Koronaviruksen antigeenitestaus (pikatestaus)

Antigeenitesti on pikamenetelmä koronaviruksen testaamiseen. Testiä varten otetaan näyte nenänielusta, ja testi kannattaa tehdä noin 2–5 päivän kuluessa oireiden alkamisesta. Pihlajalinnassa on käytössä Aidianin testimenetelmä.

Lääkäri arvioi, mikä testausmenetelmä sopii asiakkaan tilanteeseen parhaiten

Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen antigeenitestiin henkilölle, jolla on ilmennyt infektio-oireita. Kaikki positiiviset antigeenitestitulokset varmistetaan yleisimmin käytetyllä koronavirustestillä, eli PCR-testillä. Näissä tapauksissa PCR-testi otetaan samasta näytteestä kuin antigeenitesti, eli asiakkaan ei tarvitse tulla testiin uudestaan. Mikäli asiakkaan lähete on kirjoitettu vain antigeenitestiin, ja tulos tulee positiivisena, varmistustestinä tehtävää PCR-testiä ei veloiteta asiakkaalta.

Mikäli on vahva epäily koronavirusinfektiosta, lähete kirjoitetaan suoraan PCR-testiin. Päätöksen asiakkaan tilanteeseen soveltuvasta testausmenetelmästä tekee lähetteen kirjoittava lääkäri.

Antigeenitesti ei ole yhtä herkkä tunnistamaan koronavirusinfektiota kuin PCR-testi. On mahdollista, että antigeenitestin tulos on negatiivinen, mutta esimerkiksi oireiden jatkumisen vuoksi lääkäri kirjoittaa lähetteen myös PCR-testiin. Näissä tapauksissa asiakas kustantaa PCR-testin itse.

Miten nopeasti antigeenitestin tulos tulee?

Antigeenitestin tulos tulee muutaman tunnin kuluessa. Negatiivisesta tuloksesta tulee ilmoitus tekstiviestillä. Mikäli testitulos on positiivinen, on sinuun yhteydessä puhelimitse ja antaa myös jatko-ohjeet.

Tuloksen näet myös verkkosivuiltamme kohdasta Omat tiedot. Huomioithan, että positiivisen tuloksen kohdalla tieto saattaa päivittyä omiin tietoihin jo ennen kuin olet saanut puhelun. Tässäkin tapauksessa odota kärsivällisesti soittoa, jossa saat jatkohoito-ohjeet.

Miten antigeenitestiin pääsee?

Antigeenitestiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Testiin tarvittavan lääkärin lähetteen voit saada lääkärin vastaanotolta toimipisteestämme, lääkärin etävastaanotolta tai asioimalla Pihlajalinna-terveyssovelluksessa. Voit varata ajan lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksestamme. Lähete on maksullinen. Lähetettä antigeenitestiin ei voida kirjoittaa Pihlajalinnan hoitajapuhelimessa.

Mikäli olet asioinut Pihlajalinna-terveyssovelluksessa, ajanvaraus antigeenitestiin hoituu myös sovelluksessa. Mikäli olet asioinut etälääkärin puhelin- tai videovastaanotolla tai lääkärikeskuksessamme, ajanvaraus antigeenitestiin hoituu asiakaspalvelussamme p. 010 312 010. Antigeenitestiin ei toistaiseksi voi varata aikaa Pihlajalinnan verkkoajanvarauksesta.

Teemme antigeenitestejä koronanäytteenottopisteissä seuraavilla paikkakunnilla. Tarkemmat tiedot löydät klikkaamalla paikkakunnan nimeä.

Akaa
Helsinki
Hämeenlinna
Imatra
Joensuu
Jyväskylä
Jämsä
Kangasala
Kankaanpää
Kotka
Kouvola
Levi
Oulu
Pietarsaari
Seinäjoki
Tampere
Turku
Vaasa
Varkaus

Antigeenitestin hinta

Antigeenitestin hinta ilman Kela-korvausta 213,70 euroa (laskutuslisä 3,72 euroa). Mikäli olet oikeutettu Kela-korvaukseen, antigeenitestin Kela-korvaus on 36 euroa.