Koronatestaus

Pihlajalinna järjestää koronavirustestausta useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Listauksen koronatestauspaikkakunnistamme löydät tältä sivulta.

Koronavirustestiin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähete testiin voidaan tehdä kaikille, joilla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita.

Käytäthän maskia, jos tulet koronatestiin julkisella kulkuvälineellä.

Miten pääsen koronavirustestiin?

Kun epäilet itselläsi koronavirusinfektiota tai testaaminen mietityttää sinua, toimi näin:

  • Varaa aika koronatestiin verkkoajanvarauksestamme yksityisasiakkaana tai työterveysasiakkaana. Et tarvitse lähetettä etukäteen. Ajanvarauksen yhteydessä sinua pyydetään täyttämään oirearviokysely. Lähete on valmiina odottamassa sinua, kun saavut näytteenottopaikalle.
    TAI
  • Varaa aika lääkärin vastaanotolle soittamalla asiakaspalveluumme, p. 010 312 010, tai ota meihin yhteyttä Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta ilman ajanvarausta. Pihlajalinnan lääkäri tekee lähetteen testiin, mikäli oireet viittaavat koronavirusinfektioon.
    TAI
  • Mikäli olet työterveysasiakas, lähete testiin voidaan tehdä oireiden perusteella Pihlajalinnan hoitajapuhelimessa.

Saat sen jälkeen laboratoriosta ohjeet, miten hakeutua näytteenottoon.

Mitä koronatesti maksaa?

Testin hinta ilman Kela-korvausta on 193 euroa (+ laskutuslisä 15 euroa). Mikäli olet saanut lähetteen koronavirustestiin Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta, voit myös maksaa testin sovelluksessa ilman laskutuslisää. Maksu sovelluksessa onnistuu samana päivänä testin ottamisen jälkeen, ennen vuorokauden vaihtumista.

Milloin testistä saa Kela-korvauksen:

  • Yksityisen terveydenhuollon koronavirustutkimuksista saa Kela-korvauksen, mikäli tutkimus tehdään viruksen diagnosoimiseksi eli kyseessä on sairaudenhoito ja tutkimus tehdään lääkärin lähetteellä. Korvaus voidaan myöntää 1.4.2020 tai sen jälkeen tehdyistä testeistä, ja sen suuruus 56 euroa. Korvausta ei myönnetä, mikäli tutkimus tehdään hoitajan tekemällä lähetteellä.

  • Työterveyshuollon koronavirustutkimuksista saa Kela-korvauksen, mikäli tutkimus kuuluu osaksi sairaanhoidon sisältöä. Kustannusten korvaamisessa edellytetään, että testien tekemisessä noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n näytteenottokriteereitä sekä muita viranomaismääräyksiä ja -ohjeita ja kustannukset kuuluvat korvausluokkaan 2. Korvaus voidaan myöntää 1.4.2020 tai sen jälkeen tehdyistä testeistä. Korvausta ei myönnetä, mikäli tutkimus tehdään esimerkiksi pelkästään todistusta varten.

Miten koronatesti tehdään?

Testi on pumpulitikulla otettava nenänielunäyte. Testin ottaminen hoituu nopeasti eikä siihen tarvitse valmistautua etukäteen.

Kuinka nopeasti saan tulokset?

Vastauksen saat muutaman päivän kuluessa. Negatiivisesta tuloksesta ilmoitus tulee tekstiviestillä. Mikäli testitulos on positiivinen, lääkäri antaa sinulle puhelimitse myös jatkohoito-ohjeet.

Tuloksen näet myös verkkosivuiltamme kohdasta Omat tiedot. Huomioithan, että positiivisen tuloksen kohdalla tieto saattaa päivittyä omiin tietoihin jo ennen kuin olet saanut puhelun. Tässäkin tapauksessa odota kärsivällisesti soittoa, jossa saat jatkohoito-ohjeet.

Testauspisteet

Koronatestejä tehdään joko lääkärikeskusten läheisyydessä olevissa testauspisteissä tai lääkärikeskuksissa erillisissä testaustiloissa. Katso tarkat tiedot toimipisteiden sivuilta.

