan tehoste joko yhdistelmärokotteella tai Havrix-rokotteella.

Meningokokkirokote (Nimenrix)
Nimenrix on rekisteröity 6 viikon ikäisille ja sitä vanhemmille lapsille sekä aikuisille. Imeväisille tarkoitetussa perusrokotussarjassa on kaksi annosta, joista ensimmäinen annetaan 6 viikon iästä alkaen ja toinen kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Kolmas annos (tehoste) suositellaan annettavaksi 12 kuukauden iässä. Vähintään 12 kuukauden ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille annetaan yksi kerta-annos. Tehostamista harkitaan yksilökohtaisesti. Tehosteväli on noin 5 vuotta.

Puutiaisaivotulehdusrokote (Encepur, Ticovac)
Encepur on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneille. Lapsille on oma Encepur-rokote, joka sopii 1–11-vuotiaiden rokottamiseen. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Tarvittaessa toinen pistos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

TicoVac on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille ja TicoVac Junior 1–15-vuotiaille. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Tarvittaessa toinen pistos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä.

Ensimmäinen tehosteannos annetaan kummallakin rokotteella kolmen vuoden kuluttua. Jatkotehosteväli vaihtelee iän mukaan. THL:n ohjeistuksen mukaan alle 50 vuotiailla rokotusväli on 10 vuotta, 50–60-vuotiailla 5 vuotta ja yli 60-vuotiailla 3 vuotta.
Perussarjan kaksi ensimmäistä rokotetta tulisi ottaa ennen matkaa tai puutiaiskauden alkua hyvän suojan saamiseksi.

Rabiesrokote
Suositus ehkäiseväksi perussarjaksi on kolme pistosta päivinä 0, 7 ja 21 tai 28. Tehosteita tarvitaan kaksi, jos altistuu rabiekselle.