Koronan kesto ja jälkioireet

Korona voi oireilla tavallisen flunssan tavoin, olla joko lähes tai kokonaan oireeton tai aiheuttaa monenlaisia ja vaikeitakin oireita.

Koronavirustaudin oireet

Koronavirustaudin tyypillisimmät oireet ovat flunssan kaltaisia: päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Kauanko korona kestää?

Tyypillisesti korona kestää muutamia päiviä. Mikäli oireet pitkittyvät tai tulee jälkitauteja, oireiden kesto voi olla jopa viikkoja. Koronainfektioon liittyy osalla sairastuneista myös pitkäaikaisoireita, joiden kesto voi olla huomattavasti pidempikin.

Minkä tahansa infektiotaudin oireet voivat tilapäisesti pitkittyä suhteessa niiden keskimääräiseen kestoon.

Lue myös: Pitkäkestoinen korona eli long covid

Milloin tulisi hakeutua lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli yleisvointi on huono, oireet ovat rajuja tai sinulla on esimerkiksi hengitysvaikeuksia. Lisäksi mikäli sinulla on yleissairauksia kuten sokeritauti, sydän- ja verisuonitauti, aiempia laskimotukoksia, olet raskaana tai sinulla on muuten kohonnut laskimotukosten riski (hormonaalinen ehkäisy, hormonikorvaushoito, ylipaino, olet ollut leikkauksessa tai kipsihoidossa tai muuten vuodelevossa). Voit hakeutua yleislääkärille, työterveyslääkärille, erikoislääkärille tai hoitajan vastaanotolle.

Jos epäilet koronaa tai tarvitset todistuksen

Lisätietoa koronatestauksesta

Koronan jälkioireet ja niiden hoito

Koronavirusinfektiosta paraneminen on yksilöllistä. Koronavirusinfektion jälkeen voi esiintyä muutamien viikkojen ajan erilaisia oireita, kuten

 • lihaskipu
 • päänsärky
 • rytmihäiriöt
 • ruoansulatusoireet
 • hengitystieoireet
 • väsymys

Koronavirusinfektioon voi tulla myös erilaisia jälkitauteja. Koronan jälkitauteja voivat olla esimerkiksi

 • poskiontelontulehdus
 • korvatulehdus
 • keuhkokuume
 • laskimotukokset
 • veritulpat

Koronavirusinfektio lisää veren hyytymistaipumusta, joten sen komplikaatioina voi esiintyä alaraajan syviä laskimotukoksia, keuhkoveritulppa tai aivoverenkiertohäiriöitä.

Joillain potilailla voi esiintyä vireystilan laskua eli väsymystä. Pitkään jatkuva väsymys voi olla merkki pitkäkestoisesta koronasta eli long covidista.
Koronan jälkitauteja ja oireita hoidetaan omahoidolla tai lääkäri voi määrätä sinulle erilaisia oireita lievittäviä lääkityksiä. Myös terveelliset ja säännölliset elintavat, lepo sekä riittävä nesteiden saanti ja vitamiinit, erityisesti D-vitamiini, voivat edesauttaa toipumista.

Paras tapa edistää koronasta toipumista ja ennaltaehkäistä jälkitauteja ovat riittävä lepo ja maltti toipumisen kanssa. Liikunnan aloittaminen koronavirustaudin jälkeen tulisi tehdä kärsivällisesti ja tarvittaessa ammattilaisen antamin ohjein.

Lue myös