Päänsärystä kärsii lähes jokainen joskus

Usein toistuvaan tai pitkittyneeseen päänsärkyyn on monia syitä, joista yleisimmät ovat migreeni ja lihasjännitykseen liittyvä päänsärky. Jos migreenikohtauksia on viikoittain, kannattaa keskustella lääkärin kanssa estolääkityksen aloituksesta. On tärkeää saada tilanne kuriin ajoissa, jotta särky ei kroonistu.

Lihasjännitykseen liittyvää päänsärkyä on nykyään paljon, koska päätetyö ja runsas mobiililaitteiden käyttö altistavat sille. Hoitona on yleensä alkuun lääkitys ja sen rinnalla fysioterapeutin ohjaamat harjoitteet. Tilanteen uusiutumista voi itse estää jatkamalla harjoitteita säännöllisesti.

Jännityspäänsäryn syynä voi olla myös yöllinen hampaiden narskutus tai yhteen pureminen, jotka saattavat helposti jäädä huomiotta. Tähän auttaa öisin pidettävä purentakisko, jonka saamiseksi on käännyttävä hammaslääkärin puoleen. Myös purentalihasten hierontaa voi kokeilla.

Pitkittyneeseen ja hankalaan päänsärkyyn liittyy usein monia tekijöitä, jolloin tilanteen purkaminen vaatii kokonaisvaltaista arviointia ja hoitoa. Jos joutuu käyttämään paljon särkylääkkeitä, saattaa henkilölle kehittyä niin sanottu särkylääkepäänsärky, joka pahentaa tilannetta entisestään.

Stressi ja kiire lisäävät lähes kaiken tyyppisiä päänsärkyjä. Jos päänsäryt haittaavat elämääsi, etkä saa apua tavanomaisista särkylääkkeistä tai joudut käyttämään niitä usein, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Anna Väkevä, neurologian erikoislääkäri
Pihlajalinna Kotka ja Kouvola

Varaa aika neurologille verkkoajanvarauksestamme tai numerosta 010 312 010.