Olkaseudun vaivoilla on monta mahdollista lähdettä – tutkimus, hoito ja kuntouttava harjoittelu avainasemassa

Olkapään vaivat mielletään usein työperäisiksi. Niitä esiintyykin erityisesti ammateissa, jotka sisältävät kädet kohoasennossa tehtävää toistotyötä, mutta myös toimisto- tai päätetyötä tekevillä olkakivun esiintyvyys on suuri. Olkapään vaivat ovat selkäkivun jälkeen yleisin hoitoon hakeutumisen syy terveydenhuollossa.

Monet harrastukset altistavat myös olanseudun kiputiloille. Kiputilat saattavat olla tuttuja mailapelien harrastajille, samoin kuin kamppailu- ja voimailulajien parissa viihtyville. Kesän piha- ja mökkityöt sekä erilaiset rakennustyöt saattavat myös äkkiseltään aiheuttaa olkaseutuun ylimääräistä rasitusta.

Yleisin olkapään jännevaiva on kiertäjäkalvosimen jänteen kiputila eli tendinopatia. Käden ylös nostaminen varsinkin sivukautta vaikeutuu, käden laittaminen takin hihaan käy hankalaksi ja yösärky alkaa häiritä. Oire pahenee useimmiten mailapelien lyönneissä tai voimailulajien työntöliikkeissä, kun taas vetoliikkeet, kuten soutu tai hauiskääntö voivat jopa helpottaa oireita.

35–50-vuotiailla taustalla on yleensä niin kutsuttu ahdas olka-oireyhtymä, johon liittyy ylemmän lapalihaksen jänteen hankauksesta johtuva ärsytystila luisen olkalisäkkeen alla. Sen sijaan yli 50-vuotiailla laajan liikelaajuuden omaavaa olkaniveltä ympäröivä kiertäjäkalvosin voi repeytyä joko osittain tai kokonaan.

Akuuttia kipua voi kotikonstein helpottaa kylmähoidolla ja tulehduskipulääkkeillä, joista on yleensä ainakin hetkellistä apua. Iholle levitettävien kipugeelien vaikutusta olkapääkivun hoidossa ei ole riittävästi tutkittu. Pitkittyneessä tendinopatiassa kortisoni-injektioista ei ole hyötyä.

Muhkeatkaan lihakset eivät välttämättä suojaa olkapään kiputiloilta. Olkanivelen normaali toiminta edellyttää olkavartta ja lapaluuta liikuttavien ja tukevien lihasten moitteetonta yhteispeliä. Tämän häiriintyessä kudokset altistuvat ylirasitukselle ja alamme kärsiä olkapään kiputilasta. Olkaseutuun voi säteillä kipua myös kaularangasta, mikä tulee selvittää vastaanotolla tutkimustilanteessa. Asianmukaisella tutkimuksella, hoidolla ja kuntouttavalla harjoittelulla paluu kivuttomaan arkeen onnistuu yleensä parhaiten.

Meillä Kotkan Pihlajalinnassa kuntoutuksen asiantuntijoina fysioterapeutit Wille Kauranen ja Lauri Koivisto sekä naprapaatti Petteri Koski huolehtivat siitä, että saat parasta mahdollista näyttöön perustuvaa kuntoutusta olkapäävaivoihisi.

Kuntoutukseen voit varata ajan verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.