10 kysymystä punkkirokotteesta

Yleisimpiin kysymyksiin punkkirokotteesta vastasi rokotushoitajamme Carla Kuuneva.

1. Kuinka kauan punkkirokote on voimassa?

Puutiaisaivotulehdusrokotteen eli TBE-rokotteen perussarja sisältää kolme rokotetta. Ensimmäinen tehoste suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua ensimmäisen ottamisesta. Sen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinninlaitos suosittelee tehostamista alle 50-vuotiailla 10 vuoden, 50-60-vuotiailla 5 vuoden ja yli 60-vuotiailla 3 vuoden välein.

2. Kuinka pian rokotuksen jälkeen saa suojan?

Kaksi ensimmäistä rokoteannosta on hyvä ottaa talvella ja varhain keväällä ennen puutiaiskautta, joka alkaa Ahvenanmaalla toukokuussa, Manner-Euroopassa jo aikaisemmin. Kolmas pistos annetaan seuraavana talvikautena. Suojateho vahvistuu toisen rokotteen jälkeen joka annetaan 1-3 kuukauden kuluttua. Jos suojaa tarvitaan nopeammin toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä.

3. Voiko punkkirokotteen antaa vauvalle? Entä pienelle lapselle?

Rokotteen voi antaa 1-vuotiaasta lähtien.

4. Onko punkkirokote turvallinen ottaa? Mitä riskejä rokotteeseen liittyy?

TBE-rokote on turvallinen. Sitä on annettu kymmeniä miljoonia annoksia ja vakavat haitat ovat äärimmäisen harvinaisia. Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohimeneviä haittavaikutuksia, kuten pistokohdan kipua ja punoitusta, päänsärkyä, pahoinvointia tai lyhytkestoisen kuumeen.

5. Kannattaako punkkirokote ottaa? Onko rokote suomalaiselle tarpeellinen?

Rokotetta suositellaan riskialueilla asuville ja paljon oleskeleville ihmisille. Yleisesti ottaen riski sairastumiseen on pieni. Sairastumisten määrä on kuitenkin Suomessa selvästi kasvanut viime vuosina ja korkeamman riskin alueita tullut lisää. Suomessa esiintyy suurimmaksi osaksi vakavaa tautimuotoa ja rokotesarjan antama suoja on hyvä.

6. Mitä sivuoireita punkkirokotteesta voi saada?

Rokote voi aiheuttaa pistopaikan kipua, punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Joskus voi esiintyä yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai väsymystä. Jäsensärkyä tai imusolmukkeiden turvotusta voi myös esiintyä. Pienillä lapsilla voi nousta kuume erityisesti ensimmäisen annoksen jälkeen. Allerginen reaktio on hyvin harvinainen haittavaikutus.

7. Miltä punkkirokote itse asiassa suojaa? Entä miltä ei?

Rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, joka on viruksen aiheuttama ja sitä kantavasta punkista nopeasti pureman välityksellä tarttuva tauti. Myös punkin nymfit ja toukat saattavat tartuttaa virusta, eikä niiden puremaa yleensä huomaa. Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Rokote ei suojaa punkkien levittämältä borrelioosilta eikä karkota punkkeja tai estä niitä puremasta.

8. Voinko ottaa punkkirokotteen, kun olen raskaana?

Erityistilanteissa raskaana olevalle voidaan harkita TBE-rokotusta. Tällainen on esimerkiksi yli kuukauden kestävä oleskelu riskialueella runsaasti luonnossa liikkuvalle.

9. Tarvitsenko reseptin punkkirokotetta varten?

Punkkirokotteeseen ei tarvita reseptiä, vaan rokotteen saa suoraan hoitajan vastaanotolla tai Punkkibussista. Apteekista ei saa rokotetta ilman reseptiä.

10. Voinko ottaa punkkirokotteen, kun poden flunssaa?

Kuume on rokotuksen vasta-aihe, mutta kuumeettoman flunssan aikana voidaan rokottaa.

Ajanvaraus punkkirokotukseen

Varaa aika rokotukseen verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden. Voit myös varata rokotusajan lähimmästä Pihlajalinnan toimipisteestä.

Punkkirokotteen saat myös Punkkibussista ilman ajanvarausta. Katso Punkkibussin aikataulu ja hinnasto punkkibussi.fi

Lue myös