Ihon laserhionta

estetiikka 1
Ihon voimakkaisiin juonteisiin, aknearpiin ja ihomuutoksiin voidaan vaikuttaa ihon laserhionnan avulla. Aiemmin hionnat tehtiin kuorimalla koko ihon pinta kauttaaltaan, mutta nykyään suositaan pistemäisiä hiontatekniikoita. Pistemäisen hionnan etuna on nopeampi paranemisaika sekä pienemmät riskit. Ihoa ei tarvitse myöskään suojata ja hoitaa keinoiholapuilla kuten vanhemmalla tekniikalla tehtävissä hionnoissa. Lisäksi hoidon voimakkuutta on mahdollista säätää lähes rajattomasti.

Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa laserhionta tehdään UltraPulse-hiilidioksidilaserilla eli käyttäen erittäin kehittynyttä ja modernia tekniikkaa. UltraPulse-laserhionnalla hoidetaan tyypillisesti suun ympäryksen ja ylähuulen pystyryppyjä, joihin on ollut vaikeaa löytää tehokasta hoitomuotoa. Silmien alaluomen ihoa voidaan myös kiinteyttää ja uudista laserhionnalla. Toimenpide voidaan toteuttaa myös laajemmille alueille, jolloin kuorimalla saadaan esiin uusi tasaisempi ja hehkeämpi iho. Arpihoidoissa on mahdollista valita hoitotehot arpien koon mukaan. UltraPulsella jokainen arpi voidaan hoitaa erikseen arven pohjaa kohottaen, jonka lisäksi iho tasoitsetaan vielä kauttaaltaan. Myös leikkausarpia on mahdollista hoitaa tällä menetelmällä.

Lämpövaikutteisten laserhiontojen vaikutus on kaksiosainen. Ihon kuoriutumisen ja pinnan tasoittamisen lisäksi toinen hoidon vaikutus on kollageenin uusiomuodostus. Lämmön vaikutuksesta iho alkaa muodostaa uutta kollageenia, joka ajan myötä kiinteyttää ja silloittaa ihoa myös pintaa syvemmällä ihokudoksessa. Kollageenin uusiutumisprosessi jatkuu lähes kuusi kuukautta hoidon jälkeen.

Hoitoon tuleminen vaatii aina lääkärin etukäteisarvion, koska laserhionta ei sovi kaikille. Lääkäri tekee myös itse hoidon. Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, mutta laajempia alueita hoidettaessa voidaan harkita myös esimerkiksi sedaatiota. Hoito kestää 15–60 minuuttia, jonka aikana ihoa käsitellään pisteittäin. Hionta tuntuu iholla kuumotuksena. Toimenpiteen päätyttyä ihoa viilennetään muutaman tunnin ajan kylmäpakkausten tai jäähdytysnaamion avulla. Ihon pinnalle sivellään voidetta, eikä mitään sidoksia tarvita. Tässä vaiheessa laserin jälki näkyy ihossa vaaleana.

Toipumisaika kestää reilun viikon tai joskus kaksi viikkoa. Ihoa hoidetaan ensimmäisinä päivinä suihkuttamalla sitä vedellä useita kertoja päivässä, mikä auttaa ihon kuoriutumisessa ja ehkäisee mahdollisia tulehduksia. Ihon hoitoon kuuluu ensimmäisten päivien aikana myös säännöllinen Ceridal-voiteen käyttö kuivumisen ehkäisemiseksi.

Iholle muodostuu toipumisaikana pistemäistä rupea, joka on pahimmillaan 4–6 päivää toimenpiteen jälkeen. Myös ihon lievä kirvely on alussa normaalia. Ihon punotusta esiintyy yksilöllisesti muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Normaaleihin ihonhoitorutiineihin siirrytään asteittain ihoa kuunnellen reilun viikon kuluttua hoidosta. Tällöin voi aloittaa myös meikkaamisen. Hiilidioksidikuorinnan jälkeen iho on erittäin arka auringolle muutamia kuukausia, minkä vuoksi huolellinen, päivittäinen aurinkosuojaus on tarpeellista valoisana vuodenaikana. Tällä pyritään estämään hoitoon liittyvä väliaikainen riski lisäpigmentaatiolle. Riski on täysin yksilöllinen eikä ole aina estettävissä edes aurinkosuojauksella. Myös varsinainen toimenpide saattaa aiheuttaa lisääntynyttä pigmenttiä, mikä on yleensä ohimenevää.

Jälkitarkastus tapahtuu hoitajan vastaanotolla noin viikon kuluttua toimenpiteestä. Laserhionnan lopulliset tulokset näkyvät pikkuhiljaa 3–6 kuukauden jälkeen toimenpiteestä. Syvien muutoksien ja arpien kohdalla hoito voidaan tarvittaessa uusia.

Varaa aika lääkärin vastaanotolle arviota varten verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.