Pitkäkestoinen korona eli long covid

Pitkäkestoinen korona eli long covid on sairaus, joka alkaa noin kolmen kuukauden sisällä todennetusti sairastetusta koronainfektiosta, kestää ainakin noin kolme kuukautta eikä sen taustalle ole todettavissa muuta aiheuttajaa tai sairautta.

Mitkä ovat long covidin tyypillisimmät oireet?

Koronainfektioon, kuten joihinkin muihinkin virusinfektioihin, voi liittyä pitkäaikaisoireita. Oireet voivat olla joko koronavirustaudin tai sen jälkitaudin aiheuttamia tai ne voivat olla seurausta pitkästä sairaalahoidosta.

Koronavirustaudin tyypillinen pitkäaikaisoire on ns. aivosumu. Sillä tarkoitetaan monimuotoista neurologista oireistoa, johon voi liittyä esimerkiksi muistin ongelmia ja keskittymisvaikeuksia.

Lisäksi oireina voi olla muun muassa

 • univaikeudet
 • aloitekyvyttömyys
 • aaltoilevaa yleistä jaksamattomuutta ja uupumusta
 • rasituksen siedon aleneminen
 • lihas- ja nivelkivut tai muut kipuoireet
 • päänsärky
 • hikoiluhäiriöt
 • haju- ja makuaistin häiriöt
 • ruoansulatusoireet
 • sydämen tykytys
 • erilaiset hengitysoireet

Näyttää siltä, että koronainfektion pitkäaikaisoireita saa vain vähemmistö sairastuneista. Koronataudin seurannan osalta ollaan vielä varhaisessa vaiheessa, ja tiedot pitkittyneiden oireiden kestosta, oireiden etenemisestä ja lievittymisestä vasta tarkentuvat.

Lue myös: Koronan kesto ja jälkioireet

Milloin tulisi hakeutua lääkäriin tai tutkimuksiin?

Jos sinulla on pitkäaikaisia oireita, jotka haittaavat työ- tai toimintakykyäsi tai heikentävät elämänlaatuasi, tai jos olet muuten huolissasi jostain oireestasi, on hyvä hakeutua vastaanotolle.

Long covid -oireita hoitavat ja tutkivat terveydenhuollon ammattilaiset. Voit olla yhteydessä sairaanhoitajaan tai omaan työterveyshoitajaan. Tarvittaessa voit hakeutua yleis- tai työterveyslääkärin vastaanotolle. Voit myös hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle, kuten keuhko- tai sisätautilääkärille tai fysiatrille.

Varaa aika vastaanotolle soittamalla 010 312 010, tai ota meihin yhteyttä Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta ilman ajanvarausta.
Varaa aika verkkoajanvarauksestamme yksityisasiakkaana tai työterveysasiakkaana.

Pitkäaikaisen koronan eli long covidin tutkiminen ja diagnosointi

Pitkäaikainen korona voidaan todeta, jos sitä edeltää PCR-testillä todettu koronainfektio tai sairaalahoito koronainfektion vuoksi.

Lisätietoa koronatestauksesta

Pitkäaikaisen koronan toteamiseksi tutkitaan ja suljetaan pois muita oireiden syitä kuten kilpirauhassairaudet, verensokerin säätelyhäiriöt, hengitys-, maha- tai suolikanavan oireiden syyt tai muut uupumuksen syyt.

Long covidin hoito

Täsmällistä hoitoa pitkäaikaiseen koronaan eli long covidiin ei tunneta. Oireet lievittyvät usein kuukausien kuluessa. Pitkäaikaisen koronan hoidossa oireita voi lievittää säännöllisillä, terveellisillä elintavoilla, kuten terveellinen ravinto, riittävä uni ja lepo sekä jaksamistasoosi sopiva liikunta. Myös riittävä nesteiden saanti ja vitamiinit, erityisesti D-vitamiini, voivat edesauttaa toipumista.

Lääkärisi voi myös määrätä sinulle erilaisia oireita lievittäviä lääkityksiä. Lisäksi oireita voidaan hoitaa fysioterapeutin tai psykologin tuella, erilaisilla omahoito-ohjelmilla ja kuntoutuksella tai esimerkiksi verkossa järjestettävän terapian avulla.

Pihlajalinnan asiantuntijat long covidin oireissa

Jos sinulla on pitkäkestoisen koronan oireita, voit olla yhteydessä Pihlajalinnan hoitajaan tai omaan työterveyshoitajaan. Tarvittaessa voit hakeutua yleis- tai työterveyslääkärin vastaanotolle. Voit myös hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle tai muille Pihlajalinnan asiantuntijoille.

Aivosumu, jaksamattomuus, uupumus

Hengitystieoireet

Korona-ahdistus, uupumus

Kiputilat

Liikunnan aloittaminen koronan jälkeen, urheilijan koronaoireet

Sydämen rytmihäiriöt, sydämen tykytys

Veritulpat

Lue myös