Muisti pätkii ja tärkeätkin asiat unohtuvat? Huomauttelevatko läheisesi asiasta?

Usein muistiongelmat johtuvat aivojen ylikuormituksesta eli kiireestä, stressistä ja väsymyksestä, joihin on hyvä puuttua ajoissa. Jos tilanne pitkittyy, kannattaa pohtia, voisiko kyseessä olla muistia heikentävä aivojen rappeumasairaus.

Työikäisillä muistiongelmat liittyvät usein stressiin, mutta ikääntyneemmillä muistisairauden todennäköisyys on suurempi. Yleisin muistisairaus on Alzheimerin tauti, jonka ensimmäinen ja tyypillinen oire on lähimuistin heikentyminen. Muita ensioireita voivat olla masennus, vetäytyminen harrastuksista ja uusien asioiden omaksumisen vaikeus.

Myös muut kuin aivojen sairaudet voivat vaikuttaa muistin toimintaan. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja B12-vitamiinin puutos on aina suljettava pois verikokeilla muistiongelmia selvitettäessä.

Jos muistiasiat mietityttävät, kannattaa ne ottaa puheeksi lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa. Muistia voidaan tutkia muistitesteillä, joita tekevät siihen koulutetut hoitajat. Työikäisen muistia kannattaa tutkia laajemmilla testeillä kuin ikääntyneen henkilön. Tuolloin tarvitaan yleensä myös psykologin tutkimus.

Testien jälkeen lääkäri voi arvioida, onko syytä huoleen ja tarvitaanko lisätutkimuksia.

Anna Väkevä, neurologian erikoislääkäri
Pihlajalinna Kotka ja Kouvola

Varaa aika neurologille verkkoajanvarauksestamme tai numerosta 010 312 010.