Punkkirokote

Punkkirokote suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta. Täysi rokotussuoja edellyttää kolmen rokotuksen sarjaa.

Punkki eli puutiainen levittää kahta eri tautia: borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelia-bakteeria vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla.

Punkkirokotteen saat ilman ajanvarausta nopeasti Pihlajalinnan Punkkibussista.

Voit myös varata ajan lääkärikeskukseen punkkirokotusta varten verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Tarjous: lasten punkkirokotus nyt 40 €

Lasten punkkirokote on tarkoitettu 1–11-vuotiaille. Punkkirokote on kolmen rokotteen sarja, ja kaksi ensimmäistä annosta kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin ennen kesää. Suojateho vahvistuu toisen rokotuskerran jälkeen.

Etuhinta: 40 € (norm. 54-66,15 €). Hintaan lisätään 3 euron Kanta-maksu.

Etuhinta koskee yhtä rokotuskertaa. Tarjous on voimassa Pihlajalinnan Punkkibussissa® sekä lääkärikeskuksissa 30.4.2024 asti.

Punkkirokotesarja ja tehosteet

Punkkirokotuksen perusrokotesarja koostuu kolmesta rokoteannoksesta, joista kaksi ensimmäistä annosta on hyvä ottaa ennen punkkikauden alkua. Reseptiä ei tarvita, ja rokotteen saat kätevästi meiltä.

Toinen rokote annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen ja kolmas annetaan 5–12 kuukauden päästä toisesta. Punkkirokotus voidaan antaa yli 1-vuotiaille lapsille.

Ensimmäinen tehosteannos tulee antaa kolmen vuoden kuluttua kolmannesta rokoteannoksesta. Sen jälkeen tehosterokoteannokset annetaan iästä ja rokoteaineesta riippuen 3–10 vuoden välein.

Punkkirokotteen tehosteaikataulu

Jos altistuminen TBE-virukselle jatkuu, tehosteiden aikataulu on seuraava:

  • Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua.
  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet viiden vuoden välein.
  • Yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet kolmen vuoden välein.
  • Henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste kolmen vuoden välein.

Voit aloittaa tai jatkaa rokotussarjaa meillä tai ottaa tehosterokotuksen. Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, voit jatkaa siitä, mihin on edellisellä kerralla jääty. Elimistö ei unohda aiemmin saamiaan rokotuksia.

Rokoteannosten välisiä minimiaikoja ei kannata lyhentää. Rokotussuojan kehittyminen vaatii aikaa. Suojan kannalta on parempi, että annoksilla on hivenen pidempi kuin liian lyhyt väli.

Rokotusohjelma punkki
Rokotusohjelma perustuu rokotteen valmistajien suosituksiin.

Pihlajalinna käyttää Encepur- ja TicoVac-rokotteita. Lapsille ovat käytössä Ticovac junior- ja Encepur lapset -rokotteet.

Punkkirokotteen sivuvaikutukset

Rokote voi aiheuttaa oireina pistopaikan kipua, punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Joskus voi esiintyä yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai väsymystä. Jäsensärkyä tai imusolmukkeiden turvotusta voi myös esiintyä.

Pienillä lapsilla voi nousta kuume erityisesti ensimmäisen annoksen jälkeen. Allerginen reaktio on hyvin harvinainen haittavaikutus.

Lue myös: 10 kysymystä punkkirokotteesta

Punkkirokotuksen hinta

Katso rokotusten hinnasto Pihlajalinnan lääkärikeskuksissa: rokotusten hinnasto

Katso rokotusten hinnasto Punkkibussissa: Punkkibussin hinnasto

Ajanvaraus

Varaa aika rokotukseen verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Voit myös varata rokotusajan lähimmästä Pihlajalinnan toimipisteestä.

Punkkirokotteen saat myös Punkkibussista ilman ajanvarausta. Katso Punkkibussin aikataulu ja hinnasto punkkibussi.fi

Lue myös