Koronaviruksen antigeenitestaus (pikatestaus)

Antigeenitesti on pikamenetelmä koronaviruksen testaamiseen. Testiä varten otetaan näyte nenänielusta. Pihlajalinnassa on käytössä Aidianin testimenetelmä.

Miten antigeenitestiin pääsee?

Antigeenitestejä tehdään sekä oireisille että oireettomille.

Oireisen testaus

Lääkäri arvioi, mikä testausmenetelmä sopii asiakkaan tilanteeseen parhaiten. Mikäli asiakkaalla on koronavirukseen sopivia oireita ja hän haluaa saada testistä Kela-korvauksen, testiin tarvitaan lääkärin lähete. Testiin tarvittavan lääkärin lähetteen voit saada lääkärin vastaanotolta toimipisteestämme, lääkärin etävastaanotolta tai asioimalla Pihlajalinna Terveyssovelluksessa. Voit varata ajan lääkärin etävastaanotolle verkkoajanvarauksestamme. Lähete on maksullinen. Lähetettä antigeenitestiin ei voida kirjoittaa Pihlajalinnan hoitajapuhelimessa.

Testi kannattaa tehdä noin 2–5 päivän kuluessa oireiden alkamisesta. Antigeenitesti ei ole yhtä herkkä tunnistamaan koronavirusinfektiota kuin PCR-testi. Positiivinen tulos varmistetaan tarvittaessa PCR-testillä. Mikäli on vahva epäily koronavirusinfektiosta, lähete kirjoitetaan suoraan PCR-testiin.

Oireettoman testaus

Antigeenitesti voidaan tehdä myös oireettomalle henkilölle, mikäli hän tarvitsee todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta esimerkiksi matkaa varten. Todistus on pyydettävä erikseen. Jos tarvitset testituloksen matkustamista varten, huomioithan, että kohdemaa saattaa vaatia tiettyä koronavirustestiä.

Voit varata ajan antigeenitestiin verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse p. 010 312 010.

Miten nopeasti antigeenitestin tulos tulee?

Antigeenitestin tulos tulee muutaman tunnin kuluessa. Tulos ilmoitetaan tekstiviestillä. Mikäli testi on positiivinen, katso toimintaohjeet alueesi sairaanhoitopiirin verkkosivuilta.

Tuloksen näet myös verkkosivuiltamme kohdasta Omat tiedot. Huomioithan, että positiivisen tuloksen kohdalla tieto saattaa päivittyä omiin tietoihin jo ennen kuin olet saanut tekstiviestin.

Teemme antigeenitestejä seuraavilla paikkakunnilla. Aika testaukseen varataan tavallisena laboratorioaikana. Osassa toimipisteistä koronanäytteitä otetaan vielä erillisissä tiloissa. Toimipistesivulla on ilmoitettu, mikäli koronatestauksen suhteen on voimassa olevia erityisjärjestelyitä.

Uusimaa

Varsinais-Suomi

Pirkanmaa

Kanta-Häme

Päijät-Häme

Kymenlaakso

Etelä-Karjala

Etelä-Savo

Pohjois-Savo

Pohjois-Karjala

Keski-Suomi

Pohjanmaa

Pohjois-Suomi

Antigeenitestin hinta

Koronatestauksen hinnasto.