Koronaviruksen vasta-ainetesti

Koronaviruksen vasta-ainetestiä voidaan käyttää, kun tarvitaan tietoa mahdollisesta aikaisemmin sairastetusta koronavirustaudista. Vasta-ainetestin tarpeen määrittelee terveydenhuollon ammattilainen. Pihlajalinna tekee vasta-ainetestejä lääkärin lähetteellä. Näytteenottoa suositellaan aikaisintaan kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta.

Koronaviruksen antigeenitestaus

Antigeenitesti on pikamenetelmä koronaviruksen testaamiseen. Testiä varten otetaan näyte nenänielusta, ja testi kannattaa tehdä noin 2–5 päivän kuluessa oireiden alkamisesta. Pihlajalinnassa on käytössä Aidianin testimenetelmä.

Lääkäri arvioi, mikä testausmenetelmä sopii asiakkaan tilanteeseen parhaiten

Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen antigeenitestiin henkilölle, jolla on ilmennyt infektio-oireita. Kaikki positiiviset antigeenitestitulokset varmistetaan yleisimmin käytetyllä koronavirustestillä, eli PCR-testillä. Näissä tapauksissa PCR-testi otetaan samasta näytteestä kuin antigeenitesti, eli asiakkaan ei tarvitse tulla testiin uudestaan. Mikäli asiakkaan lähete on kirjoitettu vain antigeenitestiin, ja tulos tulee positiivisena, varmistustestinä tehtävää PCR-testiä ei veloiteta asiakkaalta.

Mikäli on vahva epäily koronavirusinfektiosta, lähete kirjoitetaan suoraan PCR-testiin. Päätöksen asiakkaan tilanteeseen soveltuvasta testausmenetelmästä tekee lähetteen kirjoittava lääkäri.

Antigeenitesti ei ole yhtä herkkä tunnistamaan koronavirusinfektiota kuin PCR-testi. On mahdollista, että antigeenitestin tulos on negatiivinen, mutta esimerkiksi oireiden jatkumisen vuoksi lääkäri kirjoittaa lähetteen myös PCR-testiin. Näissä tapauksissa asiakas kustantaa PCR-testin itse.

Miten nopeasti antigeenitestin tulos tulee?

Antigeenitestin tulos tulee muutaman tunnin kuluessa. Negatiivisesta tuloksesta tulee ilmoitus tekstiviestillä. Mikäli testitulos on positiivinen, on sinuun yhteydessä puhelimitse ja antaa myös jatko-ohjeet.

Tuloksen näet myös verkkosivuiltamme kohdasta Omat tiedot. Huomioithan, että positiivisen tuloksen kohdalla tieto saattaa päivittyä omiin tietoihin jo ennen kuin olet saanut puhelun. Tässäkin tapauksessa odota kärsivällisesti soittoa, jossa saat jatkohoito-ohjeet.

Miten antigeenitestiin pääsee?

Antigeenitestiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Testiin tarvittavan lääkärin lähetteen voit saada lääkärin vastaanotolta toimipisteestämme, lääkärin etävastaanotolta tai asioimalla Pihlajalinna-terveyssovelluksessa. Voit varata ajan lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksestamme. Lähetettä antigeenitestiin ei voida kirjoittaa Pihlajalinnan hoitajapuhelimessa.

Mikäli olet asioinut Pihlajalinna-terveyssovelluksessa, ajanvaraus antigeenitestiin hoituu myös sovelluksessa. Mikäli olet asioinut etälääkärin puhelin- tai videovastaanotolla tai lääkärikeskuksessamme, ajanvaraus antigeenitestiin hoituu asiakaspalvelussamme p. 010 321 010. Antigeenitestiin ei toistaiseksi voi varata aikaa Pihlajalinnan verkkoajanvarauksesta.

Teemme antigeenitestejä koronanäytteenottopisteissä seuraavilla paikkakunnilla. Tarkemmat tiedot löydät klikkaamalla paikkakunnan nimeä.

Akaa
Helsinki
Hämeenlinna
Joensuu
Jyväskylä
Kangasala
Kankaanpää
Kotka
Kouvola
Levi
Oulu
Pietarsaari
Pirkkala
Seinäjoki
Tampere
Turku
Vaasa

Antigeenitestin hinta

Antigeenitestin hinta ilman Kela-korvausta 193 euroa (+ laskutuslisä 15 euroa). Mikäli olet oikeutettu Kela-korvaukseen, antigeenitestin Kela-korvaus on 36 euroa.