Punkkirokote

Punkkirokote suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta. Täysi rokotussuoja edellyttää kolmen rokotuksen sarjaa.

Punkki eli puutiainen levittää kahta eri tautia: borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelia-bakteeria vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla.

Varaa aika punkkirokotusta varten verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Punkkirokotus nyt tarjoushintaan!

Punkkirokotesarja ja tehosteet

Punkkirokotuksen perusrokotesarja koostuu kolmesta rokoteannoksesta, joista kaksi ensimmäistä annosta on hyvä ottaa ennen punkkikauden alkua. Reseptiä ei tarvita, ja rokotteen saat kätevästi meiltä.

Toinen rokote annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen ja kolmas annetaan 5–12 kuukauden päästä toisesta. Punkkirokotus voidaan antaa yli 1-vuotiaille lapsille.

Ensimmäinen tehosteannos tulee antaa kolmen vuoden kuluttua kolmannesta rokoteannoksesta. Sen jälkeen tehosterokoteannokset annetaan iästä ja rokoteaineesta riippuen 3–10 vuoden välein.

Punkkirokotteen tehosteaikataulu

Jos altistuminen TBE-virukselle jatkuu, tehosteiden aikataulu on seuraava:

  • Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua.
  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet viiden vuoden välein.
  • Yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet kolmen vuoden välein.
  • Henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste kolmen vuoden välein.

Voit aloittaa tai jatkaa rokotussarjaa meillä tai ottaa tehosterokotuksen. Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, voit jatkaa siitä, mihin on edellisellä kerralla jääty. Elimistö ei unohda aiemmin saamiaan rokotuksia.

Rokoteannosten välisiä minimiaikoja ei kannata lyhentää. Rokotussuojan kehittyminen vaatii aikaa. Suojan kannalta on parempi, että annoksilla on hivenen pidempi kuin liian lyhyt väli.

Pihlajalinna käyttää Encepur- ja TicoVac-rokotteita. Lapsille ovat käytössä Ticovac junior- ja Encepur lapset -rokotteet.

Punkkirokotteen sivuvaikutukset

Rokote voi aiheuttaa oireina pistopaikan kipua, punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Joskus voi esiintyä yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai väsymystä. Jäsensärkyä tai imusolmukkeiden turvotusta voi myös esiintyä.

Pienillä lapsilla voi nousta kuume erityisesti ensimmäisen annoksen jälkeen. Allerginen reaktio on hyvin harvinainen haittavaikutus.

Lue myös: 12 kysymystä punkkirokotteesta

Punkkirokotuksen hinta

Punkkirokotus nyt tarjoushintaan!

Katso rokotusten hinnasto tästä.

Ajanvaraus

Varaa aika rokotukseen verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Voit myös varata rokotusajan lähimmästä Pihlajalinnan toimipisteestä.

Punkkirokotteen saat myös Punkkibussista ilman ajanvarausta. Katso Punkkibussin aikataulu ja hinnasto punkkibussi.fi

Lue myös