Uusi ja laadukas kuvantamislaite Kouvolassa mahdollistaa nopean hoitoketjun

Pihlajalinnan Kouvolan lääkärikeskus aloittaa kuvantamisen palvelut. Lue alta rannepotilaan nopeasta hoitopolusta.

Niin siinä sitten kävi. Ranne on mutkalla. Jotain tartteis kai tehdä.
– Tyypillinen tarina. Potilas satuttaa itsensä töissä tai vapaa-aikana ja ottaa yhteyttä puhelinpalvelun tai vakuutusyhtiön kautta, sanoo Pihlajalinnan Kouvolan toimipisteen työterveys- ja yleislääkäri Pekko Parviainen.

Potilas otetaan vastaanotolle, tunnustellaan värttinäluuta, tehdään lähete omaan röntgeniin. Kuvaus onnistuu sukkelasti, kun Pihlajalinnan tiloissa aloittaa oma kuvantamispalvelu.
– Kuvauksen jälkeen huutelen potilaan takaisin sisälle. Sitten katsomme yhdessä kuvia kipeästä käpälästä.
Rannemurtumaan riittää usein pelkkä kipsaus. Jos huomaan virheasennon, käännän ranteen paikoilleen puudutuksen jälkeen. Mikäli kyseessä on kovin pirstaleinen murtuma, täytyy miettiä operaatiota ja konsultoida ortopedia.

Laadukkaita kuvia nopeasti

Uuden kuvantamislaitteen myötä murtumapotilaan koko hoitoketju sujuu nyt yhdessä paikassa. Röntgenkuvia ei tarvitse käydä ottamassa muualla.
– Käyttökoulutus on annettu ja laite on käytössä huhtikuun alkuun mennessä, sanoo kuvantamisen palvelupäällikkö Katja Moberg Pihlajalinnasta.
Kuvantamislaite on uuden ajan suoradigilaite, jolla saa laadukkaita kuvia nopeasti ja pienellä säderasituksella.
– Röntgenhoitaja voi tehdä sillä kaikki tavalliset röntgenkuvaukset luustosta, keuhkoista ja vatsan alueelta niin lapsilta kuin aikuispotilailta.

Ekokipsi puukuidusta

Pihlajalinnalla on Kouvolassa oma kipsimestari ja kipsikoulutusta käyvä sairaanhoitaja. Myös lääkärit pystyvät tekemään kipsauksia. Ranteensa murtanut potilas saa useimmiten kierrätettävästä puukuidusta valmistetun kevyen ja hengittävän ekologisen kipsin.
– Jos virheasentoa on täytynyt korjata, potilas saa viikon ja kahden päähän ajan kontrollikuvaan. Siinä selviää, onko asento pysynyt hyvänä, Parviainen sanoo.
Kipsiä pidetään viidestä kuuteen viikkoa. Sille ajalle kirjoitetaan usein sairasloma, sillä harva pystyy työskentelemään yksikätisenä. Lopulta koittaa juhlahetki, kipsinpoisto.
– Sen yhteydessä tarkistetaan iho, annetaan harjoitteita ja ohjataan fysioterapeutille kuntoutusohjelman tekoon.

Teksti: KS Keskiviikko lehden advertoaali 7.4.
Kuva: Jaakko Ikonen

Kouvola ajanvaraus: yksityisasiakkaat p. 010312 010, työterveys p. 010312 011