Polven eturistisiteen repeämä

Polven eturistisiteen repeämä on tavallisin urheilussa tai liikunnassa syntynyt polven nivelsidevamma, joka syntyy yleensä voimakkaan vääntymisen yhteydessä. Eturistisiteen repeämä ei aina vaadi leikkaushoitoa, mutta erityisesti nuorten ja liikunnallisesti aktiivisten ihmisten vammat kannattaa hoitaa leikkauksella.

Eturistisiteen repeämä aiheuttaa lähes aina kipua, polven lukkiutumista ja pettämistä. Lääkäri voi usein todeta tilanteen vastaanottokäynnillä. Diagnoosi varmistetaan magneettikuvauksella. Kuvauksessa nähdään myös, onko niveleen tullut repeämän lisäksi muita vaurioita.

Varaa aika polven kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelun kautta.

Polven eturistisiteen leikkaus

Eturistisiteen repeämä ei aina vaadi leikkaushoitoa, mutta erityisesti nuorten ja liikunnallisesti aktiivisten ihmisten vammat kannattaa hoitaa leikkauksella. Leikkausta ei yleensä kannata tehdä heti vamman synnyttyä, vaan vasta turvotuksen vähennyttyä 2–6 viikon kuluttua tapaturmasta. Muutaman viikon viive ei huononna leikkauksen tulosta.

Leikkaus tehdään Pihlajalinnassa tähystystoimenpiteenä, jossa revennyt eturistiside korjataan yleisimmin reiden sisäsyrjän jännesiirteellä eli niin sanotulla hamstring-siirteellä. Leikkaus tehdään joko nukutuksessa tai spinaali- eli selkäpuudutuksessa. Sen jälkeen pääsee saman päivän aikana kotiin.

Eturistisiteen leikkauksesta toipuminen ja kuntoutus

Leikkauksen jälkeen jalalle voi varata kivun sallimissa rajoissa. Liikkumisen apuna voidaan käyttää muutaman ensimmäisen viikon ajan kyynärsauvoja. Sairausloman kesto vaihtelee kahdesta viikosta 3–4 kuukauteen työtehtävistä riippuen. Suuri osa eturistisiteen repeytymän saaneista kuntoutuu lähes entiselleen ja kovakin urheilu onnistuu.

Erityisen tärkeää toipumisessa on hyvä leikkauksen jälkeinen kuntoutus. Meillä Pihlajalinnassa fysioterapeutti antaa yksilölliset ohjeet, joiden mukaan harjoituksia tehdään. Fysioterapeutti myös ohjaa kuntoutuksen etenemistä vastaanottokäynneillä muutaman viikon välein. Fysioterapeutti tekee loppumittaukset puoli vuotta leikkauksen jälkeen.

Liikuntaharrastuksien pariin palataan vähitellen. Kevyt lenkkeily on mahdollista noin kolmen kuukauden jälkeen leikkauksesta. Polven kovempi rasitus esimerkiksi pallopeleissä sallitaan reilun puolen vuoden kuluttua.